„Szalonnaszalonna”-e a baconszalonna?

Az egyik ismerősömet zavarja a baconszalonna szó. Azt mondja, hogy az angol bacon szó jelentése ’szalonna’, vagyis aki baconszalonná-t mond, az valójában ugyanazt mondja kétszer.

Az egyik ismerősömet zavarja a baconszalonna szó. Azt mondja, hogy az angol bacon szó jelentése ’szalonna’, vagyis aki baconszalonná-t mond, az valójában ugyanazt mondja kétszer. Ismerősöm ezzel a nézetével nincs egyedül, laikusokat és nyelvészeket is foglalkoztat az a kérdés, hogy pleonazmus, azaz szószaporítás-e a baconszalonna.

Illusztrációként szerepeljen itt egy meglehetősen emotív vélemény: „Már-már kiirthatatlan örökzöldként díszeleg étlapjainkon, receptjeinkben és szakácsaink szókészletében a »baconszalonna« nevű agyrém. Keletkezése valószínűleg a nyolcvanas években exportra készített konzerv, majd vákuumcsomagolású vékonyra szeletelt nagyon jó minőségű kolozsvári szalonna itthoni lassú térhódításának köszönhető, amikor is az elegánsabb szakácsok elkezdtek minden szalonnába tekerhetőt ilyenbe csavarni. És nyilván megkülönböztetésül a közönséges itthonra készült pórias szalonnától, a divat által szárnyra kapott [sic!] exportból visszamaradt, de a dobozon angolul szereplő »Bacon« (=szalonna) kifejezést megtoldották a szalonna szóval. Nos így lett a szalonnából a jópofa »szalonnaszalonna«.”

Nem tudom, hogy valóban az exportból visszamaradt termék megnevezésére vezethető-e vissza ennek az összetett szónak a kialakulása, az viszont tény, hogy nem akármilyen szalonnát neveznek meg a baconszalonna szóval, ez csak egyfajta húsos szalonna neveként állandósult. A baconszalonna pleonazmus voltával foglalkozó nyelvművelői írásra reagálva Wacha Imre nyelvész is azon a véleményen van, hogy a baconszalonna szóban a bacon megkülönböztető eredetjelző: a baconszalonna a bacon sertés szalonnája, a bacon sertés pedig hosszú törzsű, kevésbé zsíros húsú, mint az elterjedtebb yorkshire-i hússertés. A szalonnafajtákat taglaló hosszabb eszmefuttatását Wacha Imre így foglalja össze: „A bacon szalonna tehát nem pleonazmus, mert bacon eleme a szalonna jellegére mutat rá: a császárszalonnához némileg hasonló, különlegesen pácolt és fűszerezett nyers húsos szalonna. Nem túl vastag, nem túl magas, nem túl zsíros, benne vékony, sovány húscsíkok vannak, a disznó bőrét is lefejtették róla a pácolás és az enyhe füstölés előtt.”

Az értelmező kéziszótár 2003-as új kiadásában a baconszalonna nem szerepel, csak a bacon ’császárhús; angolszalonna’ értelmezéssel. Ha még emlékeznek rá olvasóim, a baconszalonna szó használatát bíráló írás szerzője ezt a kolozsvári szalonnával azonosította. Nos, a kolozsvári szalonna, az angolszalonna és a császárhús - és természetesen a baconszalonna vagy bacon – hasonlóak, hiszen mindegyikben a zsíros rész mellett keskenyebb-vastagabb húscsíkok is vannak. Szólni kell még a tárgyalt szó írásmódjáról is: Wacha Imre különírta, gyakoribb viszont az egybeírás, és ezt az írásmódot tünteti fel legterjedelmesebb helyesírási szótárunk, az Osiris Kiadó Helyesírása is.

Nyelvünkben egyébként előfordulnak más ilyen jelzős szerkezetek is (ti. ahol a jelző és a jelzett szó jelentése hasonló vagy azonos), bennük az idegen eredetű jelző viszont az eredetihez képest módosult jelentéssel szerepel. Idézett cikkében Wacha Imre a baconszalonna mellett a kempingtábor-t említi: az angol camp jelentése ’tábor, táborhely’, a kempingtábor viszont nem akármilyen táborhely, hanem közművesített turisztikai létesítmény. A magyarban mára már elhomályosodott szóismétlésekre is találunk példát: így a kutyapecér szó pecér utótagjában a szláv ’kutya’ szót találjuk (vö. szlovák pes), a futball-labda szóban pedig a labda szó szerepel kétszer (vö. angol ball).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?