Szalayné kontra Vanyáné

1947 februárjában Tardoskedden is szárnyra kelt a hír, hogy viszik a munkabíró magyar családokat Szudéta vidékre. Nagyanyámék az ő szüleinél laktak, ott kapták kézhez a deportáló levelet. Félidős terhes volt második lányával, ráadásul gyomorfekéllyel is kezelték. Egyet biztosan tudtak: nem akarnak Csehországba menni.

1947 februárjában Tardoskedden is szárnyra kelt a hír, hogy viszik a munkabíró magyar családokat Szudéta vidékre. Nagyanyámék az ő szüleinél laktak, ott kapták kézhez a deportáló levelet. Félidős terhes volt második lányával, ráadásul gyomorfekéllyel is kezelték. Egyet biztosan tudtak: nem akarnak Csehországba menni. El kell bújni! De hová? Férje szüleinek házában 4 szoba nyílt egymásba, a legutolsó ajtaját úgy torlaszolták el a nagy ruhásszekrénnyel, hogy azért ki-be lehessen járni a rejtekhelyről. Itt húzták meg magukat a kritikus napokban. Amikor nagyanyám szülei észrevették, hogy a deportálandók eltűntek, dédapám rendesen begyulladt. Bár ő volt a falu albírója, elég ijedős lehetett az öreg, hiszen például széles családi körben egyetlenként reszlovakizált. Most megfenyegették, hogy őket vagonírozzák be a fiatalok helyett. Addig unszolta dédanyámat, míg az elment Szalay nászékhoz, mert azt sejtették, hogy ők bújtatják nagyanyámékat.

– Itt vannak? – állt meg Vanyáné a küszöbön.

– Egyedül vagyok, láthatja – szólt vissza foghegyről nászasszonya.

– Volt nálunk a deportáló bizottság... Minket visznek el, ha Ilkámék nem kerülnek elő...

Nem kapott választ. Folytatta hát ezerszer átgondolt mondókáját:

– A Janink menyasszonyát is Magyarországra telepítik át... Szakadjanak el egymástól? Meg aztán..., mi menjünk az urammal a cseheknek dolgozni?

Ezt már Szalayné nem tűrhette szó nélkül, vészjóslóan villant a szeme, s nyomban villant kezében a konyhakés pengéje is, amint felkapta az asztalról:

– Van magának szíve? Inkább az Ilkáékat küldené? Vért hány! Hát milyen anya maga?

Nagyanyámék odabent, a rejtekhelyükön hallották az egész szóváltást. Némán egymásra néztek, döntöttek. Az apa megfogta jobbjával hatéves kislánya kezét, baljával a beteg asszonyét, s így léptek elő hármasban a szekrény mögül.

– Nem fogják elvinni helyettünk magukat... – mondta alig hallhatóan nagyanyám. Szalayné a konyhakést nagy lendülettel az asztal lapjába állította. Konok aszszony volt. Soha többé nem állt szóba nászasszonyával. Háza küszöbét sem volt hajlandó átlépni. Anélkül halt meg, hogy kibékültek volna.

Nagyszüleim pedig megadták magukat a könyörtelen sorsnak: február 12-én felszálltak a Csehországba tartó transzport egyik marhavagonjába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?