Svéd fotós nyerte a 2012-es World Press Photo verseny fődíját

ÖSSZEFOGLALÓAmszterdam. Paul Hansen svéd fotós nyerte a 2012-es World Press Photo verseny fődíját megrázó fotójával, amely izraeli rakétatámadásban elhunyt palesztin kisgyermekek temetési menetét ábrázolja.

ÖSSZEFOGLALÓ

Amszterdam. Paul Hansen svéd fotós nyerte a 2012-es World Press Photo verseny fődíját megrázó fotójával, amely izraeli rakétatámadásban elhunyt palesztin kisgyermekek temetési menetét ábrázolja. Hansen képének erejét a gyermeki ártatlanság és a felnőtt gyászolók dühének, szomorúságának kontrasztja adja. „Olyan kép, amelyet nem lehet elfelejteni” – mondta a nemzetközi zsűri perui tagja, Mayu Mohanna.

A World Press Photo a világ egyik legrangosabb sajtófotós megmérettetése, amelyen idén kilenc kategóriában 32 ország 54 fotósát díjazták. A győzteseket 124 ország több mint ötezer professzionális sajtófotósának, fotóriporterének és dokumentumfotósának 103 ezer felvételét elbírálva választotta ki a 19, nemzetközileg elismert szakemberből álló zsűri.

Az amszterdami székhelyű World Press Photo Foundation nevű független alapítvány 1955 óta minden évben meghirdeti ezt a nemzetközi versenyt.

Az év fotója címet elnyert Hansen-kép a Dagens Nyheter című svéd napilapban jelent meg. A felvételen a kétéves Suhaib Hijazi és hároméves fivére, Muhammad lepelbe burkolt testét viszik a család férfi tagjai a gyászoló tömegben egy gázai utcán. A két palesztin gyermek egy izraeli rakétatámadás áldozata lett, apjuk szintén meghalt, anyjuk súlyos sérüléseket szenvedett, amikor összeomlott a házuk.

„Ez a legnagyobb elismerés, amit az ember ebben a szakmában megkaphat. Nagyon boldog, egyszersmind nagyon szomorú is vagyok. A család két gyermeke is meghalt, és anyjuk öntudatlanul fekszik egy kórházban” – fogalmazott Hansen. Mint kifejtette, a tavaly novemberben született kép látványvilága nagyon összetett. „Nehéz átadni az érzéseket, közvetíteni, ami történik” – mondta, felidézve, hogy az utcán aznap erős volt a fény és nagy volt a tömeg, végül egy sikátor végén kezdett fotózni, ahol visszaverődött a fény a falakról.

A díjazott képeket 45 ország száz városában láthatja a közönség. Az első World Press Photo kiállítás április 26-án nyílik meg Amszterdamban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?