Stekker – az alternatív zene és a pop-rock keveréke

Tavaly nyár óta új színfolttal bővült a csallóközi zenei élet. A dunaszerdahelyi Stekker több téren is újított. Dalaikban ügyesen ötvözik az alternatív dallamvilágot a rock- és popzene alapjaival. A kvartett másik érdekessége, amely errefelé ritkán látott jelenség, hogy a tagjai sorában két lány is helyet kapott.

Tagok:

Pápay Annamária – ének

Kántor Tibor – dob

Mészáros Veroni – basszusgitár

Molnár „Louise” Levente – gitár

Meséljetek valamit a zenekar megalakulásáról!

Veroni: Tiborral és Annamáriával egy iskolába jártunk, sőt Tiborral már az Amazons nevű csapatban zenéltünk is együtt egy rövid ideig. Tibor tavaly nyáron küldött egy sms-t, amelyben két dolgot közölt. „Új zenekart alapítok, és te leszel a basszusgitáros” – ez volt az sms-ben. Bevallom, kissé meglepett, mert az Amazons óta alig találkoztunk. De örömmel vállaltam, mert imádom a kihívásokat, és a zene az életem. Aztán jött Anna és Louise. Louise már az első próbára dalokkal, szövegekkel érkezett, ebből született meg a bemutatkozó, Holnap című felvételünk.

Már a kezdet kezdetén énekesnőben gondolkodtatok?

Veroni: Igen. Dallamos alternatív zenét csinálunk, és ehhez női hang illik legjobban. A nagyvilágban is ez a divat.

Hogy fogadta a közönség, hogy két lány és két fiú van a zenekarban? A környékünkön nem éppen szokványos felállás.

Veroni: Annától el voltak ájulva. Nagyon meglepte őket. Engem már ismertek valamennyire az Amazonsból.

Annamária: Szerintem meg először kételkedve fogadtak, érdekes látvány volt számukra egy lány a mikrofon előtt, de lassan megváltozott a helyzet, természetessé vált, hogy én énekelek.

Tibor: A lányok máshogy érzik a zenét, rávilágítanak olyan dolgokra, amelyek nekünk nem is jutnak az eszünkbe, tehát nagyon fontosak a zenekarban.

Veroni: A szövegek egy részét Anna írja, azokon érezni lehet a női vonalat.

Hogy határoznátok meg a zenéteket? Milyen stílust képvisel a Stekker?

Annamária: Nehéz volna beskatulyázni, igazából nem is foglalkozunk ezzel.

Az amatőr zenekarok többsége először átdolgozásokat készít, s csak azután jönnek a saját szerzemények. Nálatok ez nem így volt.

Annamária: Úgy éreztük, a saját dalokba magunkat is belevihetjük, ami rendkívül fontos számunkra. A zenei alapokat Louise szerzi, a szövegírásból pedig én is kiveszem a részemet. Aztán kezdetét veszi a közös munka.

Tibor: Igen, a dalok a végleges formájukat természetesen a próbákon nyerik el. Mindenki saját maga találja ki a hangszere szólamait. Aminek örülök, hogy sokféle zenei stílus keveredik a dalainkban, nyitottak vagyunk más irányzatok felé is. Mindent megbeszélünk, de senki sem próbálja ráerőltetni a véleményét a másikra.

Kik vannak rátok, a zenétekre legnagyobb hatással?

Annamária: Engem minden inspirál, ami velem történik, megpróbálom beépíteni a zenénkbe. A sztárok közül jelenleg Björk, Tori Amos és a Depeche Mode van rám a legnagyobb hatással.

Tibor: Sok mindent hallgatok, nincs kedvenc stílusom. Mostanában egy olyan zenei irányzat áll hozzám a legközelebb, amelyben zajokból próbálnak zenét produkálni.

Veroni: Velem a rockzenét a The Smashing Pumpkins szerettette meg. Jelenleg több elektronikus zenekart is hallgatok. Közel állnak hozzám a melankolikus dalok is. Louise a Nirvana, a magyar együttesek közül pedig a Kispál és a Borz rajongója, a gitárzenét kedveli.

Mindig sikerül egyeztetni a zenekar dolgait?

Veroni: Emberileg is eléggé különbözünk, mindenki egy külön egyéniség, és a zenekar mellett rengeteg más elfoglaltságunk van. Tehát nemcsak a zenénket és a próbákat nehéz egyeztetni, hanem a véleményünket is Ami öszszeköt minket, az a Stekker. De végül mindig sikerül megállapodnunk.

Hogyan emlékeztek vissza az első koncertre?

Veroni: Először tavaly szeptemberben álltunk ki a nagyközönség elé, itt Dunaszerdahelyen, az A-moll rockfesztiválon, a többi kezdő zenekarral együtt ebédidőben. Azóta már több helyen játszottunk, többnyire a szülővárosunkban és közvetlen környékén.

Népszerűség, siker...

Veroni: Mi azért zenélünk, mert szeretjük csinálni, nincsenek túlságosan merész álmaink. Jelenleg megfelel az a helyzet, ami van, persze azért nem lenne rossz mondjuk a Szigeten bemutatkozni. El is küldtük a dalainkat, de egyelőre még nem jeleztek vissza.

Tehát már van cédétek?

Annamária: Volt egy kezdetleges demonk, amit még az első hetekben készítettünk. Azóta elkészült egy másik is, de a kész dalokat még csak Louise hallotta. Azt mondja, hogy jó. Mi bízunk benne.

Mennyire fontos számotokra, hogy képezzétek magatokat?

Annamária: Énektanárhoz járok.

Veroni: Nekem is van basszusgitár-tanárom.

Tibor: Pesten zenei konzervatóriumba járok dobra, így naponta foglalkozom a hangszeremmel. Louise autodidakta módon képezi magát, jelenleg ő a zenekarban a hanggerjedés specialistája, minden számunk a gitárjának sípolásával zárul.

Mi vár a zenekarra a közeljövőben?

Júniusban három koncertünk is lesz, tizenkettedikén Jókán, tizenkilencedikén Dunaszerdahelyen, huszonhatodikán pedig a bacsfai Vest Ócsó Fesztiválon lépünk fel. Strieženec Dávid

További információk: [email protected]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?