SNS-es „szakember” a múzeum élén

kép

Szomorú sorsra jutott a Szlovák Bányászati Múzeum alá tartozó Jozef Kollár Galéria, az ország egyik leginnovatívabb zöld galériája. A művészek döbbenten állnak a szerdai történtek előtt – meghiúsult a művek tüntetőleges leszerelése.

Egy hónappal ezelőtt számoltunk be két hazai képzőművész, Kosziba Klaudia és Szőke Erika közös tárlatáról, melynek a selmecbányai Jozef Kollár Galéria adott otthont. A menekülés ritmusa (Rytmus záchrany) című interaktív kiállítás egy olyan gombafajt állított középpontba, mely rendkívül hatékonyan alkalmazkodik a szenyezett környezethez, miközben az alkotók azt vetették fel, hogy mi, emberek vajon képesek leszünk-e alkalmazkodni azokhoz a kihívásokhoz, melyeket a klímakatasztrófa állít elénk. A tárlat szeptember 29-ig kellett volna, hogy nyitva tartson – szerdától azonban már nincs a helyén. A kiállítás központi elemét, a Hírnök című, a tengelye körül forgó monumentális fatörzsutánzatot pedig már egész bizonyosan máshol sem láthatjuk. „Szétszedtem teljesen, amivel tulajdonképpen tönkretettem” – mondja Kosziba Klaudia. A Jozef Kollár Galéria kiállítótermei üresen állnak, szerdán további öt kortárs művészeti kiállítás is idő előtt véget ért – az idei megnyitókra pedig nem kerül sor.

Az intézményben kialakult helyzet súlyos. A galéria tanácsa február 9-én kiadott egy nyilatkozatot, melyben kijelenti, hogy a közelmúltban lejátszódott személyi változások miatt nem teljesíthetők a galéria célkitűzései – a galéria tanácsának tagjai ezért lemondanak. A galériában aktuálisan kiállító és az idei évre tervezett tárlatok alkotóművészei sem hagyták szó nélkül a helyzetet: a galériatanács lemondását követően pár nappal szintén egy nyilatkozatot tettek közzé, melyben kijelentik, hogy a galériában zajló jelenlegi tárlatokat idő előtt bezárják, és nem vesznek részt az idei kiállításokon. A nyilatkozatot 27-en írták alá, Kosziba Klaudia és Szőke Erika mellett olyan elismert hazai képzőművészek, mint Oto Hudec, Anton Čierny, Katarína Bajkayová, de kurátorok és művészettörténészek is szerepelnek az aláírók között, mint például Erik Vilím és Martina Vyskupová, és külföldi művészek is, akik aktuális vagy tervezett kiállításukat bojkottálják. Hogy felhívják a figyelmet a döntésük okaira, a művészek egy tüntetőleges eseményt hirdettek meg, melynek keretén belül valósult volna meg a tárlatok leszerelése. Az eseményt szerda délelőttre tűzték ki – ez azonban a legkevésbé sem úgy alakult, ahogy azt feltételezték.

A galériát ugyanis a Szlovák Bányászati Múzeum emberei lényegében önkényesen lezárták. „Nem akartak senkit beengedni, még a segédeinket sem, akiket azért hívtunk, hogy a kiállított művek leszedésénél és elszállításánál segédkezzenek” – számol be róla Kosziba Klaudia, aki Pozsonyból érkezett aznap Selmecbányára. Kinnrekedt a sajtó is. „Az épület előtt álltak, senkit nem akartak beengedni, minket is csak úgy, hogy megmondtuk a nevünket.” A művészekre odabenn is kellemetlen légkör várt, a múzeumtól érkező fotós ugyanis azt fotózta, hogy milyen hibákat követnek el a művek leszedése közben és mekkora rendetlenséget hagynak maguk után. A művészek értetlenül állnak a történtek előtt.

A szomorú történet előzményei tavaly decemberig nyúlnak vissza, Zuzana Denková leváltásához. Denková a Szlovák Bányászati Múzeum igazgatói posztját töltötte be, amely alá a Jozef Kollár Galéria is tartozik. Denková ekkor három éve töltötte be az igazgatói posztot, összesen közel húsz évet dolgozott az intézménynél. Egy nagyobb reformtervet indított el, melynek a múzeum modernizálása volt a célja. A reformtervezet egyrészt az intézmény strukturális átszervezését, másrészt a gyűjtemények karbantartását és restaurálását érintette.

Ez alatt a három év alatt a Jozef Kollár Galéria is új arculatot kapott. Az Environmentális Alapból új kiállítási programra szereztek támogatást, a galéria ambiciózus célt tűzött ki maga elé: az environmentális témákra reflektáló kortárs művészetere helyezte a fókuszt. Az elmúlt időszakban oyan kortárs művészeti projektek valósultak itt meg, melyek az ember és a természet kapcsolatát boncolgatták, a természeti környezetünket és a tájkép átalakulását vizsgálták, illetve az ökológiai terhelés és a klímakrízis következményeivel foglalkoztak. Nem mellesleg a hazai képzőművészeti színtér elismert alkotói állították itt ki a műveiket. Selmecbányában tehát egy olyan kortárs galéria működhetett, amely bármilyen nagyvárosban megállta volna a helyét. Szerencséjére a tavalyi tűzesetet is megúszta, ráadásul a szomszédos Bergerrichtből átmenekített ásványleleteket is itt állították ki.

Denkovát indoklás nélkül váltotta le a környezetvédelmi minisztérium, ideiglenesen a Szlovák Nemzeti Párt helyi képviselőjét, Peter Zorvant bízta meg a múzeum vezetésével. Peter Zorvan egyébként 2020-ban jelentkezett az igazgatói posztra, de nem jutott el a szakmai meghallgatás második köréig. Egy ideig csak találgatni lehetett, hogy az igazgatócsere mennyire befolyásolja majd a galéria életét, az elmúlt hetekben azonban a legrosszabb víziók látszanak beigazolódni. Denková elbocsátása után a múzeum új vezetése a galéria egyik kurátorát, Mária Janušovát próbálta ellehetetleníteni azzal, hogy másfajta munkaszerződést kínált neki. Janušová nagyban hozzájárult a galéria új arculatához azzal, hogy ő szerezte be az anyagi forrásokat, illetve ő állította össze például a 2024-es programtervet is. Az idei tervet egyébként január végén mutatta be a galéria, kilenc, kifejezetten ambiciózus művészeti projektet vonultatott fel – most már tudjuk, hogy ezek már nem valósulnak meg. Janušová úgy döntött, hogy felmond. Szakmai elhivatottságáról eközben sokat elárul az, hogy a megszűnt munkaviszony ellenére az elkövetkező napokban még együtt dolgozik a restaurátorokkal a folyamatban lévő munkákon. Egy másik kurátort, Zuzana Paškayovát pedig egyszerűen elbocsátotta a múzeum vezetése.

Ahogy a művészek a nyilatkozatukban fogalmaznak: „Janušová bejelentett távozását, valamint Zuzana Paškayová közelmúltbeli elbocsátását a Jozef Kollár Galéria vezetői posztjáról úgy érzékeljük, mint a Szlovák Bányászati Múzeum vezetőségének kísérletét a jól működő galéria destabilizálására és megzavarására, illetve további értelmes működésének megakadályozására.”

A nyilatkozatban a művészek kitérnek a múzeum jelenlegi vezetőségére. Ebben kiemelik, hogy a december óta poszton lévő Zorvan „annak a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) a tagja, amelynek vezetői és képviselői ismételten megkérdőjelezik a klímaválságot, nevetségessé teszik a tudományos eredményeket, hoaxokat terjesztenek és gyűlölködő kijelentéseket tesznek a kisebbségekről.” Az alkotók ezt összeférhetetlennek tartják saját meggyőződésükkel. „Az ilyen ideológiai beállítottság és világnézet szöges ellentétben áll erkölcsi értékeinkkel és etikai elveinkkel, amelyek a művészi munkánkban és életünkben is vezérelnek bennünket.”

És milyen hangulat uralkodik jelenleg a galéria maradék dolgozói között? „Mindenki meg van rémülve” – mondja Kosziba Klaudia.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?