Skócia, maradj velünk! – üzente David Bowie

<p>Gazdára találtak a brit könnyűzene legrangosabb díjai &ndash; a 34. BRIT Awardsot szerdán este rendezték Londonban. Az Arctic Monkeys két kategóriában diadalmaskodott. A sheffieldi együttes a legjobb brit zenekar lett, a tavaly szeptemberben megjelent AM című ötödik stúdiólemezét pedig a legjobb brit albumnak kiáltotta ki a szakma.</p>

Szintén két díjjal távozott a négy angol és egy ír énekes alkotta One Direction, amely a Best Song Ever című dal videoklipjével győzött, és – akárcsak tavaly – idén is megkapta a Brit világsiker nevű díjat.

A gála legnagyobb meglepetése David Bowie győzelme. A veterán zenészt a legjobb brit férfielőadók között és a tavaly márciusban kiadott The Next Day című nagylemezével a legjobb brit album kategóriában jelölték. A hatvanhét éves sztárt legutóbb az 1996-os BRIT Awardson jutalmazták egy különdíjjal, a brit férfielőadók között 1986-ban győzött. A nagylemezeknél – a várakozásnak megfelelően – alulmaradt az Arctic Monkeysszal szemben, a férfiak mezőnyében viszont elvitte a pálmát. Olyan zenészeknél bizonyult jobbnak, akik az 1986-os győzelmekor még nem is éltek – az 1988-as születésű James Blake-kel, az 1990-es születésű John Newmannel, a szintén 1990-es születésű Tom Odell-lel és az 1994-es születésű Jake Bugg-gal szerepelt a kategóriában. Bowie személyesen nem vett részt a gálán, a díját Kate Moss vette át, aki az énekes egyik régi ruhájában jelent meg az estén. A szupermodell felolvasta az énekes üzenetét, amelyben arra kérte a skótokat, hogy a népszavazáson ne a függetlenségre voksoljanak. „A japán mitológia szerint azok a nyulak, amelyek a Kate által viselt ruhámon láthatóak, a Holdon élnek. Kate a Vénuszról jött, én pedig a Marsról. Nagyon boldog vagyok, amiért megkaptam ezt a díjat, nagyszerű így befejezni a napot. Nagyon köszönöm. És Skócia, maradj velünk!” – állt Bowie üzenetében.

A BRIT Awardson idén a legtöbb jelölést, négyet-négyet a Disclosure duó és a Bastille együttes gyűjtötte be. Az előbbi díj nélkül maradt, az utóbbit a legjobb brit újoncnak kiáltották ki. A legjobb brit női előadó Ellie Goulding, a legjobb nemzetközi férfielőadó a hawaii Bruno Mars, a legjobb nemzetközi női előadó az új-zélandi Lorde, a legjobb nemzetközi zenekar a francia Daft Punk duó lett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?