Shakespeare plakáton és activityben

Komárom |

<p>A Szentivánéji álmodozók, vagyis a komáromi Selye János Gimnázium csapata nyerte meg a Shakespeare nyomában című színháztörténeti vetélkedőt.</p>

A második helyen a Marianum Júlia kapu lett nevű csapata végzett, a harmadik pedig a Buborékok lett a pozsonyi Duna utcai gimnáziumból. A vetélkedőt a Komáromi Jókai Színház a Marianum Egyházi Iskolaközponttal együttműködve 2016 novemberében hirdette meg középiskolás diákoknak. Döntőjét tegnap rendezték a Komáromi Jókai Színházban, ahol kilenc háromtagú csapat mérte össze tudását.

Mivel a Jókai Színház a közelmúltban mutatta be a Rómeó és Júliát, a kassai Thália Színház pedig eredeti tervei szerint a Szentivánéji álommal zárta volna az évadot (a premier elmarad), ez a két mű alkotta a feladatok gerincét. A csapatok előre elkészített házi feladatokkal érkeztek a döntőre: „Elsőként a Rómeó és Júlián belüli gyilkosságokat kellett egy rendőrségi tudósításban megírnunk. A második házi feladat egy napló volt, a főszereplők valamelyikének szemszögéből. Ezenkívül a Szentivánéji álom mesterembereinek színdarabjához kellett plakátot készítenünk, úgy, hogy beleéljük magunkat a szereplők helyzetébe. A mi kedvencünk a plakátkészítés volt” – mesélték a Horatrio csapat tagjai, akik a győri Czuczor Gergely Benczés Gimnáziumból érkeztek. A lányok azért jelentkeztek a vetélkedőre, mert érdekli őket Shakespeare munkássága.

A döntőben a versenyzők bemutatták otthon elkészített projektjeiket, majd további megmérettetések vártak rájuk. A klasszikus kitöltős feladatlapok mellett olyan játékos számokban is megmutathatták kreativitásukat, mint például az activity – kifejezetten Shakespeare műveinek hangolva. A tesztek sem csak a lexikális tudást mérték fel, hanem szabad asszociációs képességüket is próbára tették. A kilenc csapat teljesítményét Czajlik József, a kassai Thália igazgatója, Tóth Tibor, a Jókai Színház igazgatója és Hizsnyan Géza színikritikus zsűrizte. Tóth Tibor zárszóként egyebek mellett arról beszélt: azért is örül ennek a kezdeményezésnek, mert azokat a fiatalokat látja maga előtt, akik valószínűleg a jövőben is kapcsolatban lesznek a színházzal.

Tóth Gábor, a Marianum fizikatanára, amatőrszínházi rendező (egyben a vetélkedő házigazdája) elmondta, hogy az egyházi iskolaközpont tantestületében több színházrajongó is akad, ezért keresték meg ősszel a Komáromi Jókai Színházat egy színháztörténeti vetélkedő ötletével. „A szervezés közben a színház képviselte a művészi szempontokat, mi pedig a tanárokkal a realitás talaján maradva szerettük volna figyelembe venni, mi az, ami még vállalható egy középiskolás számára. A Shakespeare-téma azért is hálás, mert a diákoknak érettségi tétel. A tananyaghoz viszont sokat kellett hozzátanulniuk, kötött fordításban többször is el kellett olvasniuk a két művet, és kaptak a kortörténetből és Shakespeare életéből is irodalmat.” A pedagógus hozzátette, a versenyt szeretnék majd évről évre megrendezni, lehetőség szerint mindig egy-egy olyan témát választva, amely köthető a hazai magyar színházak adott évadához, programjához.

Kiss Krisztina

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?