Science-fiction csúcstechnológia nélkül

<p>Paolo Bacigalupi A felhúzhatós lány című műve az utóbbi évek egyik legtöbbre tartott tudományos fantasztikus regénye, olyan díjakkal jutalmazták, mint a Nebula-díj és a Hugo-díj, amelyek a világirodalom legismertebb science-fiction kitüntetései. Nem alaptalanul, remek karakterek, kiváló történet és újszerű ötletek jellemzik Bacigalupi könyvét.</p>

A megszokott sci-fielemekkel szemben Bacigalupi könyvében teljesen hanyagolja a csúcstechnológiát. Nincsenek benne világmegváltó találmányok, szuperintelligens számítógépek, sem űrhajók. Ellenben ebben a világban metángázlámpákkal világítanak, lábbal működtetik a számítógépeket, utazni pedig léghajón lehet, rövidebb távra riksát vagy biciklit használnak az emberek. Az energiákat pedig nagy lendrugókban tárolják, amelyeket az óriási, génkezelt elefántok, a megadontok töltenek fel.

Bacigalupi regényének világában egyedül a géntechnológia terén lépett nagyot előre az emberiség. Nemcsak a járványoknak ellenálló, génhekkelt növények mindennaposak, hanem, genetikai tervezés útján, már ún. „új embereket” is létre tudnak hozni a tudósok. Emiko, a regény címszereplője is ilyen „új ember”, gyorsabb és ellenállóbb, mint az „igazi”. DNS-ébe szolgaszerű engedelmességet kódoltak, ezért leginkább gazdag férfiak játékszereként tengeti napjait. Rajta kívül még három főszereplője van a regénynek. Mindhármuknak más-más a társadalmi háttere; szerepeltetésükkel a szerző könnyedén ad teljes képet a saját maga által megalkotott világról.

Anderson Lake egy kalóriatársaság ügynöke, feladata, hogy felkutassa Thaiföld felbecsülhetetlen értékű magbankját. Karaktere által a génmanipuláció világa tárul fel előttünk.

Hok Széng a szegénynegyedben élő öreg kínai bevándorló, aki éppen élete üzletére készül. Ezzel a szereplővel Bacigalupi a társadalom legalját mutatja be olvasójának.

Tyájdi százados, a bangkoki környezetvédelmi minisztérium embere pedig a politikai harcok szövevényes útvesztőjébe kalauzol el.

Négy karakter, négy külön szál, már csak ezért sem könnyű olvasmány A felhúzhatós lány. Továbbá azért sem, mert Bacigalupi rengeteg új információt zúdít az olvasóra, sőt ezek magyarázatát néha késlelteti is, így még nagyobb odafigyelést igényel a szöveg megértése.

Nagyon sok az olyan idegen kifejezés a kötetben, amely nincs megmagyarázva, nincs szószedet sem, ez pedig lényegesen rontja az olvasás élményét. Ennek ellenére Paolo Bacigalupi regénye ajánlható minden sci-firajongóknak és azoknak az olvasóknak is, akik kedvelik a komoly témájú regényeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?