Kultúra

Sárga cirkusz a világ körül

Tizenkét év után a végéhez ért Dan Přibáň világ körüli expedíciója, melyre mindenre elszánt útitársaival sárga járgányokkal, az élen egy Trabanttal vállalkoztak több szakaszban, kontinensekre osztva fel nagy utat.
Tallósi Béla

2019. április 12. 18:30

A Trabanttal oda-vissza című dokumentumfilmben Indiából indul hazafelé Dan Přibáň és csapata (Fotó: ASFK)

A csotrogány járműveken a cseh, szlovák és lengyel férfiúkból álló nyolcfős legénység az utolsó kalandot Dél-Indiából úttalan utakon hazaindulva élte meg; Pakisztánon, Nepálon, Kínán, Kirgizisztánon, Üzbegisztánon, Oroszországon, Ukrajnán keresztül rótták a kilométereket Szlovákia és Csehország felé. 

Útközben egy autós cég képviselőjének (aki meglehetősen rácsodálkozott a túra résztvevőire, még inkább a felszerelésükre) azt is elmagyarázták – bátorítva a nézőket hasonló vállalkozásra –, miért a maga korában mindenki számára hozzáférhető Trabantot, az egyszerűség szimbólumát, nem pedig valamilyen, túrázásra alkalmasabb járművet választottak közlekedési eszközül az útra. Magyarázatuk szerint azért, hogy tanúságát adják annak – ezért is készült többrészes mozgóképes dokumentum a csapat világjárásáról –, hogy szerényebb ráfordítással, kisebb komforttal is el lehet indulni akár a legigényesebb útra is, be lehet járni a nagyvilágot, és ehhez nem szükséges a legdrágább terepjáró. 

Dan Přibáň azt is kifejtette (ezt már a vásznon kívül), hogy filmjük azért is lehet kedves a néző számára, mert régiónkban szinte mindenkinek van valamilyen átélt vagy elbeszélés nyomán szerzett Trabant-élménye, akinek meg nincs, annak a sárga cirkusz vonulását látva kontinensről kontinensre a kis kétütemű négykerekű bizonyára szerethető, muris kis járgánynak tűnik. 

Az út vele nekünk nézőként pedig olyan rokonszenves kalandorságnak, amely kikapcsol, elszórakoztat – a legénység találó és mindig helyénvaló (a gondokat kezelő-oldó) humorának köszönhetően. Ugyanakkor e nagy túra eseményeit megörökítő felvételek rengeteg új ismeretet nyújtanak a számunkra egzotikus helyszínekről, az ottani emberekről. Zdeněk Krátký kamerájával olyan helyekről is készít felvételeket, ahova turistaként nem jutnánk el, illetve a helyi lakosság olyan emberi megnyilvánulásairól is beszámol, amilyeneket más esetleg nem tudna kiváltani belőlük. 

Ez utóbbi – Trabanttal oda-vissza (Trabantem tam a zase zpátky) című – részben ámulattal (és sokszor elborzadva) nézzük azt, hogyan, esetenként milyen értetlenül fogadják a helyiek az európai utast, hivatalos szervek milyen tortúrának teszik ki ellenőrzések (határátlépések) során, vagy éppen miként szegődnek fegyveres katonák a karaván mellé, biztonsági okokból. A Kínába való beléptetésről látható képsorok miatt pedig külön érdemes megnézni a többéves túra záróepizódját. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

Jégesőre és hőségre is figyelmeztet az SHMÚ

Két holttestet találtak egy szenicei kútban

A tűzvész óta először tartottak misét a Notre-Dame-ban

Egyelőre nem lesz fizetős a tervezett betegellátás

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Legfrissebb galériák
Olvasta már?