Rózsanyílás idején

Ezek a kissé régimódi sorok jutnak eszembe minden június 11-én, amikor is anyukám évek óta gyönyörű rózsacsokorral köszönt. És mert elég sok születésnapot megértem már, gondoltam, ideje utánanéznem e pompás növénynek, a virágok fejedelmének. A rózsa története visszanyúlik az évezredek homályába.

Ezek a kissé régimódi sorok jutnak eszembe minden június 11-én, amikor is anyukám évek óta gyönyörű rózsacsokorral köszönt. És mert elég sok születésnapot megértem már, gondoltam, ideje utánanéznem e pompás növénynek, a virágok fejedelmének. A rózsa története visszanyúlik az évezredek homályába. A kutatások szerint a legrégibb maradványokat Coloradóban találták, korukat 35 millió évesre becsülték. Napjainkban nemcsak szépségéért tartják, hanem számos más tulajdonságát is hasznosítják.

A díszrózsáknak több fajtájuk van: a közönséges vadrózsa, vagyis a csipkerózsa, a tearózsa, futó- és kúszórózsák, törperózsák, kínai, indiai és egyéb egzotikus fajok. A korai keresztény közösségek helytelenítették a rózsa termesztését. Szerintük a virág illata a vágyat erősíti. Csupán a középkorban fogadták el a rózsát, kinyilatkoztatva, hogy a fehér rózsa (Mária-rózsa, Krisztus-tövis) Szűz Mária szimbóluma. Gyakran ábrázolták őt fején rózsakoszorúval, vagy rózsalugasban ülve a kis Jézussal.

A keleti eredetű rózsafüzér szemei eredetileg összepréselt rózsasziromból készültek. A legenda szerint Szent Domonkos kapta Máriától az első olvasót, s azóta használatos a Mária-imádságoknál.

A hagyomány szerint azokat a rózsákat, amelyek megőrzik színüket, illatukat, gyógynövényként lehet használni.

Peter Treveris 1526-ból származó Nagy füvészkönyvében úgy említi a rózsát, mint a szívbetegségek gyógyítóját. John Gerard az 1597-es Füvészkönyvben finom, páratlan aromáját dicséri, szószokhoz, valamint más ételekhez használták. Konyhai alkalmazásáról Apicius, a neves római ínyenc is írt.

A rózsa hatékonynak bizonyult a különböző betegségekkel szemben, mint például a hasmenés, különböző eredetű szemgyulladások, vérzések, kopaszodás stb. Napjaink divatos betegségének, a depressziónak is ellenszere, erősíti a hajszálereket, elősegíti az emésztést. A rózsavíz és a rózsaolaj enyhíti a nők menstruációs panaszait, és segít a meddő férfiakon is.

Rendkívül népszerű a kozmetikai iparban is. A tiszta rózsaolaj több mint 500 különböző vegyi összetevőt tartalmaz, ez a mennyiség messze megelőzi a szintetikus úton előállított kozmetikumokét. Ennek köszönhetően semmi sem tartja úgy meg a száraz bőr nedvességét, mint a belőle készült termékek. De ugyanilyen hatása van a ráncos, érzékeny bőrre is. Ha fáj a fejünk, enyhíthetünk rajta a rózsaolaj belégzésével, szomorúság esetén kitűnő közérzetjavító. Ha feszültek vagyunk, kenjünk homlokunkra pár csepp rózsaolajat, és meglátjuk, ismét megtaláljuk a harmóniát önmagunkkal.

A rózsa mint a szerelem szimbóluma, minden korban több neves írót és költőt is megihletett. Vagy vegyük például a közmondásokat: Nincsen rózsa tövis nélkül; Türelem, rózsát terem; vagy a mesék világából Csipkerózsika stb., sok helyen megtalálható e pompás virág. Egyébként pedig a magyarok rózsatisztelete legendás, végig jelen van történelmünkben (Szent Erzsébet legendája).

Visszatérve a gyógyító hatására, érdemes a rózsaszirmokat gyűjteni. Mivel a rózsaszirom rendkívül gazdag C-vitaminban, 850 mg-ot tartalmaz 100 g mennyiség, szemben például a naranccsal, amely csak 50 mg-ot.

Mindenki tudja, hogy nem lehetnek csak jó napjaink, időnként jönnek rosszak is. Ezek alakulásában fontos szerepet játszik a napok, a hetek, a hónapok, valamint az évszakok ritmikus váltakozása. A kellemetlen napokon nehezebb órákban a gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk.

Végezetül álljon itt egy hatékony szer, melyet az eljövendő forró napokban is elkészíthetünk hangulatunk javítására.

Rózsasziromtea

Készítéséhez használhatunk friss, illatos vörös rózsát.

Elkészítése: Reggel gyűjtsük öszsze a teljesen kinyílt virágokat, majd fedjük le szellős ruhával, és hagyjuk állni. Amikor megszáradtak, a szirmokat légmentesen záródó üvegben tároljuk. 2–2,5 dl forrásban levő vízhez egy kanálnyit adjunk a szirmokból. Utána hagyjuk ázni hét percig, majd tiszta üvegpohárban szolgáljuk fel.

Jócskán benne járunk a nyárban, most nyílik a legtöbb rózsafajta, élvezzük hát a virágok látványát, becsüljük meg a rózsát.

Használjuk ki a nyarat!

Nagyon könnyen készíthetünk szépségápoló maszkokat, arcpakolásokat természetes alapanyagokból, zöldségből, gyümölcsből. A gyümölcs- és zöldségpakolás igazi kényeztetés a bőr számára. A gyümölcsök a bőrön frissítő, tápláló hatásúak, mert magas vitamintartalmuk mellett sok ásványi sót és savat is tartalmaznak. Mindig friss, egészséges, alaposan megmosott gyümölcsöt és zöldséget használjunk.

Uborka – a leggyakrabban használt kozmetikum. Frissítő, enyhén összehúzó, tápláló és halványító hatása van. Hámosító hatása miatt kedvelt, minden bőrtípusra alkalmazható.

Eper – népszerű pakolásalap, tonizáló, összehúzó hatású.

Banán – főleg zsíros, vízhiányos bőrre ajánlott.

Őszibarack – bársonyosan simává teszi a bőrt, hidratál és táplál.

Paradicsom – zsíros bőrön összehúzó, tonizáló hatású.

Káposzta – a nyers édes káposzta leve B- és C-vitaminban gazdag, kitűnő kozmetikum zsíros bőrre.

Burgonya – nyersen lereszelve, tejjel keverve tápláló, jó bőrnyugtató, és a gyulladást is csökkenti.

Élesztőből, mézből, szójából, tojásból és gyógynövényekből is kitűnő pakolást készíthetünk. (bér)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?