RÖVIDEN

Megemlékezés Szabó Gyuláról
Ipolyság/Losonc. Száz évvel ezelőtt, június-8-án született Szabó Gyula festőművész, grafikus és költő.

Megemlékezés Szabó Gyuláról

Ipolyság/Losonc. Száz évvel ezelőtt, június-8-án született Szabó Gyula festőművész, grafikus és költő. Az évforduló alkalmából Világégés, avagy ipolysági emlékek 1938–1946 címmel rendeznek kiállítást az ipolysági zsinagógában Szabó Gyulának a második világháború időszakában született festményeiből. A tárlat anyagába zömmel olyan, misztikus és megdöbbentő világot-valóságot feltáró alkotásokat válogattak be, melyeket még nem mutattak be nagyközönség előtt. A tárlatot Kubička Kucsera Klára művészettörténész nyitja meg holnap 16 órakor. Nem csak kiállítással tisztelegnek a festőművész előtt születésének centenáriuma alkalmából, június 9-én 13 órakor emlékünnepséget tartanak a losonci református temetőben Szabó Gyula sírjánál, 15 órától pedig a Kármán József Alapiskola dísztermében, ahol egyebek közt bemutatják a könyvhétre megjelent Szabó Gyula-monográfiát. (tb)

Könyvbemutató a Vámbéryben

Dunaszerdahely. Holnap 18 órakor mutatják be a Vámbéry Irodalmi Kávéházban a Szlovákiai Magyar Szép Irodalom 2007 című antológiát. A Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága a Magyarországon évtizedek óta megjelenő Szép versek és Körkép antológia mintájára 2004-től minden évben közzétett egy-egy vers- és prózaválogatást a szlovákiai magyar szépírók előző évben megjelent alkotásaiból. Idén sem marad adós az egyre népszerűbb ikerantológiával, a változás csupán annyi, hogy e reprezentatív gyűjteményt most egybekötve jelentette meg. Az antológia vers- és prózaanyagát Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, illetve Grendel Lajos Kossuth-díjas prózaíró válogatta. A gyűjteményt H. Nagy Péter irodalomkritikus értékeli. Pohárköszöntőt mond Hodossy Gyula, az SZMĺT elnöke. (ú)

Deja vu-klub az Insomniával

Pozsony. Ma tartja évadzáró rendezvényét a Deja vu-klub a Hlava XXII kávézóban. Vendégként egy szárnyát bontogató fiatal együttes, az Insomnia mutatkozik be. Saját dalaik akusztikus változatát adják elő. A szervezők mindenkit szeretettel várnak. Kapunyitás 18.00 órakor. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?