RÖVIDEN

Julianus-díjat kapott Malina HedvigCsíkszereda. Julianus-díjjal tüntették ki Malina Hedviget. A díjat a csíkszeredai Julianus Alapítvány hozta létre 1993-ban, és minden évben öt olyan személyiségnek ítéli oda, aki emberként és magyarként is helytállt.

Julianus-díjat kapott Malina Hedvig

Csíkszereda. Julianus-díjjal tüntették ki Malina Hedviget. A díjat a csíkszeredai Julianus Alapítvány hozta létre 1993-ban, és minden évben öt olyan személyiségnek ítéli oda, aki emberként és magyarként is helytállt. Az eddigi kitüntetettek között van például Kallós Zoltán néprajzkutató, Koltay Gábor rendező, Papp Lajos szívsebész, Makovecz Imre építész, Pomogáts Béla író. Az átadási ünnepség december 5-én a csíkszeredai református templomban lesz, Hedvig nevében szülei veszik át az emléklapot és a kisplasztikát. (vm)

Tokaj: újra viszály a márkanév körül

Pozsony. A szlovák földművelésügyi tárca levélben kért segítséget Mariann Fischer-Boel uniós mezőgazdasági biztostól a Tokaj márkanévért folytatott szlovák–magyar rivalizálás ügyében – jelentette be tegnap Vladimír Chovan földművelésügyi miniszter. A tárcavezető ezt azzal indokolja, hogy Magyarország júliusban a „Tokaji” márkanevet törvényileg egyoldalúan „Tokaj”-ra változtatta, annak ellenére, hogy a korábbi ígéreteik szerint minden lépést megtárgyalnak a szlovákokkal. Szlovákia ezt a lépést a két fél közötti tárgyalások felrúgásaként értelmezi. A magyar módosítást ugyanakkor már elfogadta az Európai Bizottság, és beiktatta az elektronikus jegyzékébe. Szlovákia idén márciusban szintén kérte, hogy a Tokaj nevet számunkra is regisztrálják, a bizottság ezt azonban elutasította, miközben a szlovák fél már 2005-ben jogszabályban rögzítette a márkanevet. Nem érthetünk egyet azzal, hogy az egyik országnak megengedik azt, amit a másiknak nem – nyilatkozta Chovan. (mi)

Ma Milan Urbánit kizárják a pártból

Pozsony. Ma feltehetően kizárják a HZDS-ből Milan Urbánit. A képviselő máig kapott haladékot arra, hogy önként távozzon, ha ennek a felszólításnak nem tesz eleget, a párt országos tanácsának mai ülésén megszüntetik tagságát. Vladimír Mečiar elnök szerint ez nem valamiféle büntetés, de Urbáni „egy fenékkel nem ülhet meg két lovat.” Mečiarnak meggyőződése, hogy Urbáni az Európai Demokrata Párt (EDS) kialakításán dolgozik, márpedig „kettős párttagság nem megengedett.” Urbáni cáfolta Mečiar kijelentését. A kizárása után a párt szerint meg kell válnia a parlament európai ügyekért felelős bizottságnak elnöki posztjától is, mivel ez a HZDS-t illeti. (SITA)

SaS: antiszociális az új gyes

Pozsony. Antiszociális lépésnek nevezte a Szabadság és Szolidaritás Pártja (SaS), hogy csak egyes szülők számára emelkedik 256 euróra a gyermekgondozási segély. Jozef Mihál alelnök szerint az, hogy a megemelt támogatás csak a gyermek kétéves koráig jár, diszkriminálja az örökbefogadó szülőket, akik az adminisztratív eljárások miatt gyakran csak egy-két éves korukban tudják örökbe fogadni a gyermeket. Az SaS bírálta azt a feltételt is, hogy a magasabb összeg csak akkor jár, ha a gyesen lévő szülőnek nincs keresete – ez megfosztja a szülőt a jövedelem-kiegészítés lehetőségétől. (s, sán)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?