Rekordáron kelt el egy Schiele-kép az interneten

Berlin |

<p>Rekordáron, 1,83 millió euróért kelt el Egon Schiele osztrák festőművész alkotása egy berlini aukciósház online árverésén.</p>

Internetes árverésen eddig soha nem ajánlottak ennyi pénzt egy festményért. Az eddigi rekordot Andy Warhol egyik műve tartotta, amelyért még 2011-ben 1,3 millió dollárt fizetett egy vevő.    Egon Schiele (1890-1918) Fekvő nő című akvarelljére pénteken indították a licitet 1 millió euróról - közölte az Auctionata nevű berlini online aukciósház. Az 1916-ból származó kép egy hagyatékból került elő és majdnem kidobták, az akvarell ugyanis egy értéktelen papírokat tartalmazó mappában feküdt. Az értékes képet az aukciósház munkatársai találták meg a hagyaték átvizsgálásakor.     Egon Schiele a 19-20. század fordulója bécsi művészvilágának jeles alakja volt, nevét együtt emlegetik Klimttel és Kokoschkával. 19 éves volt, amikor képeit már kiállították. Művei az akkori dekadens hangulatot tükrözik, portréi a freudi tételek igazolására születtek. Expresszionista stílusával groteszkséget, nyugtalanságot, erotikát fejez ki festményein, rajzain. Aktjaival sokkolta és megbotránkoztatta a közönséget. Ilyen témájú képei miatt el is ítélték, majd börtönbe zárták. A legtöbb önarcképet - összesen százat - ő készítette a művészettörténetben, ezek közül rengeteg az önakt.     A Szépművészeti Múzeumban szerdán nyílik meg az Egon Schiele és kora című tárlat, amelyen a közönség az osztrák művésztől 55 festménnyel, akvarellel és grafikával találkozhat, ezek mellett pedig olyan kortársak munkáival, mint Oskar Kokoschka, Gustav Klimt, Anton Kolig, Richard Gerstl vagy Anton Faistauer. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?