Régiek, újak és sztárparádé Cannes-ban

film

A visszatérő nevek mellett elsőfilmesek is meghívást kaptak a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába, ahol sosem szerepelt ennyi női rendező – a szervezők az egy hónap múlva kezdődő fesztivál programját ismertették.

A csaknem kétezer benevezett filmből 19 versenyezhet az Arany Pálmáért, de a válogatás a következő napokban újabb alkotásokkal bővülhet, akár Martin Scorsese új filmjével is. A Killers of the Flower Moon című filmet a producerek egyelőre versenyen kívül tervezik bemutatni a fesztiválon, de Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója azt szeretné, ha indulna a fődíjért. A szervezők a kérést már eljuttatták a Paramount és az Apple TV felé, egyelőre a válaszra várnak. A történelmi krimi Leonardo DiCaprio és Robert De Niro főszereplésével készült, Lily Gladstone és Brendan Fraser is játszik benne.

A cannes-i filmfesztivál programjára jellemző egyébként, hogy előszeretettel vonultatja fel prominens rendezők alkotásait. Wes Anderson, Catherine Breillat, Wim Wenders, Koreeda Hirokazu és Todd Haynes is visszatérő vendégek lesznek. A fesztivált számos kritika éri azért, hogy a már befutott rendezőkre koncentrál ahelyett, hogy a filmipar innovatív irányzataira helyezné a hangsúlyt. Úgy néz ki, a szervezők igyekeznek kiköszörülni a csorbát: szép számmal érkeznek idén női rendezők és elsőfilmesek is. „A versenybe meghívott alkotások közül hatot nő rendezett, amire még soha nem volt példa” – hangsúlyozta Thierry Frémaux. Köztük van egy elsőfilmes szenegáli alkotó, Ramata-Toulaye Sy (Banel et Adama) és az olasz Alice Rohrwacher (La Chimera), aki formalista meséivel rendszeresen szerepel a versenyben.

„A versenyben vegyesen lesznek fiatal filmesek, akik ritkán jönnek egyből Cannes-ba, és olyan veteránok, akiknek jól ismerjük a nevét és a munkásságát. A művészetben azonban nincsen szavatossági idő sem a rendezők, sem a műveik számára” – fogalmazott Thierry Frémaux. Olaszországból egyébként további két nagy visszatérő rendező filmje is versenyez az Arany Pálmáért: a 83 éves Marco Belocchio Rapito címmel filmesítette meg Edgardo Mortara 19. századi zsidó gyermek történetét, akit titokban megkereszteltek és elszakítottak a családjától, hogy keresztényként nőjön fel. A másik olasz alkotó pedig a 2001-ben A fiú szobája című filmjével Arany Pálmát nyert Nanni Moretti, aki Il Sol dell'avvenire című produkciójával érkezik a fesztiválra.

Korábbi fődíjas film rendezőjeként versenyez ismét a brit Ken Loachegy Walesben játszódó alkotással (The Old Oak), valamint a török Nuri Bilge Ceylan (Kuru Otlar Ustune) is, és a korábbi díjazottak közül versenyben mutatkozik be a német Wim Wenders Perfect Days című filmjével, a finn Aki Kaurismäki a Hulló levelek és a japán Koreeda Hirokazu a Szörny című alkotásával.

Az amerikai versenyfilmek hol-lywoodi sztárparádét ígérnek: Todd Haynes May December című alkotásának főszereplőiként Julianne Moore és Natalie Portman vonul fel a vörös szőnyegen, míg Wes Anderson Asteroid City című filmjével többek között Tilda Swinton, Adrien Brody és Margot Robbie oldalán érkezik majd a világpremierre.

A fesztiválon versenyen kívül debütál majd az Indiana Jones és a sors tárcsája című film Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Ethann Isidore, Mads Mikkelsen és a film rendezője, James Mangold főszereplésével.

A spanyol rendezőzseni, Pedro Almodóvar is részt vesz a filmfesztiválon, ahol bemutatja a Strange Way of Life című legfrissebb alkotását. A film, mely Almodóvar második angol nyelvű filmje, a hivatalos programba kapott meghívást, a világpremiert követően a közönség találkozhat is a rendezővel és a stábbal.

A koronavírus-járványt követően idén először térnek vissza a fesztivál más hivatalos programjaiba kínai és iráni alkotások, és a fesztivál történetében először fognak bemutatni egy mongol filmet.

A fesztivált május 16. és 27. között rendezik meg, a nyitófilm a Johnny Depp főszereplésével készült Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi produkció, amelyet versenyen kívül mutatnak be. A zsűri elnöke idén Ruben Östlund kétszeres Arany Pálma díjas svéd rendező lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?