Quentin Tarantino, a filmes fenegyerek 60 éves

ee
Los Angeles |

Az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakja, a saját formanyelvet alkotó Quentin Tarantino ma ünnepli 60. születésnapját.

Gyermekkora Los Angelesben telt, a középiskolát otthagyva végül egy videokölcsönzőben kötött ki, ahol ideje nagy részét filmnézéssel töltötte. Első saját filmje az 1992-es Kutyaszorítóban volt, amelyért a Sundance filmfesztiválon besöpörte a kritikusok elismerését. Az 1994-es Ponyvaregényt John Travolta, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Uma Thurman és Christopher Walken játéka tette feledhetetlenné. Jó néhány mondata szállóige lett, elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar- és Golden Globe-, valamint BAFTA-díjat, 2013-ban az amerikai filmörökség része lett. 1997-ben elkészítette a Jackie Brownt, amelyben a 70-es évek hangulatát felidézve gyermekkori bálványa, Elmore Leonard Rum Punch című regényét filmesítette meg. A Kill Bill című kétrészes film tisztelgés a kung-fu és karatefilmek előtt, de egyben a műfaj újraértelmezése is.

2009-ben mutatták be a második világháborús, a megszállt Franciaországban játszódó Becstelen brigantykat. A Brad Pitt, Christoph Waltz, Eli Roth és Diane Kruger alkotta impozáns szereplőgárdával forgatott alkotás nyolc Oscar-jelölést kapott, de a díjkiosztó gáláról csak Waltz távozott a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrocskával. 2012-ben került a mozikba a Django elszabadul című western, amely egy szökött rabszolga bosszúhadjáratát beszéli el. Ezért megkapta második Oscar- és Golden Globe-díját a legjobb forgatókönyvért. Ezt követte 2015-ben Az aljas nyolcas című western, majd kilencedik filmje, a Volt egyszer egy Hollywood, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt és Margot Robbie főszereplésével.

Quentin Tarantino a filmtörténet egyik legmerészebb és leginnovatívabb alkotója. Harminc év alatt kilenc rendkívüli filmet készített, emellett számos társproduceri és szövegkönyvírói munkája is akadt. Többek közt az egyenes, szókimondó monológok, párbeszédek, a véres, direkt konfliktus-feloldások, a szokatlan helyzetkomikum és az aláfestő zeneválasztás teszi egyedivé munkáit. Minden egyes filmjére jellemző, hogy bármilyen elhúzott, jelentéktelen jelenetnek tűnik egy-egy snitt, annak később biztosan lesz következménye és fontossága. Ráadásul képes egyszerre elgondolkodtatni és szórakoztatni is a nagyérdeműt.  

Bár Tarantino korábban jelezte, hogy tíz film után visszavonul, ez talán mégsem lesz így. Pár hónapja egy tízrészes minisorozat megírásáról beszélt, jelenleg pedig egyre nagyobb számban szivárognak a hírek The Movie Critic című filmjéről. Sajtóértesülések szerint a forgatókönyvet már megírta, a film a 70-es években játszódik, főszereplője pedig egy női filmkritikus.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?