Pozsony, a metáléden

dddd

Egészen példátlan mértékű kényeztetés vár a metálrajongókra Pozsonyban az elkövetkező hetekben. A legkeményebb rockműfaj szinte valamennyi ága megtalálható a kínálatban, a klasszikus keménykedéstől a sötét, darkos hangulatokon át a trash metálig.

A Judas Priest csütörtökön, július 21-én veszi birtokba a Nemzeti Teniszcsarnokot. Mostani turnéjuk vélhetően tényleg az utolsó, bár Rob Halfordéknál ezt sosem lehet tudni. A legfontosabb metálbandák egyike több mint 50 éve zúz már, rengeteg zenekart inspirált, bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, máig etalonnak számít. Több mint 50 millió albumot adtak el világszerte, a legjobb metál előadónak járó Grammy-díjra mégis 2010-ig kellett várniuk. A zene mellett a divatot is forradalmasították, már a hetvenes években híresek voltak provokatív öltözködésükről – amit a nyolcvanas évek glam rock bandái egy az egyben fel is használtak saját imidzsük megalkotásához. Ráadásul nem csak régi dicsőségükből élnek, legutóbb 2018-ban adtak ki új albumot Firepower címmel.

A pozsonyi koncerten egy másik brit legenda, a Saxon lesz az előzenekaruk. Az 1976-ban alakult csapat a nyolcvanas évek végéig élte fénykorát, de későbbi albumaik is jól fogy- tak. Azért is örömteli hír, hogy eljutnak hozzánk, mert Biff Byford énekes szívműtétje miatt a zenekar sokáig minden koncertjét lemondta.

Szintén először látogat Szlovákiába az amerikai Slipknot, augusztus 3-án lépnek fel a Téli Stadionban. Erre a koncertre sokan már 2020 januárjában megvették a jegyet, úgyhogy megérdemlik az élményt. A maszkos horda, amely mára kilenctagúvá duzzadt, az ezredforduló környékén alaposan megreformálta a metált. Egy újfajta megközelítését mutatták az akkori, apadóban lévő nu metal hullámnak. Szélsőségesen agresszív, de mégis pofátlanul „slágeres” zenéjük gyorsan meghódította a világot. Folyamatosan foglalkoztatják a sajtót, rajongóik pedig már-már vallásos tisztelettel viseltetnek irántuk. 2019-ben jött ki a hatodik albumuk, azaz nem viszik túlzásba a stúdiózást, de minden produktumuk hatalmasat szól. Akár „körítés nélkül” is boldogulnának, de az ügyesen kitalált külsőségek nagyot dobtak a banda népszerűségén. Friss hír, hogy Corey Taylor énekes pár hete azt ígérte egy koncerten, hogy hamarosan jön a következő album.

Ha azt mondom, brazil metál, mindenkinek a Sepultura ugrik be elsőként. Ők nem jutottak el hozzánk, Max Cavalera másik zenekara, a Soulfly viszont igen, méghozzá 2018 nyarán. Azóta nem koncertezett nálunk brazil metálelőadó, most viszont érkezik egy izgalmas zenekar. Figyelem, változott a dátum, július 24. helyett 27-én lép fel a Randal klubban a Semblant, a jelenleg legismertebb ottani dark-metal formáció, élén egy karizmatikus énekesnővel. Mizuho Lin félig tajvani, negyedrészt brazil és negyedrészt lengyel, már ami az ereiben csörgedező vért illeti. A zenekar 2006 óta működik, és fokozatosan alakult ki mai dark/gothic stílusuk, amely sokkal színgazdagabb a zsáneren belül megszokott hangzásnál. Három előzenekaruk is lesz Pozsonyban: a melodikus metált művelő olasz Secret Rule (szintén egy frontlánnyal), a finn As I May, amelynek zenéje nyomokban hardcore elemeket, valamint a német VII ARC.

A Randal klub nem bojkottálja az orosz kultúrát: a 2014-ben alakult, atmoszférikus black metált játszó Grima duó egyenesen Szibériából érkezik július 29-én. Eredetileg csak egy stúdióprojektnek szánták, de akkora sikert arattak, hogy a publikum kikövetelte a koncerteket, és azóta élőben is hirdetik a végtelen sztyeppék és erdők mágikus erejét. Csakúgy, mint előzenekaruk, az Ultar nevű csapat Krasznojarszkból, azaz szintén Szibériából.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?