Párban is páratlanok

<p>Ők ütik le az első és az utolsó hangot Karlovy Vary fesztiválján. Ők adnak impozáns körítést Közép-Európa legrangosabb filmes mustrájának. Ők álmodják keretbe a kilencnapos mozimaratont.</p>

SZABÓ G. LÁSZLÓ

Fogalmazhatunk bárhogy, az elismerés mindenképpen őket illeti. A prágai Caban fivéreket, Michalt és Šimont, akik tizenhét éve rendezői a fesztivál nyitó és záró estjének, annak a fergeteges show-nak, amellyel minden alkalommal elsöprő sikert aratnak. Csehek és külföldi vendégek egyaránt hangos tetszésnyilvánítással adják tudtukra: lelkes hívei szépséggel és eredetiséggel párosuló, ötletes és látványos, világszínvonalú műsoruknak. Öt percnél sosem hosszabb, amit létrehoznak, megkomponálnak, de az élmény évekig megmarad. Rendeztek már üveggömbös táncot, tolószékes balettet, páratlan színpadi efektekkel színesített légtornászmutatványokat. Az idei fesztiválon egy eddig sosem látott vizes parádéval rukkoltak elő.

„Esőcsináló” karmester

Félkörben egy tucat férfi és ugyanannyi nő, háttal a nézőknek az „esőcsináló” karmester. Tenyérdörzsöléssel, tapssal és combcsapkodással, pillepohár ropogtatásával előidézett hangok. Lassan feltámadó szél, messziről érkező vihar, letépett faágak recsegése, eső kopogása közben átalakul a színpad. Jobbról is, balról is betolnak egy-egy fekete csúszdát, a magasban beindul az esőgép, vizes lesz a padló, a fekete gumiszőnyeg, vizes a csúszda, csinos, fekete bikinis lányok premier planban siklanak végig a színpadon. Tombol a közönség, villognak a vakuk, a látvány lenyűgöző. Profi táncosok parádés mutatványa s az Oscar-gála nívóját is magasan túlszárnyaló „esőfürdő”, amely finom utalás Karlovy Vary változékony időjárására, hiszen ha Nyugat-Csehország legszebb fürdővárosa fölött beborul az ég, annak rendszerint több napig tartó eső a vége. Csak nem ilyen poétikus, és nem ilyen érzéki.

De ki ez a két gálafelelős, Michal és Šimon Caban?

Építész az egyik, rendező a másik, de mindketten mestereik mindkét hivatásnak. Ötletekért pedig egyikük sem megy a szomszédba, sőt annyi mindent képesek pillanatok alatt kitalálni, hogy telefonos megrendeléseket is vállalhatnának.

Az időjárás adta az ötletet

„Karlovy Vary nemcsak a gyógyforrásairól, hanem a szeszélyes időjárásáról is híres, ezért gondoltuk, hogy az idén ezt a témát lovagoljuk meg – mondja Šimon Caban. – Így született meg az ötlet, hogy a lehető legegyszerűbb mozdulatokkal teremtsük meg azt a képzetet, hogy bent, a fesztiválpalota színpadán is elered az eső. Évről évre visszatérő félelmünk ugyanis, hogy a kinti dekorációt percek alatt tönkreteheti egy nagyobb felhőszakadás, aztán nézhetjük magunkat, illetve a ronggyá ázott díszletelemeket.”

„Lélektani drámát egyetlen színésszel és egyetlen reflektorral egy penészes falú pincében nem tudnánk megrendezni, de a Thermal Szálló mozitermében sok mindenre képesek vagyunk – állítja Šimon Caban. – Egy ilyen tér újra és újra komoly kihívás elé állít bennünket, hiszen itt nincs forgószínpad, és a zsinórpadlás sem kínál sok lehetőséget. Csaknem húszéves tapasztalatunkról megfeledkezve minden évben alaposan átgondoljuk, mit tudunk még kihozni ebből a helyszínből. Szerencsére van rá tizenkét hónapunk, hiszen az új ötlet, hogy mit szeretnénk megvalósítani a következő évben, már a fesztivál utolsó napján megvan a fejünkben, hiszen folyamatosan azon agyalunk. Aztán, amikor elkezd szorítani az idő, konkretizáljuk a dolgokat, és szép lassan rájövünk: az ötlet könnyen jött, a megvalósítás különböző akadályokba ütközik.”

A csapatban

mindenki cseh

„Miután technikailag mindent sorra vettünk, bele kell férni a költségvetésbe, ami megint csak nem egyszerű, hiszen a határok ott is adottak – veszi vissza a szót Michal. – Egy hónappal a fesztivál kezdete előtt tartunk egy technikai próbát, hogy lássuk, mi az, amin változtatnunk kell, vagy teljesen elfelejteni. Pár nappal a nyitó gála előtt birtokba vesszük a színpadot, és a kezdésig már szinte el sem hagyjuk. Éjjel-nappal próbálunk, pizzán élünk, és hajnalok hajnaláig dolgozunk. Forgatókönyv nincs. A fesztivál vezetőségének leadjuk a kívánságlistánkat, hogy pontosan mire van szükségünk, s miután áldásukat adják a tervünkre, belevágunk a nagy kalandba, amelyhez remek munkatársaink vannak.”

Šimon szerint ötvennél kevesebb tagja van a csapatnak, Michal azt állítja, voltak már többen is.

„A lényeg az, hogy mindenki cseh, így minden egyszerűbb, gyorsabb és főleg olcsóbb. A kulcsemberünk Michal Chocholoušek, a legjelesebb cseh díszlettervezők egyike, aki nemcsak Prágában, hanem Svédországban és már Budapesten is dolgozik.”

Külföldi felkérésekből jut a Caban fivéreknek is bőven.

„Főleg a producerek részéről – mondják szinte egyszerre. – Minden évben ugyanazt halljuk tőlük: »Ezt el kell mesélnünk Hollywoodban! Ha ott is rendeznétek ilyet….!« Rendeznénk szívesen. De a végén valahogy mégsem jutunk el sehova. Azt a fajta bizalmat, amelyet Karlovy Varyban élvezünk, Amerika talán meg sem adná nekünk. Úgyhogy maradunk.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?