Pályázat a Feszty Árpád Emlékévben

<p>Százhatvan éve született Feszty Árpád, és 120 évvel ezelőtt fejezte be a Feszty-körképet. Ebből az alkalomból rendezik meg a Feszty Árpád Emlékévet, a Feszty-körkép Alapítvány pedig Hazatérés címmel pályázatot hirdetett.</p>

A pályázatot három kategóriában (irodalom, történelem, művészettörténet) és három korosztály (5–6., 7–8, valamint 9–12. osztályosok) részére hirdették meg a történelmi Magyarország területén. A résztvevők egyéni és csoportos munkákat is készíthetnek, ezeket külön-külön értékelik. A választható témakörök: a Feszty-körkép által ihletett elbeszélés vagy vers, illetve a körkép egy-egy jelenetének és/vagy kiemelt alakjának részletes bemutatása, elemzése. A beküldési határidő 2016. október 6., az ünnepélyes eredményhirdetést október 23-án Dél-Komáromban tartják, amelyen részt vesznek a Feszty család tagjai is. A pályázatokat az okros.mariann@fesztykorkep.hu e-mail-, vagy a 1055 Budapest, Aulich u. 3. postacímre várják (a borítékra írják rá: Feszty Emlékév: Hazatérés). Az első hét helyezett felkészítőjével együtt ellátogathat a Kassai lovasiskolába, és meghívást kap az emlékév legrangosabb eseményére, a dél-komáromi konferenciára. Ezenkívül valamennyi résztvevő ingyenes belépőt nyer az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. További részleteket a www.fesztykorkep.hu oldalon találnak az érdeklődők. Feszty Árpád, a Körkép alkotója 1856-ban Ógyallán született. 1896-ban, a millenniumi kiállításra festette meg a Magyarok bejövetele című panorámáját. A festőt Jean-Baptiste-Édouard Detaille és Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville monumentális körképe, a Napóleoni csata ihlette, ám ő az özönvíz témáját akarta feldolgozni. Apósa, Jókai Mór rábeszélésére választotta a honfoglalás tematikáját. Budapesten külön épületet, Rotundát építettek elhelyezésére; ennek helyén áll ma a Szépművészeti Múzeum. A vásznat később a londoni világkiállításra szállították, 1909-ben került vissza Magyarországra. A II. világháborúban a fővárost ért bombatámadások nyomán a körkép épülete és a festmény is megrongálódott, darabjait később különböző raktárakban tárolták. Az 1970-es években született határozat a Nemzeti Történeti Emlékpark kialakításáról, de csak a kilencvenes évek elején kezdődött meg a vászon restaurálása; a helyreállítására kiír pályázatot egy lengyel restaurátorcsoport nyerte. Az alkotás 1995-től látható az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. (vkm, i) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?