Páll Miklós emlékére

Száz éve, 1901. december 14-én született Győrben Páll Miklós szlovákiai magyar költő, szerkesztő, prózaíró és publicista. Gyermekkorát szülővárosában és Pozsonyban töltötte. Iskoláit súlyos betegsége miatt – gyermekbénulás – magánúton végezte el.

Száz éve, 1901. december 14-én született Győrben Páll Miklós szlovákiai magyar költő, szerkesztő, prózaíró és publicista. Gyermekkorát szülővárosában és Pozsonyban töltötte. Iskoláit súlyos betegsége miatt – gyermekbénulás – magánúton végezte el. Már húszéves korában irodalmi lapot szerkesztett Hajnal címmel, melynek munkatársai voltak többek között Győry Dezső, Jankovics Marcell, Tamás Lajos és Darkó István.

Páll Miklós a korabeli szlovákiai magyar lapokban (a Híradóban, A reggelben stb.), valamint az erdélyi és a magyarországi folyóiratokban publikált. Több rádiójátékot is írt, Tichy Györggyel közösen pedig egy Garibaldiról szóló zenés vígjátékot. Úton címmel 1929-ben verseskötete jelent meg, melyről a Híradóban Tamás Lajos írt tartalmas ismertetőt. A Szlovákiai Magyar Irodalmi Füzetekben Három novella címmel három történelmi elbeszélése jelent meg, melyben a szerkesztők szerint a változatos magyar tájak hagyományai és hatásai forrtak egybe, hogy minden ízében igaz tartalommal töltsék meg megkapóan közvetlen hangú írásait. Itt jelent meg kis magyar történelem című tanulmánykötete is, melyhez Esterházy János írt érdekes előszót. Emlék címmel újabb verseskötetét 1943-ban adták ki. Betegsége miatt visszavonultan élt. 1988-ban hunyt el Pozsonyban.

A Szélén az országútnak című versválogatásban Tóth László közli egy versét, Turczel Lajos a prózaválogatásban pedig egy elbeszélését.

A korabeli szlovákiai magyar irodalmi élet egyik jelentős alakja volt. Érdemes emlékezni rá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?