Özönlenek a migránsok

Zágráb/Ljubljana/Athén.

Zágráb/Ljubljana/Athén. Nem csökken a balkáni útvonalon érkező migránsok száma: januárban közel 63 ezer, februárban pedig újabb 28,5 ezer migráns lépte át a szerb–horvát, majd a horvát–szlovén határt, és távozott tovább Ausztriába – derült ki a két ország belügyminisztériumának tegnapi jelentéséből. A magyar–szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 650 833 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, csak az elmúlt egy hétben valamivel több mint 12 ezret. Szlovén adatok szerint a horvát–szlovén határt múlt szombaton 2576, vasárnap 2660, hétfőn 6 óráig pedig egyetlen menekült sem lépte át. Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint tavaly október közepe óta 470 012 illegális bevándorlót regisztráltak. Ljubljana ettől a héttől szigorít a menekültek fogadásának feltételein. Ennek előzménye, hogy Ausztria úgy döntött: csak azokat a migránsokat fogadja be, akik háborús területről érkeznek a balkáni útvonalon. Erről Bécs értesítette Ljubljanát, utóbbi pedig Horvátországot, Szerbiát és Macedóniát.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) tegnapi jelentése szerint 76 607 menekült érkezett Görögországba az év eleje és február 13. között. A javarészt szíriai állampolgárságú bevándorlók Törökországból érkeztek a görög szigetekre. Még a menekültáradat kezdete előtt, 2015 első két hónapjában csak 4567 illegális bevándorlóról érkezett jelentés. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IMO) szerint legalább 320 menekült vesztette életét az Égei-tengeren az év eleje óta. A tél folyamán kevesebben kísérelték meg a sokszor kockázatos tengeri átkelést Törökországból Görögországba. Tavaly októberben több mint 211 ezer ember indult útnak a török partokról Görögország felé, decemberben alig több mint 108 ezren döntöttek az átkelés mellett. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?