Ötperces taps A cukrásznak

Erős startot tudhat magáénak a szlovák és az izraeli versenyfilm Karlovy Vary fesztiválján.

Erős startot tudhat magáénak a szlovák és az izraeli versenyfilm Karlovy Vary fesztiválján. Mindkét alkotás esélyes a díjak egyikére, akár a rendezés, akár a legjobb forgatókönyv, akár a színészi alakítások terén.

Peter Bebjak, a Barackliget, A takarító és több televíziós bűnügyi történet jó ízlésű rendezője legfrissebb munkájában, a Vonalban sem tagadja meg önmagát. 2007-ben, a szlovák–ukrán határövezetben járunk, ahol cigaretta- és embercsempészek gyűrűjében ismerjük meg a film központi alakját, a negyven fölött járó, marcona kinézetű Adam Krajňákot, aki busásan fizető cimborája a határzóna hajlékony gerincű parancsnokának. Elveihez ragaszkodó, öntudatos, megalkuvást nem ismerő ember, akit sem az anyja, sem a felesége nem tud megállítani zűrös és veszélyes ügyleteiben. Morális határokat nem ismer, pénzért szinte mindent bevállal. Egészen addig, amíg le nem buktatják. A lavinát pedig az indítja el, hogy régi ellenlábasa előbb az anyjával végez, s csak utána kerül sorra ő, maga. A krimi elemeivel átszőtt, végig hiteles, nagy horderejű történet egy-egy ponton kacsint csak ki a műfajából, de ezeket a jeleneteket még egyszer vágóasztalra viszi a rendező. Aztán vagy teljes egészében lemond róluk, vagy nem. Tomáš Maštalír, Andy Hryc, Emília Vášáryová és a többiek mindenesetre életízű játékkal teszik hitelessé a filmet, amelyhez Peter Balko írt remek dialógusokat, Martin Žiaran pedig egészen kivételes operatőri munkájával fokozza a történések hangulatát.

Harminchat évesen Ofir Raul Graizer első játékfilmjével, A cukrásszal indult a versenyben. Januári imák című rövidfilmjével húsz fesztiválra jutott el a világban, és bizonyára ez a sors vár friss munkájára is, amely izraeli–német koprodukcióban született. Tabukat döntögető, komoly kérdéseket felvető, nagy ívű alkotást hozott Karlovy Varyba. Klasszikus vonalvezetésével nem a régmúlt neves mestereihez akar hasonlítani. Ő maga mutatkozik meg olyan művészi kvalitásokkal, amelyek előtt a legnagyobb elismeréssel adózik a néző. Graizer érzékenysége végig jelen van a vásznon. Mintha a saját életéből merítene, olyan igazul szól egy Berlinben dolgozó izraeli férfi és egy helybéli cukrász szerelmi kapcsolatáról. Orant felesége és kisfia várja Jeruzsálemben, újdonsült német barátja, Thomas a munkájának él. Nem sokkal azután, hogy a két férfi hosszabb időre elbúcsúzik egymástól, Oran közúti baleset áldozata lesz. A berlini cukrász minderről semmit sem tud, vágyait és hiányérzetét azonban csak úgy tudja leküzdeni, ha útnak indul Jeruzsálembe. Ott derül ki számára, hogy Oran nincs többé. De megismerkedik a feleségével és a gyerekével, később a bátyjával és az édesanyjával is. Rokonszenves egyéniségével beépül az életükbe. Idővel természetesen kiderül, hogy ki is ő voltaképpen, milyen szálak fűzték Oranhoz. A sokáig leplezett titok pedig feldúlja az egész családot. Tim Kalkhof a cukrász szerepében a vállán viszi a történetet. Hibátlan a film, nem egy szimpla love story. Két kultúra, kétféle vallás, két különböző történelmi tradíció simul egymásba Graizer alkotásában, a melodráma minden csapdáját messziről elkerülve. Versenyfilmet az idén csak egyszer fogadott ilyen lelkesen a fesztiválpalota kétezres közönsége. Öt percen át állva tomboltak a nézők, az izraeli alkotógárda nem kis meglepetésére.

Jól fogadták a nézők Kristóf György Cannes-t megjárt Out című filmjét is, amelynek hősét messzire veti a sorsa kelet-európai fészkéből. Koprodukciós alkotásról lévén szó, három ország tekinti magáénak az Outot. Karlovy Varyban a Cseh filmek szekciójában vetítették, döntő részben magyar szereplői (Terhes Sándor, Bandor Éva, Bárdos Judit, Gáspár Tibor) és kassai születésű magyar rendezője révén mi magyar alkotásként jegyezzük, de mivel a legtöbb pénzt szlovák részről kapta a film – arról nem is beszélve, hogy ez volt az első szlovák alkotás Cannes Egy bizonyos nézőpont elnevezésű programjában –, joggal büszke rá a szlovák szakma is. Karel Och, a Karlovy Vary-i fesztivál művészeti igazgatója szerint helyt is állt a versenyben, hiszen sokatmondó képsorokkal diagnosztizálja a posztkommunista országok jelenlegi társadalmi állapotát. Kristóf György mellett Bárdos Judit is jelen volt a film bemutatóján. Lassan hozzá is úgy viszonyulnak már a csehek, mint jeles füleki pályatársához, Kerekes Vicához. Itt forgatott filmjeinek köszönhetően bizonyos fokig már őt is a magukénak érzik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?