Őszintén és becsapósan magyar

<p>Kerekesszékes gengszterfilmjével Till Attila letette névjegyét Karlovy Varyban. Orosz rendező kollégája, Ivan Tverdovszkij ugyanazon az oldalon áll, ahol ő. A mások, a megbélyegzettek, a &bdquo;nem ismertek&rdquo; oldalán.</p>

Till és Tverdovszkij között tizenhét év a korkülönbség. Az orosz a fiatalabb. Nem is egy kategóriában szerepelnek a fesztivál programjában. Till harmadik rendezése, a Tiszta szívvel az East of West szekció nyitófilmje volt, ami azt jelenti: a beválogatott tizenkét alkotás közül ez áll a sor elején. (Hogy ne kiabáljuk el!) Tverdovszkij a fő versenyben várja a megítélést. Mindketten más témában, más formai megvalósításban erősek. Till végsőkig őszinte filmje szerkezetében „becsapósabb”. Az orosz fiú (még a harmincat sem töltötte be, a több külföldi mustrán díjazott, drámai töltetű Korrekciós osztály után ez a második játékfilmje) a klasszikus rendezői stílus híve, de itt és most egy abszurd elemből kiindulva alkot véleményt társadalomról és egy rendkívüli testi adottsággal „megáldott”, társ nélküli, középkorú asszonyról.

Egymásra számíthatnak csak a Tiszta szívvel kerekesszékbe kényszerült hősei. Barátnőről, szerelemről, testi kapcsolatról legfeljebb álmodozhatnak. Több nem is jut nekik, legfeljebb pénzen vett éjszaka, amely során közelebb kerülhetnek a másik nemhez, bár nem egészen úgy, ahogy gondolnánk. A pénzért pedig tiszta szívvel betörnek, sőt ha kell, embert is ölnek. Ahogy József Attila írja. Fergeteges akcióvígjáték a film. Az esendőt, a gyengét, azt a társadalmi réteget állítja elénk, amelyről eddig éppen hogy csak tudomást vettünk. A fogyatékkal élőket. Ők verődnek bandába, hogy igazságot tegyenek egy olyan világban, amely félrelöki őket. Vezérük legyőzhetetlen bérgyilkos (igazi képregényhős!), aki nem ismer lehetetlent. Till Attila azonban nem a Pánik és a Csicska Till Attilája lenne, ha egy adott ponton nem húzna bennünket csőbe. Szellemes, humánus, mély együttérzést kiváltó film a Tiszta szívvel. Karlovy Vary-i bemutatója olyan jól sikerült, hogy a vetítés után tombolva tapsolt a közönség, az alkotókat – élükön a rendezővel és a három főszereplővel, Thuróczy Szabolccsal, valamint az amatőrként is profi teljesítményt nyújtó Fekete Ádámmal és Fenyvesi Zoltánnal – fél óráig szinte rabul ejtve faggatták a forgatás során megélt élményeikről.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"238366","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Tverdovszkij is a másság elfogadásának szükségességét hirdeti a Zoológiában. Történetét egy abszurd ötlettel indítja. Az erősen vallásos édesanyjával élő, amúgy társtalan, középkorú nő, akiből szolid ruhatára és nem éppen divatos frizurája miatt munkatársai folyton gúnyt űznek, egy nap különös elváltozást észlel magán. Állati farka nőtt. A műtétről lemond, inkább megpróbál együtt élni ezzel a különös testi adottsággal. Frissen szerzett barátjának felettébb tetszik ez a fizikai elváltozás, környezetében azonban hatalmas megbotránkozást vált ki vele. Eredeti filmes ábrázolásmód, provokatív erő, remek színészvezetés (a főszerepben Natalja Pavlenkova) – ez mind Tverdovszkij rendkívüli tehetségét és érzékenységét jelzi, s ezt a film utolsó jelenete sem tudja felülírni, amelyben a nő radikális döntést hozva, a „legolcsóbb megoldást” választja.

Friss opusát küldte Karlovy Varyba Pedro Almodóvar, a spanyol nők leghíresebb lélekbúvára. Julieta című alkotásával – májusban indította útjára Cannes-ban – ugyan nem a legjobb formáját futja, de szégyenkeznie sem kell miatta. Teljes rendezői arzenálját kapjuk ismét, iróniából és a melodráma szabályaiból most is jelesre vizsgázik, csak mesterkéltségből lehetne kevesebb a filmben. Julieta elhagyja Madridot, hogy a mindennapok nyűgétől megpihenjen egy kicsit, s már a vonaton megismerkedik egy vonzó, fiatal férfival, aki miután elveszíti feleségét, levélben keresi fel őt, hogy szívesen viszontlátná. A nagy találkozás nem is marad el, házasság is lesz belőle, gyerekkel. De nem Almodóvar jegyezné a filmet, ha ez a kapcsolat habos love story maradna. A férj beleveszik a tengerbe, bakfislánya pedig, miután tudomására jut, hogy imádott apja zaklatott érzelmi állapotban vágott neki a viharos tengernek, s halála okában anyja bűnét látja, eltűnik a világban. Sok évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a lány, immár érett nőként újraértelmezze a történteket, az egykori családi tragédiát, s ismét magához engedje lélekben megtört édesanyját. Almodóvar híres női univerzumában két új színésznő kapott helyet. Adriana Ugarte és Emma Suarez. Mindketten Julieta szerepét játsszák. Ugarte a fiatal és érzéki, Suarez az érett és meggyötört Julietát. És nemcsak a mozivásznon lenyűgözőek. Az életben is. Bár a mozi, Almodóvar esetében, maga az élet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?