Oscar 2010 - Bigelow filmtörténelmet ír?

Washington |

<p>Az amerikai szaksajtó egyöntetű várakozása szerint Katherine Bigelow, a kis költségvetésű iraki háborús dráma, A bombák földjén rendezője filmtörténelmet ír a vasárnap esti, 82. Oscar-gálán: személyében első ízben nyeri el nő a legjobb rendezőnek járó aranyszobrocskát.</p>

Bigelow sikerét jósolta a hét végén a CNN hírtelevízió filmkritikusa, a tekintélyes liberális lap, a The New York Times és a vezető amerikai üzleti napilap, a konzervatív The Wall Street Journal is. Ugyancsak női rendezői Oscart vetített előre a USA Today, a legnagyobb példányszámú amerikai lap.
A szakértők úgy jósolnak, hogy elmondják, várhatóan ki lesz a nyertes, és hogy ki az, aki szerintük megérdemelné. A kettő sokszor nem esik egybe. Idén csak a CNN szakértője mondta, hogy Bigelow helyett James Cameronnak kellene kapni az Oscart, filmje, a háromdimenziós csodavilágot a nézők elé táró Avatar ugyanis filmtörténeti korszakhatár. A filmakadémia sok tagja viszont történelmet szeretne írni azzal, hogy első ízben egy nőnek ítélik oda a rangos díjat.
A The New York Times szerint Bigelow - aki az Oscar 82 éves történetében csak a negyedik nő, akit a legjobb rendező díjára jelöltek - "piszok jó filmet csinált egy piszok nehéz témáról", bármely rendezőt próbára tevő körülmények között. A filmakadémia szereti megjutalmazni a kockázatot vállaló rendezőket, és James Cameron exfeleségének hatalmas a támogatottsága kollégái körében - írta az újság. A The Wall Sreet Journal felhívta a figyelmet: bár sok kritikus Bigelow-t tartja érdemesnek az Oscarra, a közönség az óriási sikerű Avatar rendezőjének ajándékozná az aranyszobrot.
Az Oscar-verseny másik többesélyes küzdelmében, a legjobb film kategóriájában már megoszlanak a tippek. A The New York Times és a USA Today szerint A bombák földjén érdemelte ki és az is fogja megkapni az Oscar-díjat. A CNN és a The Wall Street Journal viszont úgy érzi, az Avatar lesz a győztes. Igaz, előbbi szerint a Precious című film érdemelné meg az elismerést, utóbbi pedig Bigelow alkotásának adná azt.
A The New York Times azzal érvelt, hogy bár az Avatar kétségtelenül nagyobb állomás a filmtörténetben, A bombák földjént jobban kedvelik a színészek, akik az akadémia legnagyobb szavazói tömbjét alkotják. A USA Today szerint A bombák földjén minden idők egyik legjobb háborús filmje. A The Wall Street Journal megjegyezte: ha az iraki tűzszerészek életét bemutató, Jordániában forgatott film nyer, ez lesz az Oscar-történelem talán legkisebb jegybevételét produkáló nyertes filmje. Bigelow 11 millió dolláros költségvetésű alkotása az Egyesült Államokban 14 millió dollár bevételt hozott, ez mindössze 2 százaléka az Avatar eredményének.
Egyöntetű a várakozás, hogy a legjobb női főszereplő Oscarját az első ízben jelölt Sandra Bullock kapja a The Blind Side című népszerű filmben nyújtott alakításáért. A CNN értékelése szerint a díjat Bullock helyett sokkal inkább Gabourey Sidibe érdemelné meg, aki az év egyik legkiválóbb alakítását nyújtotta a Precious című drámában. A The New York Times szerint azonban Bullock nem vele, hanem a már 16-szor jelölt Maryl Streeppel van versenyben; a USA Today azt írta, igazság szerint a kétszeres Oscar-díjas színésznőnek járna ismét a szobrocska a Julie és Júlia - Két nő egy recept című vígjátékbeli szerepéért.
A legjobb férfi főszereplő kategóriájában mindenki Jeff Bridges győzelmét jósolja. Mint a The New York Times fogalmazott, a négy évtizedes karriert maga mögött tudó ötszörös Oscar-jelölt színész nagyon népszerű a közönség és a kritikusok körében is. A CNN szerint egyértelműen ő a kategória legerősebb jelöltje, jóllehet élete legkiválóbb alakítását talán nem a most versenyző Crazy Heart lecsúszott country zenészeként, hanem az 1997-es A nagy Lebowski lusta Tökijeként (The Dude) nyújtotta. A The Wall Street Journal különvéleménye szerint George Clooney jobb teljesítmény nyújtott nála az Egek ura főszereplőjeként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?