Oroszország nem lesz ott a Velencei Biennálén

dd

Oroszország a második egymást követő alkalommal nem vesz részt a Velencei Képzőművészeti Biennálén azóta, hogy 2022 februárjában támadást indított Ukrajna ellen. Ukrajna viszont több helyszínen is szerepel.

A művészeti világ kétévente megrendezett nagy nemzetközi eseménye április 20-tól november 24-ig tart, az idei lesz a 60. évfolyam. Minden részt vevő ország igyekszik a leghaladóbb, szakmai berkekben legelismertebb művészeit felfonultatni a kiállításon, minél látványosabban berendezett nemzeti pavilonban.

Oroszország rendszeres résztvevője volt a Velencei Biennálénak, 1914 óta van saját pavilonja. A 2022-es kiállítást néhány nappal azután törölték, hogy az orosz hadsereg megszállta Ukrajnát. A szervezők nemrég bejelentették: az orosz kulturális miniszter értesítette őket arról, hogy Oroszország idén sem vesz részt a kiállításon. „Fontos hangsúlyozni, hogy az eljárások szerint a részvételről vagy a részvétel elmaradásáról az országok döntenek, nem pedig a szervezők” – áll a közleményben.

Ukrajna viszont ott lesz, annak ellenére, hogy nincs állandó pavilonépülete. Kiállításuk, amelyet az Arsenale-ban rendeznek be, a Net Making címet kapta – írja az Artnet. Emellett Lengyelország az ukrán Open Group művészeti kollektíva videóinstallációját állítja ki saját pavilonjában, miután a kormányváltást követően az ország politikai okokból az utolsó pillanatban úgy döntött, módosítja az anyagát.

2022-ben a biennálé csapata ígéretet tett arra, hogy támogatják Ukrajna nemzeti pavilonjának megépítését. Egy ideiglenes „pavilont” is kijelöltek számukra, a Piazza Ucraina nevű teret, ahol a megszállt nemzet előtt tisztelgő, lángokkal perzselt faépítményt állítottak fel, a bezárt orosz pavilon közelében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?