Online látogatás Komáromban

ddd

A [fjúžn] úton negyedik részével végéhez érkezett egy izgalmas online fesztiválsorozat. Az utolsó állomás Komárom, illetve a város kulturális életének azon aspektusai, amelyeket éppen mostanában, a járvány alatt nyílik alkalmunk felfedezni. Holnap 19 órakor kezdődik a live-stream a Facebookon és a YouTube videómegosztón. 

A fesztivál bevezetőjében Garajszki Margit kalauzolja végig a nézőket Komárom utcáin. A virtuális városnézés folyamán megmutatja kedvenc helyeit, a számára fontos részleteket. Garajszki Margit a magyarországi Dabasról származik, az ottani általános iskolában szeretett bele a szlovák nyelvbe, amelyet később a pozsonyi Comenius Egyetemen tanult tovább. Utána évekig a Pozsonyi Színművészeti Főiskola hallgatója volt, jelenleg pedig a Komáromi Jókai Színház rendezője és dramaturgja. A járvány utáni szezont éppen az általa rendezett Csöndes ház című előadással nyitották meg.

A Komárommal és környékével való online ismerkedés az Egy pár, két kultúra című, vegyes házasságban élő párokkal szervezett beszélgetéssel folytatódik. Mivel Komárom nemcsak multikulturális, hanem soknyelvű város is, ez a beszélgetés magyar és angol nyelven zajlik majd, szlovák feliratozással. Az egyik meghívott vendég, Carlington Codner gitároktató a végén rövid ízelítőt ad szerzeményeiből.

A [fjúžn] úton fesztivál befejezése szintén a színházé: a Vekker Műhely bemutatja az online térben Varieté X című tantermi színházi produkcióját, amely az idegengyűlölet témájával foglalkozik, azzal, miért vagyunk olyan érzékenyek az idegenekre. A Vekker Műhely a színházi nevelés alternatív formáit alkalmazva szélesíti a diákok látókörét. A Varieté X elsősorban a középiskolás korosztályt célozza meg, de aktuális megközelítéseivel minden néző számára érzékletesen járja körbe az emberi gyűlölet kérdéskörét. Az előadás – melyet Miklós László rendezett – magyar nyelven zajlik, szlovák feliratozással. Szereplők: Dékány Nikolett, Romada Rakottyay Katalin, Laboda Róbert és Tóth Gábor.

A [fjúžn] úton: Komárom rendezvény a Vekker Műhely, a Gurigongo Symposium és a szlovák nyelvű Všesvet podcast együttműködésével valósul meg, a  Milan Šimečka Alapítvány szervezésében

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?