Októberben is változatosan

Tizenegyedik évét kezdte ebben a hónapban a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete. Czimbalmosné Molnár Évával, az intézet igazgatójával arról beszélgettünk, milyen programokat kínálnak októberben országszerte a látogatóknak.

„Igyekeztünk minden olyan rendezvényt besorolni az intézetünk kínálatába, amelyről úgy éreztük, felkeltheti a közönség érdelődését.”Somogyi Tibor felvételeTavaly vette át a Magyar Intézet irányítását. Hogyan értékeli az eltelt egy esztendő eseményeit, rendezvényeit?

Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy sikeres évadot zártunk. Nehéz lenne minden rendezvényünket felsorolni, ezért inkább a számokat hívnám segítségül. A 2001-2002-es évadban Szlovákia-szerte 12 tudományos rendezvényt, 42 kiállítást, 10 színházi, illetve táncművészeti előadást, 8 filmvetítést, 22 zenei zendezvényt, 24 irodalmi rendezvényt és körülbelül félszáz közéleti rendezvényt szervezett, illetve támogatott az intézetünk. A szlovákiai kulturális élet szinte minden jelentősebb rendezvényén jelen voltunk. Amikor átvettem a Magyar Intézet vezetését, az egyik célkitűzésem az volt, hogy nagyobb teret biztosítsak a tudományos programoknak. Úgy érzem, ebben is történt tavaly előrelépés.

Milyen elképzelések jegyében kezdtek szeptemberben?

Természetesen azon igyekszünk, hogy a bevált, kedvező visszhangot kiváltó rendezvényeink mellett újdonságokkal is szolgáljunk, hogy programjaink minél több érdeklődőt vonzzanak. A jövőben nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni az önálló, többnapos rendezvényekre. Ez nem azt jelenti, hogy a kisebb városokba nem jutunk el, de úgy gondoljuk, hogy ezek az „összefogott” programok, amelyek segítségével a magyar kultúra különböző területeiről nyújthatunk ízelítőt, hatásosabbak, a közvélemény jobban odafigyel rájuk. Ilyen jellegű lesz október 18. és 23. között a kassai Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata.

Milyen lesz az október?

A Magyar Intézetben az októberi és a novemberi hónapok zsúfoltak, sok a rendezvényünk. Nagyon nehéz volt eldönteni, hogy a bőséges kínálatból mit válasszunk, így ezúttal is az történt, hogy igyekeztünk minden olyan rendezvényt besorolni az intézetünk kínálatába, amelyről úgy éreztük, felkeltheti a közönség érdelődését.

Mire számíthatnak tehát a látogatók?

A nyitrai nemzetközi színházi fesztivállal kezdeném, amelyen október elsején 21 órakor mutatja be a budapesti Thália Színház A vágy című darabot Ascher Tamás rendezésében. Szemereki Teréz Titkok pecsétje című, Trencsénben nagy sikert aratott kerámiakiállítását októberben az Iglói Művészek Galériájában is bemutatjuk. A művész munkáit október 4-től a hónap végéig láthatja közönség. Az aradi vértanúk tiszteletére rendezett emlékünnepségünk ezúttal is a Kecskekapui temetőben, Jeszenák János és Rázga Pál pozsonyi mártírok sírjánál lesz, október 5-én. A XV. Városi Kulturális Napok társszervezőjeként a Prímási palota Tükörtermében megrendezésre kerülő nyitókoncertünk vendégei lesznek Felbár Gabriella és Kováts Kolos, a Magyar Állami Operaház magánénekesei, valamint Harazdy Miklós zongoraművész. Mivel a komáromi Jókai Színháznak Pozsonyban még nem volt módja bemutatni az Amadeus című Shaffer-darabot, így meghívásunkra október 9-én a ružinovi művelődési házban vendégszerepelnek. A XXXII. Szenci Molnár Albert Napokon október 12-én dr. Szabó András egyetemi tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója és Petrőczi Éva költő tart előadást. A Mária Valéria híd ünnepélyes átadása alkalmából rendezendő kulturális programsorozat részeként a párkányi Szent Imre templomban október 13-án Kárászy Szilvia zongoraművész harangjátékát hallhatja a közönség. Hatodik alkalommal rendezik meg Pozsonyban a BAB néven ismert nemzetközi rajzfilmfesztivált, amelyen Magyarországot Macskássy Katalin képviseli. Intézetünk fiatal művészeknek nyújt lehetőséget külföldi bemutatkozásra, így a komáromi egyházzenei fesztiválon Kecskés Mónika fiatal orgonaművész előadásában Liszt és Bach egyházi művei hangzanak el. A hónap utolsó csütörtöke a szokásos Ghymes-klubesté. Közös programsorozatot indítottunk a Csemadokkal és a Szőttes néptáncegyüttessel. A hónap utolsó szerdáján a pozsonyi Csemadok-székház nagytermében játszó- és táncházat szervezünk gyerekek részére. Mi magyarországi vendégművészek meghívásával gazdagítjuk a rendezvényt. Az idei fotóhónap alkalmából a Magyar Intézetben Köves Éva fotóművész alkotásaiból láthatnak kiállítást az érdeklődők. Ezúttal is arra törekedtünk, hogy több műfajú, színes programot kínáljunk a közönségnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?