Nyolc csoport versenyez idén a Jókai Napok fődíjáért

kép

Az 59. Jókai Napokat június 11. és 16. között tartják, az előadásokat a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagyszínpadán és kamaratermében láthatjuk.

Jókai Mór szülővárosába nyolc színjátszó csoport érkezik idén, hogy a közönség és a szakmai zsűri előtt bemutassa legfrissebb előadását. A zsűri tagjai Hizsnyan Géza színházi szakember, Michač Gábor báb-, jelmez- és díszlettervező, Sereglei András színész, rendező, Szabó Csilla drámapedagógus, rendező, kultúraszervező és Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője lesznek. Az előadásokra a belépés díjtalan.

Június 12-én, szerdán a 17 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót követően a rétei RÉVISZ Vidám Színpad Rejtő Jenő-estjét tekintheti meg a közönség, amelyet Gyurcsi Pomichal Mária rendezett, 20 órától pedig a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium MEG+s(z)avaztuk diákszínjátszó csoportja játssza Jószágország ’24 című produkcióját az iskolaközpont udvarában, melyet Tóth Gábor és Miklós László rendezett.

Június 13-án, csütörtökön délelőtt 10 órakor kezdődik a FIKSZ, a Füleki Irodalmi KisSZínpad első bemutatója, Oravecz István Zoltán Atyám, gyónnék! című darabjának előadása, amelyet Szókovács Éva és a szerző rendezett. Délután 15 óra 30 perces kezdettel lép fel a kassai KGSzT Diákszínpad Sławomir Mrożek Rókavadászat című abszurd drámájával, melyet Bodon Andrea rendezett. Este 20 órakor kezdődik a NYEKK, a Nyitrai Egyetemisták Kínjátszó Köre előadása, a Csobády Csilla rendezésében készült Túl távol, elég közel.

Június 14-én, pénteken 10 órai kezdettel a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad Rajta vagyok című vitaszínházának előadását láthatjuk, a rendező Kuklis Katalin. 13 órától a Pozsonyból érkező PoSzaTa egyetemi színpad játssza a Ma, holnap, tegnap című diákdrámát, amelyet Szénási Levente és Kulich Tibor rendezett. 17 órakor tekintheti meg a zsűri és a közönség a komáromi GIMISz Diákszínpad Majdnem című előadását, mely John Cariani Almost, Maine című színdarabja nyomán készült Bajkai Csengel Mónika és Hostomský Fanni rendezésében.

Az 59. Jókai Napoknak két kísérőrendezvénye is lesz. Az egyik egy beszélgetés Fabó Tibor Jászai Mari-díjas színművésszel, aki idén ünnepelte 60. születésnapját (június 13., csütörtök 17 óra, Kiss Péntek József Kamaraterem). A másik egy tematikus séta: az érdeklődők Jókai Mór nyomába eredhetnek, a városon Szabó Csekei Tímea művészettörténész vezeti őket körbe. A Fabó Tibor közreműködésével megvalósuló séta a művelődési központ épülete elől indul június 14-én, pénteken 15 órakor.

A fesztiválozók megtekinthetik majd a Gurigongo Symposium égisze alatt készült Ásó, kapa meg a nagy! című érzékenyjátékot (június 14., péntek 20 óra), amelyet a színésznők improvizációi alapján Kuklis Katalin írt és Romankovics Edit rendezett. A Komáromi Jókai Színház és a pozsonyi Színművészeti Egyetem közös produkcióját is megtekinthetik a nézők. Boris Vian „víg katonai tragédiája,” a Tábornokok uzsonnája, mely Gardenö Klaudia rendezésében készült, július 15-én, szombaton 13 órakor lesz látható. Aznap két másik előadás is várja a közönséget. 17 órától a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Cooltúrázók Gyermekcsoportja mutatja be Életünk napjai című natúr szatíráját, amely az idei Duna Menti Tavasz arany sávos előadása lett, őket követi a komáromi Eötvös utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Színt Vivők színjátszó csoportja, mely ugyanitt gyémántdíjat érdemelt Szabadítsátok ki Wi-fi-t című toporgó színházával. Mindkét előadást Laboda Róbert rendezte.

A fesztiválklub új helyszínen, az Európa udvarban található Borozóban várja a fesztiválozókat. Itt június 13-án, csütörtökön 21 óra 30 perctől Emmer Péter zenél, június 14-én, pénteken este fél tíztől Hanusz Zoltán és barátai tartanak táncházat, június 15-én, szombaton 21.30-kor pedig a Joulence és a Sétagalopp nevű formációk adnak  akusztikus koncertet. A Kultúrpalotában zajló építkezési munkálatok miatt Jókai Mór szobrának ünnepélyes megkoszorúzása idén elmarad. Az 59. Jókai Napok díjkiosztóját szombaton este 19.30-kor tartják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?