Nyár, ősz, tél, tavasz ... és nyár (a paradicsomban)

Közép-Európa egyetlen A kategóriás fesztiválja Karlovy Vary. Sem Cannes, sem Velence, sem Berlin nem tud olyan hátteret, olyan „kulisszákat” biztosítani rangos rendezvényének, mint Nyugat-Csehország leghangulatosabb fürdővárosa, amelynek Kolonnádján mindenfajta politikai hullámot túlélve ma is ott lebeg a Monarchia szelleme.

Törőcsik Mari...Karlovy Vary őrizni tudja a múltat, bővizű gyógyforrásainak köszönhetően pedig továbbra is az öléből itatja vendégeit. S aki egyszer már végigsétált a canalettói vászonra kívánkozó pompás épületsorok előtt, s magába szívta e kádszerű, festői völgy párásan is páratlan illatát, az tudja, miről beszélek: már ő sem tud szabadulni soha ettől a magasztos élménytől.

Július 2-a és 11-e között a filmesek paradicsoma Karlovy Vary. Igazi mozgóképes édenkertté változik a város, még a katlanban kanyargó patakot is bérbe veszi a fesztivál, hogy a versenyfilmek óriásplakátjai abból nőjenek a magasba. De a Thermal Szálló, vagyis a fesztiválpalota melletti hatalmas park is a rendezvényt szolgálja: testét-lelkét adja az évről évre ott éjszakázó, huszonéves seregnek, a nagy mozizásért nem kis áldozatot hozó, megszállott fiataloknak.

Hogy mit kínál az idei program?

...Maár Gyulával Karlovy Varyban, 1976-banOláh Csaba felvételei Ami a sztárokat illeti: egy fiatalt és egy nagy öreget már biztosan. Az ifjú mozititán, Elijah Wood nevével elsőként A gyűrűk urát kell megemlítenünk, az életműdíjáért ide utazó Harvey Keitel pedig a Ponyvaregényben és a Zongoraleckékben nyújtott parádés alakítást. Első nagy sikerét azonban Martin Scorsese Ki kopog az ajtón?, az Aljas utca, az Alíz már nem lakik itt és a már legendás Taxisofőr című filmjével aratta. Ma két, ugyancsak neves rendező kedvence: Quentin Tarantino és Jane Campion egyformán rajonganak érte.

Életműdíjat vesz át a Forman-filmek (Hair, Ragtime, Amadeus, Valmont) világhírű operatőre, Miroslav Ondříček is, aki az utóbbi években egyre ritkábban tűnik fel a kamera mögött.

A versenyfilmek kategóriájában tizenhat alkotást láthatnak a nézők. A halálos ágyán vergődő szlovák filmgyártás az idén sem lesz jelen a fesztiválon, a cseh színeket a pályakezdő Marek Najbrt Mesterek című fekete komédiája képviseli, a legfrissebb magyar darabokból pedig Janisch Attila Másnap című szemledíjas remeke került be a versenybe. A negyvenhét éves budapesti rendező pár évvel ezelőtt a Hosszú alkonnyal vívta ki Karlovy Vary közönségének a tetszését, mostani filmje egy alföldi gyilkosság története, amelyben egy – családi örökségét kereső – idegen áldozata lesz egy tizenöt éves lány. Gáspár Tibor és Derzsi Borbála mellett Újlaki Dénes, Lázár Kati és Nagy Mari nyújt remekbe szabott alakítást a vásznon. A dokumentumfilmek versenyében is lesz egy magyar mű: Nemes Gyula munkája, A mulandóság gátja. A harmincéves rendező a prágai FAMU negyedéves növendéke, filmjében egy lebontásra váró gát életét követi nyomon. A Függetlenek fóruma szekcióban Fliegauf Benedek Berlinben díjazott Dealerét, a Variety című amerikai szaklap filmkritikusainak választottjaként Antall Nimród Cannes-ban díjazott Kontrollját, a Nyugattól Keletre szekcióban pedig a Lovy testvérek Mix című filmjét láthatják az érdeklődők. Az idén először – külön kategóriában – táncfilmeket is vetítenek a fesztiválon. A Tánc a kamerának című válogatásban Grunwalsky Ferenc Ladányi Andreával készített Táncalak című rendezése és Tolnai Szabolcsnak a Párizsban élő, vajdasági születésű rendező-táncos-koreográfus Nagy Józsefről (Josef Nadj) készített Egy ismeretlen naplója című portréfilmje került be.

Ünnepi hangulatot ad majd egy estének Fábri Zoltán immár klaszszikussá vált Körhintája, a magyar filmgyártás 1955-ben készült briliánsa, amely annak idején csak azért kerülte el Karlovy Varyt, mert versenyzett az 1956-os cannes-i fesztiválon, ahol az akkor még újságíróként jelen levő Francois Truffaut – később a francia új hullámmal híressé vált „négyszáz csapásos” rendező – írt elragadtatva a filmről és Törőcsik Mari alakításáról. Most azért került a Körhinta a fesztivál műsorára, mert a Magyar Nemzeti Filmarchívum kétéves munkával restaurálta a filmet, s ez jó apropónak bizonyult ahhoz, hogy Karlovy Vary közönsége is láthassa. A „rozsdátlanított” Körhintát még Törőcsik Marinak sem állt módjában megnézni, a film Karlovy Vary-i bemutatóját azonban örömmel vette tudomásul, hiszen az ő szívének is nagyon kedves ez a város. 1960-ban a Kölyökért, 1972-ben a Holt vidékért kapta meg itt a legjobb női alakítás díját, majd 1976-ban jubileumi díjjal jutalmazták.

Külön szekcióban mutatkozik be az idei fesztiválon az új katalán film. ĺgy kerül a nézők elé az a dokumentum, amely Montserrat Caballé, a világhírű spanyol szopránénekesnő életét és pályáját mutatja be többek között José Carreras és Placido Domingo megszólalásával. Az Ankarai Filmszövetség közreműködésével az elmúlt húsz év tíz legjobb török filmjét is beiktatták az idei mustra műsorába. Nem lehetett könnyű a válogatás, hiszen Törökországban évente több mint száz film készül. Ezek egyike, Fatih Akin Frontális ütközése Arany Medvét kapott az idei Berlinálén. „A legjobb tízben” azonban a tavalyi cannes-i fesztivál nagydíjasa, az 1995-től forgató Nuri Bilge Ceylan mutatkozik be Uzak (Távol) című filmjével, amelyben egy negyvenes évei elején járó, magányosan élő, de nagy terveket szövögető, isztambuli fotográfusé a főszerep.

A Függetlenek fóruma ebben az évben amerikai, kínai, argentin, iráni és természetesen európai filmesek munkáiból ad ízelítőt. Ebben a szekcióban vetítik A Beatles az Egyesült Államokban című, 1964-ben készült filmet is.

Közép- és Kelet-Európa, valamint az egykori Szovjetunió tagállamainak terméséből a Nyugattól Keletre címszó alatt láthatnak tíz filmet az érdeklődők, köztük a francia-kazah koprodukcióban készült Kisembereket.

Nem marad el a Más szemszögből szekció sem. Itt vetítik majd Sebastien Lifshitz Wild Side című, francia-belga-angol összefogásban forgatott alkotását, amely szenzációhajhászás nélkül kalauzolja végig a nézőket a társadalom perifériáján tengődők egyre népesebb táborán.

Több mint harminc, más fesztiválokon már díjazott alkotást kínál a közönségnek a Horizontok szekció. Hogy csak néhány filmet említsünk: a koreai mozi fenegyerekének nevezett Kim Ki-duk Tavasz, nyár, ősz, tél... és tavasz című alkotásával lesz jelen, Peter Webber a Vermeer életéről forgatott Leány gyöngy fülbevalóval című nagy sikerű rendezését küldte el Karlovy Varyba, a Coen fivérek friss komédiájukkal, A nőcsábászokkal, Pedro Almodóvar a Rossz neveléssel, Marco Belocchio a Jó reggelt, éjszaká!-val, Patty Jenkins A rémmel, a koreai Park Chan-wook az Öreg fiúval lesz jelen a fesztiválon.

Nagy Zsolt, a Cannes-ban díjazott Kontroll főszereplőjeNem marad ki a programból az idei cannes-i szemle Arany Pálmás alkotása, Michael Moore Fahrenheit 9/11 című, a Bush-kormányzatot erőteljesen kritizáló dokumentumfilmje sem, amelyet most kezdtek el vetíteni az Egyesült Államokban. Mint ismeretes: a gyártó Miramax tulajdonosa, a Disney májusban, a cannes-i díjazás előtt még nem engedélyezte, egészen pontosan letiltotta a film amerikai forgalmazását, mert nem akart politikai vihart, azaz nem szerette volna elveszíteni a Bush-kormányzattól a Disneylandekre kapott adókedvezményt. A cannes-i fesztivál kritikusai mindenesetre azt is megírták: Moore két évvel ezelőtt Oscarral jutalmazott filmje, a Kóla, puska, sült krumpli sokkal jobb film, mint a Fahrenheit 9/11. Ez utóbbi fele Moore állítása szerint Irakról szól. „Sikerült három különböző szabadúszó filmes stábot is Irakba küldenem, s ők úgy épültek be az amerikai hadseregbe, hogy senki sem jött rá: nekem dolgoznak. Több katona is elmondta, mennyire csalódott a háborúval kapcsolatosan. Az a helyzet, hogy csapataink már nem is támogatják a hadsereg parancsnokát.”

Robert Altman Company című legújabb alkotása a Tánc a kamerának sorozat egyik kiemelkedő darabja lesz. A Joffrey Ballet tagjainak közreműködésével és Neve Campbell, valamint Malcolm MacDowell főszereplésével készült film a híres táncegyüttes mindennapjaiba enged betekintést.

Hetvenöt éve született és tizenöt éve halt meg Sergio Leone. Ebből az alkalomból a legendás rendező húsz évvel ezelőtt bemutatott filmjét, a Volt egyszer egy vadnyugatot láthatják majd a nézők. Igazi „muzeális” darab, műfajában a legértékesebbek egyike.

Harvey Keitel és a most éppen Prágában forgató Elijah Wood mellett természetesen több nagy nevű vendége is lesz a fesztiválnak. A Shrek 2-vel John Cleese érkezik Karlovy Varyba, aki a Monthy Python mellett a Charlie angyalaiban és a Harry Potterben is szerepel. Pedro Almodóvar új, szenvedélyes tragédiájából, a Rossz nevelésből, amelyben két fiút molesztál egy vágyaitól túlfűtött pap, ketten is „lelépnek” a filmvászonról. Javier Cámara és Fele Mertínez. Mindketten dolgoztak már korábban is Almodóvarral. A Beszélj hozzá! volt az első közös munkájuk. A Rossz nevelésben azonban nem az ő kezükben a siker kulcsa. Azt a mexikói Gael Garcia Bernalnak adta a rendező, egy lelki sérült transzvesztita szerepével. Ő sajnos nincs a várható vendégek listáján.

Karlovy Vary azonban így sem marad adósa sztárokra váró vendégeinek. Nagy titkait viszont még mindig nem hajlandó elárulni. Pedig a vörös szőnyeg már elő van készítve a „betonpalota” bejáratánál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?