Kultúra

Novella-automaták a londoni metrón

London | Ha a metrón utazóknak elfogy az olvasnivalójuk, tavaly óta könyvet is vehetnek a több helyen működő automatákból, mostantól pedig ingyen juthatnak novellákhoz.
Juhász Katalin

2019. április 4. 18:43

Az ingyenes olvasni való       (Képarchívum)

Elsőként a Canary Warf metróállomásnál helyeztek üzembe három novellaautomatát, amelyek egyetlen gombnyomásra egy 3-5 perc alatt elolvasható szöveget nyomtatnak ki.

A választék elég széles: sci-fi, szerelmi történetek és gyerekeknek szóló mesék is kérhetők. Az utazóközönség olyan szerzők műveit élvezheti, mint Virginia Woolf, Lewis Carroll vagy Charles Dickens. Az első kortárs szöveget pedig Anthony Horowitz szállította, aki egy szuperrövid krimit írt kifejezetten e célra. A Guardian című lapnak elmondta, hogy izgalmas kihívásnak tekintette ezt a munkát, mert sűrítésre és lényegre törő történetvezetésre sarkalta őt. A népszerű brit író 3-4 napig napig dolgozott a Mr.Robinson című, humoros csattanóval végződő novellán.

A szervezők azért is döntöttek az automaták felállítása mellett, mert egy friss felmérés szerint a britek 36 százaléka tavaly időhiány miatt egyetlen könyvet sem olvasott végig. Másik céljuk az volt, hogy az emberek kevesebbet nyomkodják okostelefonjaikat a metrón, inkább „analóg” módon olvassanak. 

Hasonló automaták már Hongkongban, az Egyesült Államokban és Franciaországban is működnek, az ehhez szükséges gépet egy francia cég gyártja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az orvos kesereg a betegnek

Halálos motorbaleset történt Simony közelében

Horror a szlovákiai utakon: újabb videókat osztott meg a rendőrség

GALÉRIA: Újrahasznosítható ház parafából

Halálra gázoltak egy biciklistát a Malackai járásban

Dobozokban egy emberi élet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?