Nosztalgia

Először van a direkt biznisz: ezüst gyertyatartó – párja nyolcvanezerért, szecessziós váza negyedmilláért, egy-két Jassusch akár már ötven alatt is kapható, de szerezhetünk a nappalinkba Kompáneket, Galandát, Jankovičot, Benkát, Alexyt, vagy éppen óarany ragyogású ikont is.

Először van a direkt biznisz: ezüst gyertyatartó – párja nyolcvanezerért, szecessziós váza negyedmilláért, egy-két Jassusch akár már ötven alatt is kapható, de szerezhetünk a nappalinkba Kompáneket, Galandát, Jankovičot, Benkát, Alexyt, vagy éppen óarany ragyogású ikont is. Zsebórák, cigarettatárcák, kelyhek, üveg csecsebecsék, garantáltan antik pásztorlánykák és farkukat csóváló kutyusok jutányos áron. S az elmaradhatatlan darabok: bőgő szarvasbika dús lombú erdőben, csermelynél szomját oltó szarvascsalád – nagy méretben, olajban, exkluzív, patinás aranyszín keretben. Kispénzűeknek egyszerű metszetmásolatok: Jézuska születése, a pozsonyi vár látképe, vadászjelenetek. Még soványabb pénztárcájúaknak képeslapok, szimbolikus egy szlovák koronától. Galériák, régiségkereskedések válogatott kínálata.

Azután vannak a szolgáltatók: elsősorban restaurátorműhelyek, a műkincsek értő szemű becsüsei. Bemutatkozik a malteros kartell: ha valakinek műemlék épület van a birtokában, náluk garantáltan megleli a megfelelő vakolatot, festéket. De megjelennek az új idők új szelei is. A legfigyelemreméltóbb boxban egy biliárdasztal, valamint néhány leplezetlen keblű hölgyet ábrázoló reneszánsz festmény reprodukciója hirdeti a játékgolyók, valamint a női mellbimbók közötti misztikus összefüggést. Az első jelentéssíkon. Mert a másodikon egészen másról van szó: az X-generáció igényes menedzserei formatervezett bútoraik mellé a tökéletes, személyiségüket, üzletpolitikájukat leginkább kifejező műtárgyakat szerezhetik meg e helyütt. Pontosabban: legjobb, ha az egészet – a választástól, tervezéstől kezdve az utolsó szögig – a kiállító cég képzett munkatársaira bízzák.

Vannak műemlékvédők meg múzeumok is. Ez utóbbiakból van mezőgazdasági, műszaki, pedagógiai, szlovák nemzeti... Ez utóbbi idén a kastélyaival és a kisebbségeivel büszkélkedik. Egyik emeleten a Csákyak, Andrássyak, Révayak kincseit mutatja, a másikon a kárpátnémetek, csehek, horvátok, ruszinok-ukránok, romák, zsidók és magyarok egyházi-vallási tematikájú tárgyait.

Néha egy-egy kósza érdeklődő is feltűnik.

Vasárnap egyig még bárki eljöhet.

Pozsonyba, a Szlovák nemzeti felkelés terére, a Népművelési Központ székházába.

Az előcsarnokban plakátot találnak majd, Nostalgia expo 2002 felirattal. A sorok fölött két unott arcú puttó pillant össze.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?