Nevük nemzedékekben él

Sokadszor vállaltam a kötelességet: az aradi tizenhárom emléknapjára keresni valamely gondolatot, érzelmi foszlányt, melyből az utókor tisztelete csendülhet ki.

Az aradi tizenhárom: Damjanich János, Aulich Lajos, Knezic Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid, Schweidel József, Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Nagysándor József, Lázár Vilmos, Vécsey Károly Archívum Enlékeztetőül a kivégzésük sorrendjében álljon itt sokadszor is a nevük: Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos, Schweidel József, Kiss Ernő, Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezic Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és Vécsey Károly.

A császári hadak és az orosz segítőik túlereje legyőzte a hősiesen harcoló magyar honvédeket, s a világosi fegyverletétel után az osztrákok bosszúja söpört végig az országon. Arad sem volt elég, működött a vésztörvényszék Pozsonyban, Pesten és Budán. Még 1852 májusában is vadásztak a honvédekre. Többek között az aradi várbörtön is zsúfolva volt honvédekkel. „Aj de búsan süt az őszi nap sugára, / az aradi vártömlöcnek ablakára…” ĺgy szólt az egyik dal, amelyben a mártírokat siratták.

Minden megfélemlítés ellenére is élt a forradalom és szabadságharc szelleme. Ennek egyik példája az, amiről Tari Lujza népzenekutató ír tanulmányában: „A dalokat azonban nem lehetett börtönbe zárni. Tiltásuk a büntetések ellenére is hasztalan. Az ének csak a felszínen és csak rövid időre némul el. S még a legsötétebb időszakban is akadnak olyanok, akik módot találnak arra is, hogy dalaikkal nyilvánosan kiálljanak a vérbe fojtott szabadságharc mellett. A kor ünnepelt énekesnője, Hollósy Kornélia 1849 végén Aradra megy, hogy koncertet adjon a szegények javára. „Ezek a szegények az aradi vár forradalmi foglyai voltak. Aztán öt este énekelt a bécsi operaházban…, majd Varsóba szerződött s az éppen ott tartózkodó fiatal Ferenc József előtt is mert magyar dalt, magyar nyelven énekelni” – írja Vadnay Károly. (…) Idehaza titokban kézről kézre járó versek terjednek, segítve az emlékezést. Mások – és nemcsak az írástudatlanok – fejükben őrzik a dalokat. Nem tudjuk, miket énekelt Aradon Hollósy Kornélia, de bizonyos, hogy a forradalom és szabadságharc alatt népszerű dalokban szereplő nevek behelyettesítése a dalszövegek módosítása már ekkor megkezdődik.”

Hamu alatt parázslott hát az emlékezet, pedig sorozták a legényeket az osztrák hadseregbe, s azokra is szakadatlanul vadásztak, akik résztvettek a forradalomban és a szabadságharcban. Arad emléke pedig az idő előrehaladtával egyre jobban belevésődött a nemzet emlékezetébe. Nem volt olyan magyar hazafi, aki ne az elvakult bosszút, ne a véres leszámolást, ne a győztesek kegyetlen példastatuálását látta volna az aradi kivégzésekben. És nemcsak azokban. A Haynau táborszernagy által könnyű kézzel aláírt halálos ítéletek végrehajtása után sem volt nyugvása a tizenhárom mártírnak. A négy golyó által elpusztított tábornokot és a kilenc kötél általi halált szenvedett hőst a vesztőhelyek közelében hantolták el. Családtagok, egy valamikori huszár, majd az utókor emberei hantolták ki a holttesteket, hogy megadhassák nekik a végső tisztességet. Még 1851-ben is akasztott a hóhér. Ludwig Hauck ezredesen, Bem apó szárnysegédjén augusztus 31-én Bécsben hajtották végre a halálos ítéletet. Már él a köztudatban, hogy nemcsak az aradi tizenhármat pusztították el, hanem Pozsonynak is megvolt a maga tizenhárom vértanúja. A legújabb kutatások szerint összesen százhúsz kivégzettet tartunk számon az országban.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért csak az aradi tizenhárom emléknapja október hatodika? Nemcsak az övék, mert minden negyvennyolcas mártíré, honvédé és tábornoké, akik elpusztultak a harcokban, vagy akiket a harcok után, a világosi fegyverletételt követően kivégeztek, börtönbe vetettek, vagy az elfogásukra indított hajtóvadászat során pusztítottak el. Rajtunk múlik, hogy az az egy szál gyertya október hatodikán tizenhárom vagy minden hős emlékére lobogjon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?