Néprajzi vizsgálatok

Tornalja. Szombaton délután ért véget az a nemzetközi tanácskozás, melyet A honismerettől a kulturális antropológiáig – lehetőségek, módszerek és eredmények a szlovákiai magyarság néprajzi vizsgálatában címmel rendezett a tornaljai székhelyű Kulturális Antropológiai Műhely.

Tornalja. Szombaton délután ért véget az a nemzetközi tanácskozás, melyet A honismerettől a kulturális antropológiáig – lehetőségek, módszerek és eredmények a szlovákiai magyarság néprajzi vizsgálatában címmel rendezett a tornaljai székhelyű Kulturális Antropológiai Műhely. 1993-ban szintén Tornalján zajlott egy tanácskozás, s most az azóta elvégzett munkát értékelték. A szlovákiai magyar néprajzi tudományosság ziláltságát jól tükrözi az a tény, hogy a tanácskozáson nagyobb számban vettek részt magyarországi szakemberek, mint hazaiak. Érdekes és értékes előadások hangzottak el, de nem csupán a néprajz területéről. A szervezők meghívták a társtudományok egy-egy jeles hazai magyar képviselőjét, hogy számoljanak be, hol tartanak saját szakterületükön, mik azok a kérdések, amelyek foglalkoztatják őket, és melyek azok a módszerek, amelyeket munkájuk folyamán alkalmaznak. A tanácskozáson elhangzott olyan javaslat is magyarországi szakember részéről, hogy szükséges lenne egy olyan konferencia megszervezése, melyen a szlovákiai magyar szakemberek elmondanák egymásnak és magyarországi kollégáiknak, hogy mit jelent az ő értelmezésükben a kulturális antropológia. A program részét képezte a Kulturális Antropológiai Műhely által létrehozott állandó jellegű néprajzi-honismereti kiállítás megnyitója is. A kiállítást Balassa M. Iván, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum címzetes igazgatója nyitott meg. (P. G.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?