Nemzetközi örömzenélés

Kassa |

<p>Nem mindennapi koncertre várják a közönséget ma, február 25-én este a kassai GeS klubba (L. Novomestského 13.), a nívós zenék helyi mekkájába. A szabadzenélés európai vándora, Miquéu Montanaro ismerkedik a kelet-szlovákiai várossal és zenészeivel.</p>

Montanaro neve nem ismeretlen tájainkon, hiszen a Ghymes együttessel és több más zenésszel közösen létrehozott műve, a Vents d'Est (Keleti Szél) a kilencvenes évek elején nálunk is komoly sikert aratott. A nagy szabású színpadi produkció, amely azóta is rendszeresen turnézik Európa-szerte, a dél-európai és az észak-afrikai népek folkzenéjének sajátos ötvözete a közép-európai népek népzenéjével, változatos jazzelemekkel színesítve.

A Franciaország déli tartományaiban élő, maroknyi okszitán nemzeti kisebbség szószólójaként ismert Miquéu Montanarót zenei gyökerei a provanszál muzsikához kötik, de otthonosan mozog Kelet-Európa zenei hagyományaiban is. Egyedi stílusában számtalan zenei hatás alkot egy koherens világot. Szinte minden hangszeren játszik, szólistaként is szívesen lép fel. Rendszeresen dolgozik ismert kelet-európai zenészekkel, köztük cseh, szlovák, magyar muzsikusokkal.

A kassai nemzetközi zenei műhely apropója, hogy Marseilles Kassával együtt 2013-ban Európa kulturális fővárosa lesz, Montanaro pedig a francia projekt egyik zenei koordinátora. A koncertet megelőző délutáni workshop, amelynek hazai résztvevője Buják Andor lesz, alkalmat ad a kísérletezésre fogékony muzsikusoknak az együttzenélésre. Montanaro alapelve szerint az empátia, az egymásra figyelés hidat épít az eltérő zenei nyelven beszélők között.

Mivel improvizáción alapuló jam session-ről van szó, jelen pillanatban még a szervezők, sőt talán maguk a zenészek sem tudják, mi hangzik majd fel a kassai GeS klub színpadán. Montanaro nyilván visz néhány konkrét ötletet hátizsákjában Kassára, a többi azonban a ráhangolódáson, az ihleten és az „egy húrnon pendülés” mértékén múlik. A zenésztársak Buják Andor (volt Ghymes-tag) mellett Martin Janočko, Juraj Valenčíkov és Boris Maťko, az előzenekar pedig a Vata nevű dubstep formáció lesz, akik az akusztikus zene spontanietását és dinamikáját kihasználva kísérleteznek elektronikus alapokon, sajátos stílust teremtve.

A Kulturpakt egyesület által szervezett egyedi és vélhetően megismételhetetlen nemzetközi örömzenélés, amelynek társszervezője a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, valamint a Védcölöp Alapítvány, este nyolckor veszi kezdetét a kassai GeS klubban, bővebb információt a www.ges.sk internetes címen találnak az érdeklődők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?