Kultúra

Németh Zoltán és Csillag Lajos kapta az Arany Opus díjat

Dunaszerdahely | Tegnap hirdetett győztest a Szlovákiai Magyar Írók Társasága az Arany Opus díj szépirodalmi pályázatra beérkezett művek közül. Idén 20 alkotást értékelt a zsűri, amely nehéz helyzetben volt – és ez most tényleg szó szerint értendő.
Juhász Katalin

2016. november 26. 09:50

Ez a bárki számára nyitott pályázat azért különösen izgalmas, mert név nélkül, jeligével küldik be alkotásaikat a szerzők, és kilétükre csak a döntést követően, egy másik boríték felnyitása után derül fény. Azaz neves irodalmárok versengenek amatőrökkel, és gyakorlatilag bárki győzhet. Az évek során több meglepetés is született, amikor hébe-hóba írogató műkedvelő kaparintotta meg a díjat a „koszorúsok” elől.
 
Az alkotásokat, amelyek a www. szmit.sk honlapon is megtalálhatók, Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, Grendel Lajos Kossuth-díjas író és Keserü József irodalomkritikus értékelte. A zsűri összetétele évek óta alig változik, azaz a döntnökök össze tudják hasonlítani a mostani színvonalat a korábbival. Megtörtént, hogy alig tudtak nyugodt szívvel győztest hirdetni, idén viszont annyi nívós mű érkezett, hogy ketten kaptak Arany Opus díjat: a legfiatalabb nemzedéket képviselő Csillag Lajos „ujjgyak” jeligével beküldött, Kilégzés után halk zörej című prózájáért, valamint Németh Zoltán „Jade” jeligés, Variációk klasszikusokra című verséért. Ilyesmi eddig csupán egyszer történt, 2013-ban, amikor Tóth László költő és Szalay Zoltán író, lapunk jelenlegi főszerkesztője osztozott az elismerésen.
 
„Azt hiszem, az Arany Opus történetében először fordult elő, hogy a beküldött kéziratoknak tulajdonképpen több mint negyede, 20-ból 6 mű lehetett volna díjazott – értékelte az idei pályázatot Tőzsér Árpád. – Bírálóbizottságunk munkája során ugyanis az első körben ennyi pályamunka kapott pontot, azaz jelölést. De mivel ezen a fokon a hat jelölt közül csak egy nyerte el minden tagunk maradéktalan tetszését, azaz csak egy kapott maximális pontszámot, újabb szavazási fordulóra volt szükség.” Tőzsér hozzátette, hogy a zsűritagok eszmecseréi során többször megfogalmazódott a vélemény: prózát és verset nehezen lehet ugyanazon kritériumok szerint megítélni. „A jövőben tehát szükséges volna külön díjazni az egyik, s külön a másik műnemet. Ezúttal úgy oldottuk meg a dolgot, hogy a rendelkezésünkre álló egyetlen díjat megosztottuk, s külön díjazzuk a legjobb verset és külön a legjobb prózai pályamunkát.” 
 
Tőzsér a műveket vizsgálva úgy látja, valamiféle „szlovákiai magyar” irodalmi profizmus van kialakulóban. „Ez alatt azt értem, hogy mindegyiken érezni a megbízható irodalmi műveltséget, olvasottságot, nyelvi-poétikai biztonságot, de valami enyhén másodlagossá, szlovákiai magyarrá teszi őket: szinte valamennyinek meg lehetne találni az előzményeit a klasszikus vagy jelenkori magyar és világirodalomban, ami persze egy bizonyos pontig felfogható akár intertextualitásnak, korábbi szövegek felülírásának is, de ilyenkor nagyon vigyázni kell az arányra s az idegen hatások feldolgozásának módjára, mert az intertextualitás mint módszer nagyon könnyen az epigonizmus vádjával találhatja szembe magát.”
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.