Kultúra

Nem lehet jegyet kapni a Szelmenc-drámára

Marosváráshely | A kettézárt falu, Kis- és Nagyszelmec története által ihletett Zoltán újratemetve című előadásra nem lehet jegyet kapni. A Budapesti Nemzeti Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciója ezúttal a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban látható, négy alkalommal. A Vidnyánszky Attila rendezte előadásra már elővételben elfogytak a jegyek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. április 9. 12:37

Romeo és Júlia a vasfüggöny két oldalán: egy beteljesületlen, tragikus szerelem groteszk története két felvonásban a Szovjetunió nyugati határán a II. világháború végén és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén; majd felbomlása után, midőn Kelet vasfüggönyéből Nyugat aranyfüggönye lesz.
 
A Szovjetunió nyugati vasfüggönyének tövében járunk: a szovjet – csehszlovák, majd ugyanitt, de már ukrán–szlovák határon, a világhírre jutott kettézárt falu színpadi országhatárán. Szereplői: a rokonság az ikerfaluból, a távol-északi fölszabadult fogolytáborból és Amerikából, valamint szovjet határőrök és hivatalosságok...
 
Az elhunyt szovjet állampolgárságú magyart, Zoltán Zoltánovics Zoltán kiváló borjúgondozót végakaratának megfelelően családja a határ túloldalán, a Csehszlovákiában lévő temetőben, néhai menyasszonya, Kapusi Júlia mellé szeretné eltemetni, aki abba pusztult bele, hogy vőlegényét a gulágra vitték. A temetési menet számára nem nyílik meg sem a vasfüggöny, sem a hivatalos határátkelő. A halottat a határvédelmi szervek letartóztatják (!), s a helyőrség udvarán temetik el. A rendszerváltáskor innen hantolja ki a család, hogy menyasszonya mellett újratemesse, ami ezúttal sem sikerül… Hogy hogyan nem és miért nem, azt mutatja meg a fekete humorban bővelkedő, az elmulasztott lehetőségekre is rámutató groteszk játék.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"226318","attributes":{"alt":"","author":"MTI Fotó: Szigetváry Zsolt","class":"media-image","height":"321","title":"Zelei Miklós (balról a második) évtizedek óta együtt él a kettézárt faluval","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
A darab szerzője, Zelei Miklós 1994 óta kutatja Kisszelmenc és Nagyszelmenc történetét (amit meg is írt A kettézárt falu című kötetben). Az ikerfalu a magyar királyság szerves része volt 1920-ig, ekkor Csehszlovákiához került. Az első bécsi döntés után újra Magyarországhoz tartozott. A második világháborút követően, amikor a Szovjetunió nyugatra tolta határait s bekebelezte Kárpátalját, az ikerfalu kisszelmenci része a Szovjetuniónak, Nagyszelmenc újra Csehszlovákiának jutott, a határt pedig a falu főutcáján húzták meg. A szerzőnek is jelentős szerepe volt abban, hogy a kettézárt falu ügye nemzetközi visszhangot kapott, és Szelmenc főutcáján végül elbontották a még a rendszerváltás után is álló vasfüggönyt, és 2005. december 23-án megnyitották a határátkelőt.
 
A Zoltán újratemetve című tragigroteszkben Zelei Miklós az idestova húsz éve folyó különös határkutatás tapasztalatait összegzi. Egzisztencializmusa – „azért vagyunk a világon, hogy otthon is idegenben legyünk benne” – a humanizmust ébreszti föl bennünk. Ennek köszönhetően a darab a sajátosan magyar problémát az emberi egyetemesség világába emeli.
 
Az előadás különlegessége és egyben hitelének záloga, hogy olyan társulat – a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház) – előadásában kerül színre, amelynek tagjai a darabbeli határhelyzetet mindennapjaik részeként élik meg.
 
Szereposztás:
 
Zoltán újratemetve
 
(Lőrincz Csaba emlékére)
 
Вистава  Закарпатського обласного угорського драматичеого театру
 
Міклош Зелеї
 
Перепоховання Золтана
 
 
Gyimocska szovjet közhatárőr: MELNYICSUK OLEG
 
Zoltán Zoltán: RÁCZ JÓZSEF
 
Juli: TARPAI VIKTÓRIA
 
Pártszekretár Jancsi: SZABÓ IMRE
 
Pártszekretár Jancsiné: BÉRES ILDIKÓ
 
Dr. Zoltan idegsebész: KACSUR ANDRÁS
 
Anna: VASS MAGDOLNA
 
Izumrud Abdullovics Szultannuradov: IVASKOVICS VIKTOR
 
Lityinant Glubinko: SŐTÉR ISTVÁN
 
Tejbusz Irina Szergejevna: OROSZ MELINDA
 
Bözse néne kolhozista: KACSUR ANDREA
 
Jenci bácsi: VARGA JÓZSEF
 
Pásztor Elemér helyi római katolikus pap: TÓTH LÁSZLÓ
 
John Zoltán: FERENCI ATTILA
 
Mary: GÁL NATÁLIA
 
Danyiela: DOMÁRECKÁJÁ JÚLIA
 
Újságíró: OROSZ IBOLYA
 
Díszlet, jelmez: ALEKSZANDER BELOZUB
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
villany

Az jár jól, aki korábban talál új energiaszolgáltatót

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Az SaS elítéli a futballhuligánokat és példás büntetés követel

Az SaS elítéli a futballhuligánokat és példás büntetés követel

Szándékos két gázolás? Tanúkkal tisztáznák az ámokfutást

Szándékos két gázolás? Tanúkkal tisztáznák az ámokfutást

Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.