Negyven éve halt meg a Csendes Don szerzője

dd

Negyven éve, 1984. február 21-én hunyt el Mihail Solohov Nobel-díjas szovjet-orosz író.

Egy Don-parti kozák tanyán született 1905-ben, szülei moszkvai gimnáziumban taníttatták, ám a történelem közbeszólt. Az 1917-es forradalmak után kezdődött polgárháborúban Solohov a szülőföldjén dúló harcok részese lett, a húszas évek elején már fegyveres csoportokkal járta a vidéket.

Kamaszfejjel kezdett el írni, első kötete, a Doni elbeszélések 1926-ban jelent meg. Nagyívű regényeposzát, a Csendes Dont húsz-évesen, 1925-ben kezdte el, és amikor 1928-ban az első két rész megjelent, neve egy csapásra ismertté vált. A Csendes Dont már a 30-as években több nyelvre lefordították, a világirodalom egyik legolvasottabb könyve lett. Az 1912–22 között játszódó regény a hagyományokhoz ragaszkodó kozák család felbomlásának története, de annyira elütött a szocialista realista stílustól, hogy felmerült a  plágium vádja.

A gyanút táplálta, hogy egy kezdő író rukkolt elő remekművel, aki élete hátralévő fél évszázadában meg sem tudta közelíteni ezt a minőséget, ráadásul olyan eseményekről is életszagúan írt, amelyek idején még iskolás volt. Az elmélet szerint a valódi szerző egy Fjodor Krjukov nevű, 1920-ban elesett fehérgárdista volt, akinek a zsákjában Solohov megtalálta a kéziratot. A vita évtizedekig dúlt, akkor sem csillapult, amikor 1965-ben a szerző megkapta érte az irodalmi Nobel-díjat. Végül 2000-ben bemutatták az elveszettnek hitt, grafológusok által is igazolt eredeti kéziratot.

Solohov következő kötetét, a mezőgazdaság kollektivizálását megörökítő Feltört ugart negyed-századon át írta, a könyv első része 1938-ban, a folytatás 1960-ban jelent meg. Emellett Emberi sors című kisregényével aratott még világsikert. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?