Négy ország összefogásában készül film Mária Teréziáról

<p>Német-római császári hercegnő, osztrák főhercegnő, magyar és cseh királynő volt, a Habsburg-Lotaringiai ház &bdquo;ősanyja&rdquo;, minden idők legjelentősebb európai uralkodónője. Róla, a 300 éve született Mária Teréziáról készül most kétszer százperces tévéfilm.</p>

Nagyszabású, történelmi helyszíneken forgó, drága, korhű kosztümök százait felvonultató, négy ország összefogásában, hollywoodi rendező irányításával készülő produkció foglalkoztatja most az állami cseh, osztrák, szlovák és magyar televízió stábjait. Ezt megelőzően nem is voltak még részesei soha akkora koprodukciós munkának, de ha Mária Teréziáról szól a történet, akkor nem is maradhat ki belőle egyetlen ország sem a négy közül.

A forgatókönyvet a cseh Mirka Zlatníková írta, aki szerint nem volt könnyű úgy megkomponálni a történetet, hogy azzal mind a négy ország elégedett legyen, és mind a négy nemzet a maga Mária Teréziáját lássa benne. „Máshogy viszonyultak hozzá az osztrákok, másképpen a magyarok, és a szlovákokkal együtt a cseheknek is van egy határozott Mária Terézia-képük. Az egyik országban az államalkotó nagyasszonyt látták benne, mások a keménykezű uralkodónőt, megint mások számára a romantika köde fedi alakját. Ami viszont mind a négy nemzet körében híressé tette: ő vezette be a kötelező iskolalátogatást. Számomra mindenképpen egy erős nő, határozott asszony, aki nehéz időkben vette a vállára a Habsburg uralkodóház terheit.”

A filmbeli történet 1723-ban kezdődik, amikor apját, VI. Károlyt (II. Károly néven) cseh királlyá koronázzák a prágai várban. Mária Terézia Walburga Amalia Christiana von Habsburg hatéves akkor. A kétrészes film teljes egészében róla szól. Látjuk majd a szerelmes nőt, aki 1736-ban Bécsben feleségül megy Lotaringiai Ferenc István herceghez. Házasságukból tizenhat gyermek született, akik közül hat korán meghalt. Ami ugyancsak híressé tette: 1754-ben bevezette a kettős vámrendszert, ami rossz hatással volt a magyar ipar fejlődésére. A magyarországi agrártermékekre a birodalom határain belül alacsony kiviteli vámot szabtak, a magyar iparcikkek kivitelét pedig alaposan megnehezítették. Mária Terézia a földesurakkal szemben meg akarta védeni a jobbágyokat, szabályozta azok adózóképességét, terheit és jogait. 1765-től uralkodása végéig felvilágosult abszolutista módszerekkel kormányzott, sokáig országgyűlést sem hívott össze. Szívügye az oktatás volt, az egyházat állami kordában óhajtotta tartani, ő vezette be az erkölcsrendészetet. Hímzett, varrt, fiatalon ügetőversenyekre nevezett be, még terhesen is lóra ült.

Mai megítélése két szélsőséges álláspont között ingadozik. Mivel a csehek máshogy viszonyulnak hozzá, a koprodukciós film legerősebb láncszemeként tartják kezükben e nagyszabású televíziós vállalkozást. A legtöbb forgatási helyszínt is Csehország biztosítja a filmhez. Eddig Prágában és környékén, nemrég pedig Kroměřížben zajlottak a felvételek, a következő hetekben azonban Bécsben és Pozsonyban is feltűnnek majd a produkció kamionjai.

Robert Dronhelm, a film temesvári származású amerikai rendezője Bécsben végzett a filmművészeti akadémián. A szentpétervári balettintézet növendékeinek mindennapjairól szóló Children of Theater Street című dokumentumfilmjével Oscar-díjra jelölték. Tolsztoj Háború és békéjéből és Anna Frank naplójából tévéfilmet rendezett, Herbert von Karajanról, a világhírű karmesterről és a Rolling Stones egyik alapító tagjáról, Bill Wymanről portréfilmet forgatott. Ő örökítette meg a bécsi Staatsoper nagy sikerű Bohéméletét is Anna Netrebko és Roberto Villazon főszereplésével.

Négy ország több mint ötven színésze kapott szerepet a filmben. Mária Teréziát az osztrák Marie-Luise Stockinger, az uralkodónő férjét, Lotaringiai Ferencet a prágai Vojta Kotek formálja meg. A magyar színészek közül Nagy Ervin Esterházy Pált, Adorjáni Bálint Esterházy Miklóst, Tenki Réka Lorenc grófnőt, Rátóti Zoltán von Grumkow porosz követet alakítja. A kész filmet ez év végére, rosszabb esetben 2018 elejére ígérik az alkotók. Felgyorsított tempóban dolgozik a nemzetközi stáb.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?