Ne hallgasson, ne tűrjön

Pedagógus jeligére: „A fiam ötödikes, és eddig szeretett iskolába járni. Most viszont húzódozva megy, különösen akkor, ha matematika órájuk van. Sajnos a tanár nagyon goromba velük, volt már rá példa, hogy megverte a gyereket, mert nem tudott megoldani egy példát a táblánál. Rendszeresen megalázza őt az osztály előtt. Mások is panaszkodnak rá. Nem akarom a fiamat kivenni az iskolából, de pszichológushoz sem hordani. Mit tegyek, hogy megvédjem őt?”

Rögtön azzal kezdem, hogy a pedagógusnak nem szabad megvernie a gyereket, ha ez mégis megtörténik, akkor azonnal konzultáljon az osztályfőnökkel, majd az igazgatóval. Hans Zulliger svájci származású pszichoanalitikus szemléletű pedagógus kifejti, hogy mint bárki más, a pedagógus is bizonyos szükségleteinek kielégítésére törekszik munkája révén. Ő három pedagógustípust különböztet meg. A zsarnok típusú nevelőt, akinek múltjában többnyire szomorú emlékeket találunk. Gyermekkori megalázásainak kompenzációja vagy reakcióképződménye a hatalomvágy, amely azonban gyávasággal párosul. Tulajdonképpen felnőtteken szeretne zsarnokoskodni, de ahhoz nincs bátorsága, ezért megy nevelőnek. Az érzelmes típusú pedagógus, aki a gyermekhez túlfűtött emóciókkal kötődik, hajlamos a kivételezésre, mások elutasítására. Egész magatartását a viszontszeretetre, a népszerűségre törekvés jellemzi. A harmadik nevelőtípus rendelkezik a vezetés tehetségével. Nem maga az eszményi tökéletesség, de közvetíteni tudja az eszményeket. Szigorúan ragaszkodik a követelményekhez, de elnéző a gyermeki hibák megítélésében. Függ Zsuzsa kiváló szociológus egyik tanulmányában olvashatunk, talán e harmadik nevelőtípusba besorolható pedagógussal egy beszélgetést, amely igen tanulságos és így szól: „Kiváló – 3-4 évvel a nyugdíj előtt álló – gyakorló kollégával beszélgettem: – Nézd! Az oktatás mérhető. A felügyelet arra kíváncsi, hogy mit tudnak a gyerekek. Meg arra, hogy passzol-e a tanmenet a naplóval, a tantervvel. Van-e óravázlat, sokoldalú volt-e a szemléltetés, nagy volt-e az aktivitás, milyen a dekoráció a falon stb. Hogy én mit tudok a „gyerekeimről”, hogy nevelem őket, erre nemigen kíváncsi senki. Aki felmondja a tantervet és tűzijátékot rendez a vendégek előtt az új eszközökkel, az a kiváló tanár (...) hozzám csak visszajárnak tömegesen a volt tanítványaim, mert van mondanivalójuk 5-10 év után is. Tudod, néha szánalmasan gyermeteg óralátogatási jegyzőkönyveket írok alá, olyat, aminek a látott órához kevés köze van. Vagy mert a látogató végig beszélget, alszik, vagy nem tudja leírni, amit látott. A nevelésemet még senki sem értékelte... Igaz, nehezen mérhető, meg ezt nem lehet loholva, futtában megtenni. Őt valahogy eddig, több évtized alatt, elkerülték a kitüntetések. Lehet, hogy messze van a pikszistől... Van ilyen... meg olyan is, aki már alig fér tőlük, annyira nem, hogy nem is nagyon tud a Lacikkal, Karcsikkal, Gáborokkal mit kezdeni...” A fentiek értelmében javasolható lenne, hogy pedagógiai pályára olyan személyiségű embereket kellene felvenni, akiknek az érzelmi intelligenciahányadosa (EQ) magasabb az értelmi intelligenciahányadosától (IQ).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?