„Nálunk nincs búcsúkoncert!”

<p>
<p>2012 ismét az Omega éve. A legendás zenekar megalakulása ötvenedik évfordulóját – az elmúlt jubileumokkal ellentétben – nem egy megakoncerttel, hanem sok kisebb fellépéssel ünnepli. Az év jelentős részét felölelő turné három részből áll. A szieszta ősszel lesz, most a hagyományos szabadtéri koncertek vannak soron. Az Omega egyetlen felvidéki fellépése az elóKONCERT szervezésében a dunaszerdahelyi DAC-stadionban lesz június 29-én. Ennek kapcsán beszélgettünk Kóbor János énekessel.</p>
</p>

A jubileumi fellépéssorozat a közönség óhaja. A zenekar is ennyire akarta?

Abban egyetértettünk, hogy az ötvenedik évet meg kell ünnepelni. A lehető legtöbb helyre elvisszük a műsorainkat. A tavaszi koncerteken már túl vagyunk. Szimfonikus zenekarral léptünk fel, a koncertek szimfónia-, rapszódia- és nosztalgiablokkból álltak. Magyarországi nagyvárosok három-négyezres sportcsarnokaiban szerepeltünk. Közben külföldi fellépéseink is voltak, Németországban, Romániában, Szerbiában. Ilyenek nyáron is lesznek, például Dunaszerdahelyen. A szimfonikus zenekar a szabadtéren nem érvényesül, a nyári koncertek a slágerekre épülnek. Ősszel a kettőt ötvözzük. Az őszi sorozat augusztus közepén Berlinben indul. Azok lesznek a valódi születésnapi koncertek.

Az Omega a Felvidéken adta első külföldi koncertjét. Emlékszik rá?

Hogyne, Gútán volt 1964- ben. Szenvedélyes filmező lévén sok mindent megörökítettem. A napokban került a kezembe az akkori felvétel. Egy teherautó platóján szállítottak bennünket a felszereléssel együtt a következő helyszínre. Tavasz volt, és ahogy haladtunk, le-letörtünk egy-egy ágat az út menti cseresznyefákról, a platón ettük a cseresznyét.

Az ünneplést egy új stúdióalbummal lehetne megkoronázni…

Tervben volt, de rájöttünk, nem érdemes foglalkozni vele. A hanglemezeladás nagyon visszaesett. Figyelembe véve azt, hogy a mi igényeink milyen befektetéssel járnak, Magyarországon nincs lemezcég, amely ezt vállalná. A tavaly kiadott, szimfonikus zenekarral rögzített Omega Rhapsody-CD is nyugati, nem magyarországi kiadvány. Új dalok azért készülnek, talán már az őszi koncertjeinken is felcsendülnek.

Az utóbbi időben két zenésztársa is készített szólóalbumot.

Tudom, egymás munkásságát figyelemmel kísérjük. Amikor elkezdtek komponálni, még Omega-nagylemezben gondolkodtak. Aztán Mihály Tomi és Benkő Laci is az egyéni utat választotta.

Mi lesz a turné után?

Nem tudom. Eddig azzal foglalkoztunk, hogy ha már elértük az ötvenedik évet, azt aktívan kell megélni. Nálunk nincs búcsúkoncert! Sohasem használtuk ezt az elcsépelt kifejezést. Ha a közönség igényelni fogja, mi pedig bírjuk, akkor bármi lehet. Azt azért éreztetjük a rajongókkal, hogy sok elvárást már nem fogalmazhatnak meg. Ötven év nagy idő. A jubileummal nem fejeződik be minden, de örök dolgok nincsenek.

Ha a kezdet kezdetén látta volna az Omega sikertörténetét, aláírja?

Eleinte azt terveztem, hogy az egyetem után a szakmámban, építészmérnökként fogok érvényesülni. Ennél többet csak akkor érhettünk volna el, ha a nagy sikerek beköszöntével, a hetvenes évek második felében kint maradunk Nyugaton. Ha tudtuk volna, hogy rendszerváltás jön, talán vállaljuk. De nem sajnálom, hogy másképpen alakult. A nagyok közelébe kerültünk, pedig nekünk itt volt a vasfüggöny. Ezzel a hendikeppel is jó messzire jutottunk. Egy időben német fiatalok az Omegának köszönhetően tanultak magyarul, hogy értsék a dalszövegeinket. Erre az összefogó erőre rendkívül büszke vagyok.


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?