Kultúra

Múzeumi körséta 2017

A galériákba, múzeumokba jelenleg zömmel a tavaly év vége felé nyílt kiállításokra térhetünk be. Az idei kiállítási szezon első tárlatait, mustráit a legtöbb intézményben a következő hetekben nyitják meg. Összeállításunkban a dél-szlovákiai galériák és múzeumok 2017-re tervezett kiállításaiból válogattunk.
Tallósi Béla

2017. január 25. 19:07

Fiatalok bemutatkozása

A pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában idén is látogatható a második világháborút követő lakosságcserék témáját feldolgozó, Felcserélt otthonok című kiállítás, melyhez múzeumpedagógiai foglalkozásokat, előadásokat is szerveznek. A Népeimhez című első világháborús vándorkiállítást 2017-ben további helyszínekre viszik el, februárban a losonci Nógrádi Galéria és Múzeum látja vendégül, majd májustól a királyhelmeci Mailáth József Múzeumban ismerheti meg a keleti régió közönsége.

Az intézmény megemlékezik Arany János születésének 200. évfordulójáról. Március 14-én nyitják meg azt a nemzetközi összefogással készülő kiállítást, amely Arany János és Madách Imre barátságát, kapcsolatát mutatja be. Szeptemberben fiatal képzőművészek kapnak bemutatkozási lehetőséget a múzeumban: Cséfalvay András és Martin Piaček munkáival találkozhatnak a látogatók. Novemberben a pozsonyi Fotóhónap újabb kiállításának ad helyet a Brämer-kúria, ezúttal is magyar vonatkozású anyagot mutat be.

Kassák re/konstrukció

Az érsekújvári Zmeták Ernő Művészeti Galéria idei programját a Kassák-jubileum – születésének 130., halálának 50.évfordulója – határozza meg. Március 23-án nyitják meg a galéria anyagából a Kassák Lajos sokoldalú képzőművészeti munkásságát láttató Re/konstrukció című kiállítást. Gerincét a Kassák Klára által adományozott hagyaték képezi. Az őszi kiállítási évad, hagyományosan a kortárs szlovákiai és magyar művészet véletlen párhuzamait kutató PERTU-val kezdődik. A projekt 12. évfolyama Benczúr Emese és Varga Emőke műveiben keresi a hasonlóságokat, egyezéseket. Érsekújvárban az évet a szlovák analitikus festészet kiemelkedő egyéniségével, Milan Bočkayval zárják. Ő egyike azoknak a szlovák művészeknek, akik 1987-től, vagyis kezdettől fogva szerepeltek a Kassák tiszteletére készült albumokban és kiállításokon. Szemfényvesztő, illuzív, vizuális paradoxonokon alapuló stílusában több Kassák-mű értelmezését festette meg. Ezek természetesen nem hiányozhatnak Bočkay kiállításáról, amely november 30-án nyílik.

Isteni színjáték Dalítól

A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria ezúttal is kiállítást rendez (augusztusra, szeptemberre tervezik) a Losonc-Kálnó Nemzetközi Kerámia Szimpózium résztvevőinek a művésztelepen született, agyagból, samottból különféle égetési technikákkal teremtett alkotásaiból. A Szlovákiában a maga nemében egyedülálló szimpóziumot – melyre a Szlovák Keramikus Szövetség válogatja a résztvevőket – 29. alkalommal rendezik meg a kálnói Žiaromat tűzálló anyagokat gyártó üzemében.

Júniusban Szabó Gyula (1907– 1972) alkotásaiból nyílik tárlat a művész születésének 110. évfordulója alkalmából, a Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteményéből válogatva olajképeket, akvarelleket és grafikákat. Az évet Salvador Dalí-kiállítással zárják a losonci intézményben. A magánygyűjteményből származó anyag a katalán-spanyol képzőművész Dante Isteni színjátékához készített színes grafikai sorozatát mutatja be, de a tárlat kiegészül Dalí egyéb alkotásaival, köztük néhány plasztikájával is.

Groteszk Kaposvárról

A dunaszerdehelyi Kortárs Magyar Galériában február 10-én két tárlatot nyitnak meg egyszerre: Rákóczy Gizella képei a földszinten kapnak helyet – a magyarországi festőművész munkáin geometrikus alakzatokat variál. A emeleten pedig a Vajda Lajos Stúdió alkotói mutatkoznak be. Márciusban ritkán látott „vendég”, a groteszk költözik be a Vermes-villába. Kilencszer rendezték meg Kaposváron a Groteszk Triennálét – az ezeken bemutatott anyag legjavát hozzák el Dunaszerdahelyre.

Több csoportos kiállítás is lesz 2017-ben, köztük a Dunaszerdahelyi Nemzetközi Művésztelep résztvevőinek alkotásait bemutató, valamint a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tematikus tárlata. A részt vevő művészek a kapu fogalmát vizualizálják. Az érzékiség és az erotika is megjelenik a Vermes-villában, a már hagyományos és közkedvelt Eráto című sorozat újabb tárlatán. Különleges látványt kap a galéria közönsége Bécsi Imre, Hupján Attila és Kovács Csaba lyukkamerás felvételeivel – közös kiállításukat áprilisra tervezik.

Lélegzetelállító természet

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum őszre tartogatja legvonzóbb kiállítását. Kudich Zsolt és Zsirmon Réka 8 ország 14 Duna menti nemzeti parkjáról készített fotósorozatot. Lélegzetelállító felvételeik a folyó utolsó megmaradt természetes ártereit, folyószakaszait mutatják be. Ezzel a kiállítással igazi gyöngyszem érkezik a dunaszerdahelyi múzeumba. Csalogatóként még annyit, hogy Kudich Zsolt tavaly a National Geographic nemzetközi fotópályázatán, az Állatok akcióban elnevezésű kategóriában harmadik helyezést ért el Nagy kócsagok című felvételével. Előző évben pedig Repülő kócsagok című képe a Kaliforniai Tudományos Múzeum Big Picture nemzetközi természetfotó-pályázatának lett a nagydíjasa.

A hazai magyar képzőművészet jeles alakjának, Kopócs Tibor festőművésznek októberben nyílik jubileumi tárlata az intézményben. Idén új anyaggal mutatkozik be a Nyugat-szlovákiai Képzőművészek Társasága, az évet záró kiállításon pedig Iveta Lédererová divattervező, textilművész alkotásait installálják a Sárga kastélyban.

Kodály-jubileum

A Galántai Honismereti Múzeumban február végéig látható a liptószentmiklósi Szlovák Környezetvédelmi és Barlangászati Múzeum Sárkánybarlangok című vándorkiállítása. A három részre tagolt anyag a sárkányokat előbb mitológiai szerepkörben, az európai és ázsiai nemzetek meséiben és mondáiban feltűnő lényekként mutatja be, majd képet ad arról, miként vannak jelen ezek a lények a középkori és újkori természettudósok megfigyeléseiben. Végül pedig a szlovákiai barlangokban fellelt barlangi medve maradványairól nyújt ismereteket a kiállítás.

A galántai múzeum március 9-én emlékezik meg Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról. Az ünnepség részeként kiállítást nyitnak meg, melyen Tavaszy Noémi festő- és grafikusművész Kodály-sorozatát tárják a közönség elé.

Az izgalom biológiája

Áprilisban nyílik és őszig tart a komáromi Duna Menti Múzeumban Az izgalom biológiája című, Selye János születésének 110. évfordulójára összeállított emlékkiállítás. A kutatóorvos, vegyész életét és munkásságát bemutató anyagban kiemelt figyelmet kap stresszelméletének bemutatása. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum szakmai támogatásával megvalósuló háromnyelvű (magyar, szlovák, angol) kiállítás méltán tarthat számot tudósok, diákok és a nagyközönség érdeklődésére.

Szeptemberben érkezik Komáromba a Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának vándorkiállítása, mely a Duna-kanyar római kori régészeti emlékeit mutatja be. A Visegrád évszázadai: a római kor utolsó évszázada című tárlaton a látogatók új ismereteket szerezhetnek a Római Birodalom mindennapjairól. A tájékozódást színes illusztrációk és 3D modellek is segítik.

Együtt a címe Szkukálek Lajos jubileumi, ősszel nyíló kiállításának. A komáromi festőművész 60. születésnapja alkalmából rendezett tárlat groteszk motívumokkal megszólaló rajzokból és szürreális festményekből nyújt válogatást.

Reformáció Újvárban

Az érsekújvári Thain János Múzeumba a nyári hónapokban tekinthető meg A kőedény költészete című kiállítás, amely a Rozsnyón 1810-ben alakult kőedény-manufaktúra történetét mutatja be. A tárlaton több múzeum gyűjteményéből kölcsönzött tárgyakat láthat a közönség. A kézműipari műhelyt a Budáról származó Hoffmann János alapította, 1845-ig a családja, majd részvénytársaság igazgatta. A manufaktúra többféle terméket, különböző edénykészleteket állított elő, de a tányérjai iránt volt a legnagyobb érdeklődés. A kiállításon, mely a manufaktúra működésének száz évébe ad bepillantást, a termékek mellett a Rozsnyói Híradó 1912-es és 1913-as évfolyamában megjelent írások is helyet kaptak – ezek a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményének gyarapításáról tudósítanak.

A múzeum saját nagy kiállítását október végén nyitják meg, és egészen 2018. február elejéig tart nyitva. A címe önmagáért beszél: A reformáció az Érsekújvári járásban.

Bizarr testek

Végezetül egy bizarr hangulatú kiállítás, amely úgy tűnik, végighengerel több múzeumon is (Nyitrán, Érsekújvárban és Galántán is állomásozik). A Különleges emberek – Az emberi test katasztrófái című kiállításról van szó, amely valóban élt, torzszülött emberek viaszmásait mutatja be. A több európai országot megjárt emberi viaszmásokat a szentpétervári antropológiai múzeum munkatársai készítették. Az egyes viaszbábukhoz történetek is kapcsolódnak – ezek nemcsak a különleges sorsokról, hanem a másság nem könnyű elfogadásáról is szólnak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

koronavírus nagy-britannia

Meghaladta az ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

koronavírus

23 új fertőzöttet regisztráltak pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.