Múzeumi körséta 2017

<p>A galériákba, múzeumokba jelenleg zömmel a tavaly év vége felé nyílt kiállításokra térhetünk be. Az idei kiállítási szezon első tárlatait, mustráit a legtöbb intézményben a következő hetekben nyitják meg. Összeállításunkban a dél-szlovákiai galériák és múzeumok 2017-re tervezett kiállításaiból válogattunk.</p>

Fiatalok bemutatkozása

A pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában idén is látogatható a második világháborút követő lakosságcserék témáját feldolgozó, Felcserélt otthonok című kiállítás, melyhez múzeumpedagógiai foglalkozásokat, előadásokat is szerveznek. A Népeimhez című első világháborús vándorkiállítást 2017-ben további helyszínekre viszik el, februárban a losonci Nógrádi Galéria és Múzeum látja vendégül, majd májustól a királyhelmeci Mailáth József Múzeumban ismerheti meg a keleti régió közönsége.

Az intézmény megemlékezik Arany János születésének 200. évfordulójáról. Március 14-én nyitják meg azt a nemzetközi összefogással készülő kiállítást, amely Arany János és Madách Imre barátságát, kapcsolatát mutatja be. Szeptemberben fiatal képzőművészek kapnak bemutatkozási lehetőséget a múzeumban: Cséfalvay András és Martin Piaček munkáival találkozhatnak a látogatók. Novemberben a pozsonyi Fotóhónap újabb kiállításának ad helyet a Brämer-kúria, ezúttal is magyar vonatkozású anyagot mutat be.

Kassák re/konstrukció

Az érsekújvári Zmeták Ernő Művészeti Galéria idei programját a Kassák-jubileum – születésének 130., halálának 50.évfordulója – határozza meg. Március 23-án nyitják meg a galéria anyagából a Kassák Lajos sokoldalú képzőművészeti munkásságát láttató Re/konstrukció című kiállítást. Gerincét a Kassák Klára által adományozott hagyaték képezi. Az őszi kiállítási évad, hagyományosan a kortárs szlovákiai és magyar művészet véletlen párhuzamait kutató PERTU-val kezdődik. A projekt 12. évfolyama Benczúr Emese és Varga Emőke műveiben keresi a hasonlóságokat, egyezéseket. Érsekújvárban az évet a szlovák analitikus festészet kiemelkedő egyéniségével, Milan Bočkayval zárják. Ő egyike azoknak a szlovák művészeknek, akik 1987-től, vagyis kezdettől fogva szerepeltek a Kassák tiszteletére készült albumokban és kiállításokon. Szemfényvesztő, illuzív, vizuális paradoxonokon alapuló stílusában több Kassák-mű értelmezését festette meg. Ezek természetesen nem hiányozhatnak Bočkay kiállításáról, amely november 30-án nyílik.

Isteni színjáték Dalítól

A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria ezúttal is kiállítást rendez (augusztusra, szeptemberre tervezik) a Losonc-Kálnó Nemzetközi Kerámia Szimpózium résztvevőinek a művésztelepen született, agyagból, samottból különféle égetési technikákkal teremtett alkotásaiból. A Szlovákiában a maga nemében egyedülálló szimpóziumot – melyre a Szlovák Keramikus Szövetség válogatja a résztvevőket – 29. alkalommal rendezik meg a kálnói Žiaromat tűzálló anyagokat gyártó üzemében.

Júniusban Szabó Gyula (1907– 1972) alkotásaiból nyílik tárlat a művész születésének 110. évfordulója alkalmából, a Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteményéből válogatva olajképeket, akvarelleket és grafikákat. Az évet Salvador Dalí-kiállítással zárják a losonci intézményben. A magánygyűjteményből származó anyag a katalán-spanyol képzőművész Dante Isteni színjátékához készített színes grafikai sorozatát mutatja be, de a tárlat kiegészül Dalí egyéb alkotásaival, köztük néhány plasztikájával is.

Groteszk Kaposvárról

A dunaszerdehelyi Kortárs Magyar Galériában február 10-én két tárlatot nyitnak meg egyszerre: Rákóczy Gizella képei a földszinten kapnak helyet – a magyarországi festőművész munkáin geometrikus alakzatokat variál. A emeleten pedig a Vajda Lajos Stúdió alkotói mutatkoznak be. Márciusban ritkán látott „vendég”, a groteszk költözik be a Vermes-villába. Kilencszer rendezték meg Kaposváron a Groteszk Triennálét – az ezeken bemutatott anyag legjavát hozzák el Dunaszerdahelyre.

Több csoportos kiállítás is lesz 2017-ben, köztük a Dunaszerdahelyi Nemzetközi Művésztelep résztvevőinek alkotásait bemutató, valamint a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tematikus tárlata. A részt vevő művészek a kapu fogalmát vizualizálják. Az érzékiség és az erotika is megjelenik a Vermes-villában, a már hagyományos és közkedvelt Eráto című sorozat újabb tárlatán. Különleges látványt kap a galéria közönsége Bécsi Imre, Hupján Attila és Kovács Csaba lyukkamerás felvételeivel – közös kiállításukat áprilisra tervezik.

Lélegzetelállító természet

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum őszre tartogatja legvonzóbb kiállítását. Kudich Zsolt és Zsirmon Réka 8 ország 14 Duna menti nemzeti parkjáról készített fotósorozatot. Lélegzetelállító felvételeik a folyó utolsó megmaradt természetes ártereit, folyószakaszait mutatják be. Ezzel a kiállítással igazi gyöngyszem érkezik a dunaszerdahelyi múzeumba. Csalogatóként még annyit, hogy Kudich Zsolt tavaly a National Geographic nemzetközi fotópályázatán, az Állatok akcióban elnevezésű kategóriában harmadik helyezést ért el Nagy kócsagok című felvételével. Előző évben pedig Repülő kócsagok című képe a Kaliforniai Tudományos Múzeum Big Picture nemzetközi természetfotó-pályázatának lett a nagydíjasa.

A hazai magyar képzőművészet jeles alakjának, Kopócs Tibor festőművésznek októberben nyílik jubileumi tárlata az intézményben. Idén új anyaggal mutatkozik be a Nyugat-szlovákiai Képzőművészek Társasága, az évet záró kiállításon pedig Iveta Lédererová divattervező, textilművész alkotásait installálják a Sárga kastélyban.

Kodály-jubileum

A Galántai Honismereti Múzeumban február végéig látható a liptószentmiklósi Szlovák Környezetvédelmi és Barlangászati Múzeum Sárkánybarlangok című vándorkiállítása. A három részre tagolt anyag a sárkányokat előbb mitológiai szerepkörben, az európai és ázsiai nemzetek meséiben és mondáiban feltűnő lényekként mutatja be, majd képet ad arról, miként vannak jelen ezek a lények a középkori és újkori természettudósok megfigyeléseiben. Végül pedig a szlovákiai barlangokban fellelt barlangi medve maradványairól nyújt ismereteket a kiállítás.

A galántai múzeum március 9-én emlékezik meg Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról. Az ünnepség részeként kiállítást nyitnak meg, melyen Tavaszy Noémi festő- és grafikusművész Kodály-sorozatát tárják a közönség elé.

Az izgalom biológiája

Áprilisban nyílik és őszig tart a komáromi Duna Menti Múzeumban Az izgalom biológiája című, Selye János születésének 110. évfordulójára összeállított emlékkiállítás. A kutatóorvos, vegyész életét és munkásságát bemutató anyagban kiemelt figyelmet kap stresszelméletének bemutatása. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum szakmai támogatásával megvalósuló háromnyelvű (magyar, szlovák, angol) kiállítás méltán tarthat számot tudósok, diákok és a nagyközönség érdeklődésére.

Szeptemberben érkezik Komáromba a Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának vándorkiállítása, mely a Duna-kanyar római kori régészeti emlékeit mutatja be. A Visegrád évszázadai: a római kor utolsó évszázada című tárlaton a látogatók új ismereteket szerezhetnek a Római Birodalom mindennapjairól. A tájékozódást színes illusztrációk és 3D modellek is segítik.

Együtt a címe Szkukálek Lajos jubileumi, ősszel nyíló kiállításának. A komáromi festőművész 60. születésnapja alkalmából rendezett tárlat groteszk motívumokkal megszólaló rajzokból és szürreális festményekből nyújt válogatást.

Reformáció Újvárban

Az érsekújvári Thain János Múzeumba a nyári hónapokban tekinthető meg A kőedény költészete című kiállítás, amely a Rozsnyón 1810-ben alakult kőedény-manufaktúra történetét mutatja be. A tárlaton több múzeum gyűjteményéből kölcsönzött tárgyakat láthat a közönség. A kézműipari műhelyt a Budáról származó Hoffmann János alapította, 1845-ig a családja, majd részvénytársaság igazgatta. A manufaktúra többféle terméket, különböző edénykészleteket állított elő, de a tányérjai iránt volt a legnagyobb érdeklődés. A kiállításon, mely a manufaktúra működésének száz évébe ad bepillantást, a termékek mellett a Rozsnyói Híradó 1912-es és 1913-as évfolyamában megjelent írások is helyet kaptak – ezek a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményének gyarapításáról tudósítanak.

A múzeum saját nagy kiállítását október végén nyitják meg, és egészen 2018. február elejéig tart nyitva. A címe önmagáért beszél: A reformáció az Érsekújvári járásban.

Bizarr testek

Végezetül egy bizarr hangulatú kiállítás, amely úgy tűnik, végighengerel több múzeumon is (Nyitrán, Érsekújvárban és Galántán is állomásozik). A Különleges emberek – Az emberi test katasztrófái című kiállításról van szó, amely valóban élt, torzszülött emberek viaszmásait mutatja be. A több európai országot megjárt emberi viaszmásokat a szentpétervári antropológiai múzeum munkatársai készítették. Az egyes viaszbábukhoz történetek is kapcsolódnak – ezek nemcsak a különleges sorsokról, hanem a másság nem könnyű elfogadásáról is szólnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?