Művészeti kalauz

kép

Itt a hétvége és a következő hét legizgalmasabb kulturális programjai.

A képzőművész(nő) a térben

Hogyan élünk a térben, melyet otthonunknak nevezünk? És hogyan formáljuk ezt a teret nőként? Magyar és szlovák kortárs képzőművészek alkotásait vonultatja fel a Kelet-szlovákiai Galéria ma nyíló időszaki kiállítása. A Belső visszhangok című csoportos tárlat az épített tér, különösen a ház vagy lakás, valamint a benne élő nők kapcsolatát vizsgálja a képzőművészet lencséjén keresztül. Milyen nézőpontból lehetséges megközelíteni az otthon fogalmát? A hangnem lehet pozitív, humoros vagy épp szatirikus, olykor kritikus – az alkotások gazdag érzelmi spektrumról tanúskodnak. Eközben, ahogy azt egy kortárs tárlat esetében joggal feltételezhetjük, reflektálnak a történelmi, társadalmi és kulturális kontextusra is, melyben élünk, sőt, konkrétan arra is, hogy a kiállító művészek posztszocialista régióban nőttek fel és alkotnak. A kiállítás azért is ígérkezik kimondottan izgalmasnak, mivel Szlovákia és Magyarország kulturális identitásának közös nevezőit fedezhetjük fel benne. 

A tárlaton közel húsz képzőművész alkotásait tekinthetjük meg – olyan elismert kortárs alkotók szerepelnek köztük, mint Anna Daučíková, Lucia Dovičáková, Hitka Viktória és Horváth Lóczi Judit. A kiállítás kurátorai Tánczos Korinna és Štefánia Ďuricová. 

A Belső visszhangok (Ozveny zvnútra) című tárlat március 28-án, azaz ma 18 órakor nyílik a kassai Kelet-szlovákiai Galériában, és augusztus 25-ig látogatható.

 

Ugorjon be egy S. Ö. R.-re a Tháliába

Annak, aki úgy érzi, van mit pótolnia a világirodalom leghíresebb drámaírójának életművéből (igen, többségünk így van ezzel), és annak, aki csupán egy szórakoztató előadásra vágyik: a S. Ö. R. című vendégelőadást a kassai Thália Színházban nem érdemes kihagyni. Az első pillantásra meglepő rövidítés a Shakespeare Összes Rövidítve címet takarja. Az előadás azt ígéri, hogy a produkció nem csak nyomokban tartalmaz majd kötelező tananyagot, hanem pótolhatjuk az angol drámaíró összes művét – mindezt ráadásul potom két órába belegyömöszölve. A 6szín Teátrum előadásának sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy lassan három évtizede annak, hogy először játszották. Három olyan előadó szerepel benne, akik nem ritkán tűnnek fel komikus szerepekben: Gáspár András, Kálid Artúr és Kálloy Molnár Péter tűzik ki célul, hogy bemutassák a „Komplett Shakespeare”-t.

A darabot, melyet az Adam Long-Daniel Singer-Jess Winfield szerzőtrió jegyez, számos nyelvre ültették át, és a világ különböző pontjain játszották. A produkció mégis mindenhol egyedi alakot ölt, hiszen az alkotók arra biztatják a társulatokat, hogy formálják a darabot az adott térség szája ízére. Improvizációból sem lesz hiány. Magyarra Kálloy Molnár Péter fordította.

Mikor és hol: április 3., szerda 19.00 – Kassa, Thália Színház

A nők és a maffia véres emlékei

Hazai szerző nagy sikerű darabja a Vígszínház előadásában: Komáromba látogat a Rendes lányok csendben sírnak. A somorjai származású Durica Katarina gondolt egy nagyot, és regényt írt a dunaszerdahelyi maffia kegyetlenkedéseiről – mindezt ráadásul női szemszögből. A nők túlélők és áldozatok egyben ebben a történetben. Ők azok, akiknek némán kellett tűrniük az erőszakot maguk körül. Ők azok, akik nem befolyásolhatták az eseményeket, hiszen az a férfiak játszmája volt, és a nők azok, akik ebben a passzív szerepben élnek már több, mint két évtizede. Igyekeznek megfeledkezni az őket ért traumákról, amit persze nem lehet, legfeljebb elhallgatni lehet őket. A regény a velük készült beszélgetések, vallomások és beszámolók alapján készült. A darabban, melyet Kovács Krisztina adaptált színpadra, három generáció egy-egy női képviselőjének sorsán keresztül rajzolódik ki a történet, mely nem is olyan régen Dunaszerdahely mindennapjainak részét jelentette. 

A darabban Kiss Mari, Balázsovits Edit és Márkus Luca játszanak, a rendezést Paczolay Béla jegyzi. 

Mikor és hol: április 3., szerda 19.00 – Komárom, Egressy Béni Városi Művelődési Központ – belépő: 20 euró

A zongorát ünnepli csütörtökön Ligetfalu

Ma van az év 88. napja, ami különleges apropójául szolgálhat ahhoz, hogy zongoraműveket hallgassunk. Nils Frahm német zeneszerző rukkolt elő az ötlettel 2015-ben, mely szerint, mivel a klasszikus zongorának 88 billentyűje van, az év ezt a napját a zongora megünneplésének lehetne szentelni. Végülis sosem árt megünnepelni ezt a nagyszerű hangszert és mindent, ami összefügg vele. 

Aki tehát ma, azaz csütörtökön a fővárosban tartózkodik, annak érdemes ellátogatnia Ligetfalu városrészbe. Az eseménynek öt helyszíne lesz, és a szervezők nem csupán hagyományos koncerttermekben gondolkoztak. Mindegyik helyszínen egy-egy hazai zongoraművész ad koncertet, az első koncert 16.30-kor kezdődik, az utolsó éjfélkor ér véget. A programot Tibor Feledi jazz-zongorista és zenepedagógus koncertje nyitja a Cik Cak Centrumban. 18.17-kor Miloš Biháry lép fel a Veľký Draždiak-tó melletti Šutrovka büfében, akit leginkább a Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers nevű trió frontmaneként ismerhetünk. 20 órától Kristína Smetanová játszik a Rovniankova utcai művelődési házban (Zrkadlový háj), 21.30-tól pedig Vladislav Šarišský zeneszerző és zongoraművész ad koncertet a Lúky művelődési házban. A programot Fero Király zárja 23 órakor kezdődő koncertjével a ligetfalui evangélikus templomban.

Mikor és hol: március 28., csütörtök – Pozsony, Ligetfalu

Vegyünk részt Juhász Rokko könyvbemutatóján. Itt az Egy Performer életének folytatása, melyben az ismert performer, költő, multimediális művész és művészetszervező ismét arra invitál minket, hogy nézzük meg a világot az ő szemszögéből. A szerzővel N. Tóth Anikó beszélget. Juhász Rokkóval máskor is találkozhatnak a párkányiak, hiszen jelenleg a párkányi híd hídőri rezidenciájában vesz részt, melynek keretén belül vasárnaponként a Quality Talk/Minőségi beszélgetés című eseményre várja az érdeklődőket, hogy beszélgessen velük (szükséges előre jelentkezni).

A könyvbemutató időpontja: március 28. csütörtök 18.00 – Párkány, Borok Háza

Menjünk el az Arizóna szülinapi koncertjére. Az öttagú formáció énekese Gasparík Maja, aki a Szlovák Rádió és Televízió műsorvezetőjeként is ismerős lehet – a zenakar 15 éve alakult.

Március 29., péntek 21.00 – Dunaszerdahely, Soul Hunter Music Club – belépő: elővételben 5, a helyszínen 8 euró 

Vegyünk részt a Generáció Táncegyüttes előadásának bemutatóján. A Generáció Táncegyüttes tagjai kilenc szlovákiai magyar táncegyüttes kiemelkedő táncosai, szólistái. A Hazai Esszencia című előadásukat követően a Generáció Kamara Társulattal karöltve most egy táncszínházi produkciót vittek színre. A Katasztrófa, avagy ember! Ez tragédia! című előadásuk Madách Imre opusának tizenegyedik színét veszi kiindulópontul. A rendező Gálik Gábor, a dramaturg Varga Emese, a koreográfusok Gálik Klaudia és Gálik Gábor. Az előadáson elhangzó hangfelvételeken a Komáromi Jókai Színház színészei működtek közre.

Március 30., szombat – Komárom, Egressy Béni Városi Művelődési Központ – belépő: 13 euró

Táncoljunk egyet a Varjossal. Húsvéti táncházra invitálja a táncolni vágyókat a Varjos zenekar és a Pásztortűz Néptánccsoport. A rendezvényen Kuti Sándor vendégcimbalmos játszik majd, a tánclépéseket pedig Reicher Richárd oktatja. 

Március 31., vasárnap 19.00 – Párkány, Borok Háza


 


 


 


 


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?