Művészeti kalauz

kép

Itt a legjobb színház-, kiállítás- és koncerttippek a hétvégére és a jövő hét első felére.

Otthontól távol 

A huszadik század példáiból megtanulhattuk, hogy az emigrációban született művészetre érdemes odafigyelni. Főképp, ha háborús konfliktus elől menekülnek, ezeknek az alkotóknak kettős teherrel kell megbirkózniuk. Egyrészt nap mint nap szembe kell nézniük új, ám átmeneti életük nehézségeivel, másrészt azzal a tudattal kénytelenek élni, hogy otthon maradt családtagjaik és barátaik élete veszélyben forog. 

Két év telt el az ukrajnai háború kitörése óta. Mit tudunk az országban élő ukrán háborús menekültekről, akik ideiglenes tartózkodási kérelmet kértek nálunk? És mit tudunk azokról az egyénekről, akik hazájukban művészi tevékenyéget folytattak és most itt élnek köztünk?

Jó hír, hogy ha odafigyelünk a körülöttünk zajló kulturális rendezvényekre, egyre több ukrán művész nevébe futhatunk bele. Ez igaz a koncertkínálatra – múlt héten tartották azt az Ukrajnával szolidaritást vállaló rendezvényt a fővárosban, melyen számos ukrán előadó is fellépett –, és a színházra is – a nyitrai Andrej Bagar Színház például március közepén mutat be egy kortárs ukrán drámát, melyet ukrán rendező jegyez (Anna Jablonská Scény z rodinného života című darabját Pavel Gatilov viszi színre). Mostantól pedig a képzőművészekre is odafigyelhetünk: a Rimaszombati Városi Galéria csoportos kiállításán Rimaszombatban és Besztercebányán élő ukrán képzőművészek műveit tekinthetjük meg. A tárlat holnap nyílik, összesen hét alkotóművész friss, már emigrációban készült munkáit vonultatja fel – Oleg Yasenev, Alla Volobyeva, Alyona Yaseneva, Stratiuk Valerii, Vlad Yurashko, Vika Shumskaya, Valeria Yurashko alkotásait tekinthetjük meg. A kurátor Balázs István és Gabriela Garlatyová.
Az Emigrációs művészet, ukrán művészek és művésznők Rimaszombatban és Besztercebányán (Umenie v azyle, Ukrajinskí umelci a umelkyne v Rimavskej Sobote a v Banskej Bystrici) című tárlat március 1-jén, pénteken 17 órakor nyílik és április végéig várja a látogatókat a Rimaszombati Városi Galériában.

Modern jazzmuzsika a Moziban

A koncert, amit a héten nem érdemes kihagyni, a Budapestről érkező Daveform Quintet somorjai bulija. Egy közelmúltban alakult formációról van szó: a kvintett másfél éve állt össze azzal az elképzeléssel, hogy az amerikai, skandináv és balkán jazz ötvözésével állítson elő friss és meglepő, modern jazzmuzsikát. Repertoárjukban nem hiányzanak a jazz balladák és a kortárs komolyzene, de nem marad majd el egy jazzkoncert nélkülözhetetlen tartozéka, az improvizáció sem. A zenekar vezetője, zeneszerzője és dobosa Szegő Dávid, aki eddig kortárstánc darabokhoz írt koncepcionális szerzeményeiről volt ismert zenei berkekben – ebben a formációban atonban teljesen új oldalával mutatkozik be. Altszaxofonon Mester Dániel, trombitán Subicz Gábor, zongorán Oláh Krisztián, nagybőgőn pedig Hock Ernő játszik. 
Mikor és hol: március 2., szombat 20.30 – Somorja, Mozi klub

Magyar közönség előtt mutatkozik be Táňa Kusá 

Milyen az élet, amikor eltűnnek az emlékek? És milyen a memóriavesztéssel járó leépülést kívülről, mégis nagyon közelről nézni – mikor az édesanya életét keseríti meg az emlékezetkiesés? Az Anyu (S Mamou) Táňa Kusá önéletrajzi ihletésű darabja, melyhez a szerző Alzheimer kórban szenvedő édesanyjával töltött utolsó évének emlékei nyújtották a kiindulópontot. A darab azt bizonyítja, hogy még az ilyen szomorú témát, a betegséget is lehet humorral kezelni, ha képesek vagyunk együttérezni az érintettel.

Táňa Kusá rádiós szerkesztő, a Szlovák Rádió számos műsora fűződik nevéhez, de az utóbbi években drámaíróként is sikereket könyvelhetett el. Kusá számos hangjáték szerzője, a hazai rendezők színpadi darabjai után is szívesen nyúlnak. Főszereplői mindennapi emberek, akik életét kézenfekvő problémák nehezítik – van, hogy egészségügyi gondokkal küszködnek, vagy épp gyerekre vágynak. Egyszóval Kusá olyan témákról ír, melyek sokunk életét érinthetik, ám melyekre valamennyire még mindig tabuként tekintünk. Az Anyut elsőként 2007-ben vitte színre a Szlovák Nemzeti Színház Roman Polák rendezésében, azóta több hazai színház is játszotta. 

Magyar fordításban első alkalommal láthatjuk színpadon a darabot, melyet a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ tűzött programjára kamarabérletes előadásként. A főszerepet Kövesdi Szabó Mária játssza, mellette Lakatos Rák Viktória és Olasz István láthatók a színpadon, a rendező Peter Kováč.  
Mikor és hol: március 1., péntek 19.00 – Komárom, Egressy Béni Városi Művelődési Központ – belépő: 15 euró 

...és még néhány tipp:

A kassai Thália Színház vendégszerepel musicalrevüjével Rozsnyón. A Joe DiPietro szövegkönyve és dalszövegei alapján készült Ájlavjú című darabot világszerte nagy sikerrel játsszák. A Czajlik József rendezésében készült előadásban a társulat négy színésze több mint 50 karakter bőrébe bújik bele. A darab zenei sokszínűsége is említést érdemel: a rockandrolltól, a countryn át, a tangón keresztül az andalító melódiákig mindenféle dallam felcsendül.
Március 1., péntek 19.00 – a rozsnyói Actores Színház – belépő: 15 euró

Nosztalgiázzunk Máté Péter-dallamokat hallgatva Vágsellyén. Máté Péter-emlékestre várják a közönséget – minden idők egyik legnépszerűbb dalszerzőjének slágereit Tabáni István énekes-dalszerző adja elő.
Március 2., szombat – Vágsellye, Városi Művelődési Központ – belépő: 15 euró

Ne hagyjuk ki az NFG klub hétvégi koncertjeit. Két fiatal hazai zenekar játszik a klubban szombaton, akikre érdemes lesz odafigyelni a közeljövőben. A bősi és somorjai tagokból álló gomoly zenekar három éve alakult, tavaly adták ki második kislemezüket és játszottak már többek között az A38 hajón is. A hétután tagjai somorjai fiatalok, a tavalyi Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny verséneklő kategóriájában figyelhettünk fel rájuk. 
Március 2., szombat 20.00 – Dunaszerdahely, NFG klub – ajánlott belépő: 5 euró


Nézzük meg a Mefisztót. Főszerepben a színházigazgatóval (Gál Tamás), ez a Komáromi Jókai Színház idei évadának legnagyobb dobása. Klaus Mann regényéből Szabó István forgatott Oscar-díjas filmet, a Béres Attila rendezésében készült komáromi előadás pedig időszerű vonatkozásokkal mutat rá, miért elfogadhatatlan a művész és egy szélsőséges politikai rendszer kapcsolata. 
Komárom, Jókai Színház – a darabot három alkalommal játsszák a hónapban:
Március 3., vasárnap 15.00 (Lehár bérlet)
Március 8., péntek 19.00 (Jókai bérlet)
Március 12., kedd 14.30 (ifjúsági bérlet)


 


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?