Művészeti kalauz

kép

Milyen kiállításokra, színházi előadásokra és koncertekre érdemes odafigyelni? A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

NA DE HOL MARADNAK A NŐK?
A képzőművészeti galériákat a férfi művészek alkotásai uralják. Ezt az állítást a Kelet-szlovákiai Galéria legfrissebb statisztikája is alátámasztja: az intézmény elemzést készített arról, hogy gyűjtményében milyen arányban oszlanak meg a férfi és a női művészek által készített alkotások. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a gyűjtemény darabjai 707 férfitól és csupán 90 női művésztől származnak,
miközben 7615 mű férfi, és csupán 627 alkotás nő munkája. A galéria aktuális időszaki kiállítása az utóbbi csoportból válogat, a tárlat keretén belül a 627-ből 45 női alkotó munkáját tekinthetjük meg. A kurátorok egyrészt a művészettörténetre olyannyira jellemző nemek közt tátongó szakadékra hívják fel a figyelmet, másrészt pedig hasonló önreflexióra biztatják a többi képzőművészeti intézményt. 
Mi minden látható a kiállításon? Például a gyűjtemény legrégebbi női alkotótól származó darabja, Schultz Mária 1865-ös Nők a varrókeretnél című olajfestménye, melyen két, polgári családból származó lány beszélget kézimunka közben. Megnézhetjük Frieda Salvendy osztrák zsidó származású festőnő munkáját is, aki részt vett az egyik első női festészeti kiállításon 1913-ban, melyet egy holland feminista festőcsoport szervezett a mai Amstelveen mellett. Láthatunk szocialista realizmus jegyében készült
műveket az ötvenes évekből, abból az évtizedből, mikor hirtelen sokkal több női képzőművész bukkant
fel, ami sokkal inkább annak tudható be, hogy a rendszer a nők munkaképességét szerette volna bizonyítani, mintsem egyenjogúságukat. És természetesen kortársakat is találunk a felvonultatott alkotások között. Egyszóval, a tárlat pontos képet ad a nők képzőművészetben való jelenlétének (és hiányának) történetéről térségünkben, miközben izgalmas párhuzamokat von olyan alkotások között, melyek első pillantásra nem tűnnek hasonlatosnak, ám ha alaposan megvizsgáljuk őket, akkor meglepő párhuzamokat fedezhetünk fel. 
Az összes többinek és örökké (Pre vešetky ostatné a navždy) című tárlat március 17-ig látogatható a Kelet-szlovákiai Galériában.

UNORTODOX CIGÁNY FÚZIÓ KOMÁROMBAN
Egy igazi zenei csemegének örvendhetnek a komáromiak holnap este: a magyar cigányzene első számú
előadója találkozik az egyik legjobb szlovák cimbalmos formációjával. Roby Lakatos és a Ľubomír Gašpar
Quartet nem első alkalommal lépnek együtt színpadra, ősszel a pozsonyi Gypsy Jazz fesztiválon hallhattuk őket. Mi a közös nevező? A folklór, a jazz és a klasszikus zene. És az, hogy mindketten egészen újszerű módon szólaltatják meg hangszerüket, olyan zenei megoldásokat is alkalmazva, melyeket alapvetően nem társítunk az adott hangszerrel. Roby Lakatos egyenesági leszármazottja
a legendás hegedűművésznek és zeneszerzőnek, a verbunkos zene egyik legkiemelkedőbb képviselőjének, Bihari Jánosnak. Hegedűjátékát a Carnegie Halltól a Vatikánon át a londoni Albert Hallig hallhatta a közönség. Ľubomír Gašpar szintén népzenei hagyományokból építkezik, de komolyzenét és jazzt is tanult. A fiatal cimbalmos, aki nagybőgőn is játszik, 2017-es, The Point of View című albumával
a Rádió Head Awards díját nyerte el. 
Mikor és hol: február 2., péntek 18.00 – Komárom, Egressy Béni Városi Művelődési Központ – belépő: 15 euró

IZLANDI EXPERIMENTÁLIS ELEKTRONIKA POZSONYBAN
A tehetséges producer és zenészhangmérnök, Janus Rasmussen a Feröer szigetekről származik, de évek óta él és alkot az alternatív könnyűzene Mekkájának számító Reykjavíkban. Az Ólafur Arnaldsszal közös minimalista kísérleti techno duó, a Kiasmos nevű formáció tagjaként is ismerős lehet, Pozsonyba most azonban szólóprojektjével érkezik. Rasmussen számos zenei műfajban alkot, miközben folyamatosan tágítja a műfaji határokat, és friss elemeket épít zenéjébe. Második, Wirbel című albuma tavaly jelent meg. A kortárs elektronika nagymesterét holnap este hallgathatjuk meg a Šafko klubban, amely egyébként első szülinapját ünnepli. 
Mikor és hol: február 2., péntek 21.00 – Pozsony, Šafko klub – belépő: 15 euró

EGY ESTE KARINTHY-GYŰRŰS HUMORISTÁKKAL
„Mi történne, ha a kasszások mindig kimondanák, amire gondolnak? Ha a céges bulin nem használhatnánk idegen szavakat? Milyen lenne, ha újraszinkronizálnánk a szuperhősfilmeket tájszavakkal és nyelvjárásokkal? Milyen egy Csernusba oltott Zacher?“ Ilyen provokatív kérdéseket szegez nekünk Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs, a Dumaszínház két népszerű humoristája. Hatalmi Arcok című előadásuk mindennapi, kisebb és nagyobb küzdelmeinkről szól, „legyen az egy egyszerű csetepaté, komolyabb haddelhadd, súlyosabb összetűzés vagy halálos tusa” – ígérik az előadók. Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs a Showder Klub, a Comedy Central és a Rádiókabaré állandó fellépői, 2011-ben kapták meg a Magyar Rádió „humoroszkárját,” a Bon Bon díjat, 2014-ben pedig a magyar humorművészet
legfontosabb elismerését, a Karinthy-gyűrűt. 
Mikor és hol: február 6., kedd 19.00 – Gúta, Adamis Anna Városi Művelődési Központ – belépő: 15 euró

Ne hagyjuk ki a Gorlo Volka lemezbemutató koncertjét. Az indie-folk-popot játszó, helyenként rockos elemekkel is operáló Gorlo Volka legújabb lemezével már foglalkoztunk a Kultúra rovat berkeiben. Az album kétségkívül a tavalyi év egyik legjobb hazai magyar lemeze, mely hangszerelése mellett dalszövegeivel is kitűnik. Koncert keretén belül azonban még csak néhány alkalommal játszották az új repertoárt: hallgassuk meg, hogyan hangzanak a Titok dalai a színpadon.
Február 2., péntek 21.00 – Dunaszerdahely, NFG klub – ajánlott ár: 5 euró

Nézzük meg a Rómeó és Júliát a GIMISZ előadásában. Már csak azért is, mivel a komáromi Selye János Gimnázium GIMISZ Diákszínpada megalakulásának 30. évfordulója alkalmából vitte színpadra Shakespeare szerelmi tragédiáját – ilyen életkort megérni pedig nagy szó egy amatőr színjátszó csoport
esetében. Az előadás rendezője Bajkai Csengel Mónika, zenei vezetője Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, a koreográfus pedig Petra Pavlovičová.
Február 5., hétfő 19.00 – Komárom, Egressy Béni Városi Művelődési Központ – belépő: 5 euró

Tekintsünk meg díjnyertes fotókat Párkányban. A hét végéig látogatható a XXIII. Nemzetközi Fotószalon tárlata a párkányi Barta Gyula Galériában. A kiállított fotók az egész Kárpát- medencéből érkeztek a Magyar Fotóművészek Világszövetségének pályázatára.
A kiállítás február 4-ig látogatható – Párkány, Barta Gyula Galéria

Farsangoljunk Csokonai-klasszikussal a Csavar Színház előadásában. A Dorottya, vagyis a dámák
diadalma a Fársángon Csokonai Vitéz Mihály elnyűhetetlen vígeposza. A Csavar Színház produkciójában az élő zene mellett az improvizáció sem hiányzik, helyenként pedig interaktív elemeket is visznek az előadásba, mely a mai kor nézője számára teszi értelmezhetővé a több mint kétszáz éve írt történetet.
Február 7., szerda 19.00 – Komárom, Egressy Béni Városi Művelődési Központ – belépő: 14 euró

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?