Munkája elismeréséül

A Pro Gömör Díjat 1992-ben hozta létre a Debrecenben működő ETNICA Alapítvány, amelynek elnöke dr. Újváry Zoltán professzor, a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem néprajzi tanszékének a vezetője volt, aki maga is gömöri származású, a Gömör magyarországi oldalán maradt Hét községből származik.

A Pro Gömör Díjat 1992-ben hozta létre a Debrecenben működő ETNICA Alapítvány, amelynek elnöke dr. Újváry Zoltán professzor, a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem néprajzi tanszékének a vezetője volt, aki maga is gömöri származású, a Gömör magyarországi oldalán maradt Hét községből származik. A díjat olyan személyek kaphatják, akik kulturális és közművelődési területen fejtették ki tevékenységüket az egykori Gömör vármegye szlovákiai és magyarországi oldalán. Az elismerést minden évben két személy kapja meg, egy szlovákiai és egy magyarországi. Az idei Pro Gömör Díjat a közelmúltban Putnokon adták át, ezúttal Ráczi Győző Tompa-kutatót és Polgári Lászlót tüntették ki.

Polgári László, aki az ötvenedik születésnapján vehette át a díjat, eddigi munkája elismeréseként értékeli a kitüntetést. Csaknem tíz évig vezette a Csemadok rimaszombati területi választmányát, de volt a Gömöri Hírlap, a Nógrádi Szó főszerkesztője, s évtizedek óta tudósítja a Pátria rádiót. A díj odaítélésében szerepet játszott, hogy Polgári László szorgalmazta az együttműködést a Magyarországra szakadt gömöri településekkel, kitűnő kapcsolatot épített ki az ózdi Lajos Árpád Honismereti körrel, a Gömörszőllősi Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesülettel. Közösen több Tompa-konferenciát is szerveztek, s honismereti kiadványokat jelentettek meg. Polgári László ma is tevékenyen részt vesz Rimaszombat és Tornalja kulturális életében, házigazdája a havonta egy alkalommal jelentkező Pósa Lajos Irodalmi és Közművelődési Kávéháznak és a kétévente megrendezésre kerülő Czinka Panna Prímásversenynek is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?