Moziba kerül az első teljes egészében mobiltelefonnal forgatott film

Los Angeles |

<p>A karácsony előtt az amerikai mozikba kerülő Olive című film több szempontból is különleges: négy év után ismét szerepel a filmvásznon Gena Rowlands, a produkciót pedig teljes egészében mobiltelefonnal forgatták.</p>

Az Olive klasszikus dráma. Egy tízéves kislány, aki nem beszél, teljesen megzavarja három ember – egy megkeseredett idős nő (Gena Rowlands), egy kövér férfi és egy, az amerikai életformához alkalmazkodni képtelen külföldi életét – mesélte Hooman Khalili, a film rendezője a francia hírügynökségnek adott interjúban.

A produkció érdekessége, hogy Nokia N8-as okostelefonnal vették fel. A mobil  beépített kamerájához egy 35 milliméteres – a mozifilmekhez használt – objektívet csatlakoztattak. A Flickr képcserélő portálra feltett fotókon a telefon eltörpül a szó szerint ráragasztott objektív mellett.

Az egyszerű néző számára a képminőség meglepően jó, és a hang sem hagy semmi kívánnivalót maga után egy hollywoodi nagyfilmmel összevetve - derül ki a www.olivethemovie.com internetes oldalon látható ízelítőből.

"A technika nagyon gyorsan fejlődik, idővel mindenre képesek lesznek a mobiltelefonok" – bizonygatta Hooman Khalili, aki úgy vélte, az alkalmazott módszer "úttörő a maga nemében".

A film mindössze 500 ezer dollárba került, a költségeket Chris Kelly, a Facebook egyik volt vezetője és egy San Franciscó-i filantróp, William O'Keeffe finanszírozta. A sors iróniája, hogy a Nokia finn telefongyártó nem vett részt a terv kidolgozásában. "Elküldték a telefont, de 2011 márciusa óta nem hallottam róluk, eltűntek" – mondta a rendező.

A film másik különlegessége, hogy sikerült négyévi szünet után ismét a kamera elé csábítani Gena Rowlandsot. Nyolcvanegy éves korában John Cassavetes amerikai színész-rendező egykori múzsáját és feleségét azonban nem a mobiltelefonos forgatás lehetősége, hanem a forgatókönyv ragadta magával.

A kislány alakját a Belleville randevú - Francia rémes című animációs film (2003) ihlette, amelyben a szereplők egy szót sem szólnak.

A rendező elmondta, hogy a Kickstarter pénzgyűjtő portálon 300 ezer dollárt szeretne összegyűjteni, hogy mintegy száz moziban kezdhessék el a film forgalmazását az Egyesült Államokban még karácsony előtt. Eddig az összeg tizedrésze gyűlt össze.

"Egy icike-picike csodára van szükségünk" – vélte a rendező.

Nézze meg a forgatásról készült werkfilmet:
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?