Morgan Freeman 85 éves

ss

Ma ünnepli 85. születésnapját a legendás amerikai színész, Morgan Freeman. Memphisben született egy borbély és egy tanárnő ötödik gyermekeként, 1937-ben. Rossz anyagi körülményeik miatt a szülők a Charlestonban élő nagyanyjára bízták. Színészi tehetsége már kilencévesen megmutatkozott egy iskolai előadáson.

Később elnyert egy színművészeti egyetemi ösztöndíjat, de akkor inkább a légierőhöz csatlakozott, ahonnét hamarosan leszerelt. Hollywoodban tanult színészetet, majd New Yorkba költözott, ahol kisebb tévés és színházi szerepeket kapott.

A Hamis riport című krimiben nyújtott alakításáért 1981-ben jelölték először Oscar-díjra legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Két évvel később a Miss Daisy sofőrjéért a legjobb főszereplőként nominálták Oscarra, ám „csak” a Golden Globe-díjat és a Berlinale legjobb férfi főszereplőnek járó díját nyerte el. Clint Eastwood Millió dolláros bébi című filmjében nyújtott alakításáért végre hazavihette az Oscar-díjat. Christopher Nolan Batman-trilógiájában Lucius Foxot formálta meg. Clint Eastwood A legyőzhetetlen című filmjében Nelson Mandela szerepében nyújtott alakítása újabb Oscar-jelölést hozott számára.

Művészetét számos díjjal ismerték el: 2010-ben az Amerikai Filmintézet (AFI), 2017-ben az amerikai színészcéh (SAG) életműdíjával, 2012-ben Cecil B. DeMille-életműdíjjal tüntették ki, és megkapta a National Medal of Arts (Nemzeti Művészeti Érdemérem) díjat is.

Méltatói kiemelik, hogy akár magasztos figurát, akár börtöntölteléket alakít, mindig fenséges nyugalmat áraszt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?