Mit kínálnak a galériák, múzeumok 2018-ra

A galériákba és a múzeumok-ba jelenleg a tavaly év vége felé nyílt kiállításokra várják a látogatókat. Az idei kiállítási szezon első tárlatait, mustráit a legtöbb intézményben e hónap második felében vagy február elején nyitják meg.

A galériákba és a múzeumok-ba jelenleg a tavaly év vége felé nyílt kiállításokra várják a látogatókat. Az idei kiállítási szezon első tárlatait, mustráit a legtöbb intézményben e hónap második felében vagy február elején nyitják meg. Összeállításunkban galériáink és múzeumaink 2018-ra tervezett kiállításaiból válogattunk.

Évfordulók jegyében

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Az alapításról március közepén emlékeznek meg a pozsonyi intézményben. Az emlékünnepélyen mutatják be azt a reprezentatív albumot, amely összefoglalja a múzeum eddig történetét, és ismerteti gyűjteményének legértékesebb tárgyait.

Májusra várható a Szalatnai Rezső és kora című kiállítás, melyet az irodalomtörténész, író, kritikus, műfordító hagyatékából rendeznek. A kiállításhoz szimpózium is kapcsolódik, melyet közösen szerveznek a Fórum Intézettel a Több mint szomszéd rendezvénysorozat részeként. A Brämer-kúriában lévő intézményben szeptemberben megemlékeznek Gyurkovits Ferenc festőművészről egy olyan tárlattal, melyet a Nógrádi Múzeum és Galériával közösen rendeznek. Novemberre tervezik a 100 év képekben című, a szlovákiai magyarság 100 évét felidéző kiállítást, szintén a Fórum Intézettel közös szervezésben.

Régi üvegek és székek

Jövő héten nyitják meg a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria kiállítótermeiben a Salvador Dalí – Isteni színjáték és más művek című kiállítást, mely a művész eredeti alkotásaiból mutat be válogatást: színes fametszetek, szitanyomatok, kisplasztikák, porcelánok szerepelnek az anyagban. A kiállítás gerincét Dante Isteni színjátékának illusztrációi adják – 100 színes grafika, melyeken a színjáték helyszínei jelennek meg.

A losonci intézmény több műfajt prezentál idei tárlatain: felvillantja a restaurálás történetét (Miroslav Janšto restaurátor kiállítása), régi üvegtárgyakból válogat (A nógrádi és a Poľana-vidéki üvegvariációik című kiállítás), de bemutat tudományos játékokat és Nógrád területén használt ülőbútorokat is. A hagyománynak megfelelően ezúttal is kiállítják a Losonc–Kálnói Nemzetközi Kerámia Szimpózium anyagát, és kortárs művészetet is prezentálnak a Közép-szlovákiai Képzőművészek Társulásának csoportos kiállításán.

Háború és régészet

Az érsekújvári Thain János Múzeum a reformáció történetét ismertető kiállítása után idén az Európát egy évszázaddal később sújtó vallásháborúkat mutatja be. A 400 évvel ezelőtt kezdődött eseménysorra az intézmény A harmincéves háború (1618–1648) című kiállítással emlékezik. Az interaktív elemekben, megoldandó feladatokban bővelkedő mustrával elsősorban a tanulóifjúságot próbálják megszólítani, azért is, mert a téma az iskolai tananyag szerves része. Híres uralkodók, neves hadvezérek jelennek meg a tárlaton prezentált szövevényes történetekben, ellentétek, szövetségek rajzolódnak ki, diplomáciai játszmák zajlanak, konfliktusok várnak megoldásra. A kiállítás a kor hadtörténetébe is betekintést nyújt, és nem utolsósorban Érsekújvárnak a harmincéves háborúban betöltött szerepét is tárgyalja.

Ásó, talicska, lapát… a címe a múzeum másik nagy, ősszel várható és ugyancsak interaktív bemutatójának, melynek célja, hogy játékos formában hozza közelebb a fiatalokhoz a régészek munkáját. A vállalkozó szelleműek maguk is kipróbálhatják a feltárással járó terepmunkát, és a feltárt régészeti leletek feldolgozásának folyamatából is ízelítőt kapnak.

Három sor, kibővítve

A Pozsonyi Városi Galériában is lesz magyar vonatkozású látnivaló. Ősszel rendezi meg Zora Rusinová művészettörténész Varga Emőke egyéni kiállítását a Mirbach-palotában. Ember Oszkár iglói születésű festőművész a kassai modernekhez tartozik. Ha többet szeretnénk megtudni róla, és rákeresünk különböző forrásokban, mindenütt ugyanazt a – három sorba szedett – információt olvashatjuk. Kiss-Szemán Zsófia művészettörténész, a galéria főkurátora kutatásba kezdett, hogy ennél lényegesen többet tárjon fel a művészről – munkája eredményeként rendezik meg az Ember Oszkár életművét ismertető kiállítást a Pálffy-palotában.

A pozsonyi Kunsthalle idei első nagy projektje Németh Ilona áprilisban nyíló kiállítása lesz. A Munkácsy-díjas képzőművész olyan anyagot mutat be, amellyel a hazai cukorgyárak megszűnésére reagál, és azt a kérdést boncolgatja, hogy miért hagyjuk veszendőbe menni értékeinket. A kiállítás gerincét egy cukorsüveg-manufaktúra képezi.

A kortárs művészetet prezentáló pozsonyi Krokus Galéria Minden egyéb – Everything Else című csoportos kiállítására Szalai Borbála kurátor Ember Sári, Pedro Barateiro, Jaroslav Kysa, Nicolás Lamas és Lindsay Lawson művészeket hívta meg. A kiállítás kiindulópontja az internet rejtett helye az eBay-en; a művészek munkáikkal egy olyan virtuális kategóriát teremtenek meg, melyben a felsorakoztatott furcsa, bizarr (mű)tárgyak a szokásos sémákon túllépő, más tekintetet követelnek meg.

Kötődések felelevenítése

Az év legnagyobb képzőművészeti eseménye a Csemadok pozsonyi Rákosi Ernő-termében Stein Anna munkásságának retrospektív bemutatása. A Franciaországban élő és alkotó művész – akinek pozsonyi gyökerei is vannak – az őszre tervezett tárlattal először mutatkozik be nálunk. A művészt sokan a budapesti Margit híd pesti hídfőjén látható, Égbekiáltó című, a holokauszt áldozatai emlékére készített, kerámialapokból álló műve révén ismerik.

A Csemadok vezetése fontosnak tartja, hogy a Rákosi Ernő-teremben olyan jelentős alkotók munkássága is megjelenjen, akik származásukkal ehhez a vidékhez kötődnek. Tavaly Cziglényi Ádám grafikus, bélyegtervező munkáiból rendeztek tárlatot, idén februárban pedig a diószegi születésű Weintráger Adolf grafikáiból állítanak össze kiállítást. Weintráger Adolf (1927–1987) szüleit az 1947-es szlovák–magyar lakosságcsere-egyezmény keretében Bács-Bodrog megyébe telepítették.

Vaskor és akcióművészet

Az érsekújvári Zmeták Ernő Művészeti Galériában az évet hagyományosan a Zmeták Ernő és Danica Zmetáková gyűjteményéből összeállított kiállítással kezdik. Ezúttal a régi grafikai gyűjteményből válogatják össze a ritkaságszámba menő 16–18. századi olasz grafikákat, melyek közül kiemelkedik a hónapok allegóriáit reprezentáló, egyedülálló ciklus.

A galériának a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetem műtermeit bemutató sorozatában idén a nemzetközileg is elismert grafikus és illusztrátor, Dušan Kállay tanítványainak a munkáit prezentálják.

Először szerepelnek önálló kiállításon az érsekújvári intézményben a Düsseldorfban és Budapesten élő Stiller-Luzsicza Ágnes művei, aki gyermekévei és édesapja, Luzsicza Lajos révén kötődik a városhoz. A Joseph Beuys- és Gerhard Richter-tanítvány Stiller-Luzsicza Ágnes sajátos színvilágú vérbeli festő. A nyári hónapokban sűrített retrospektív tárlaton emlékképekből kiinduló egyéni mitológiájának érzelmekkel telített, sziporkázó képei tekinthetők meg.

Az őszi évad a Stúdio Erté, majd a Juhász R. József által szervezett, nagy múltú Transart Communication fesztiválok akcióművészeti vonalát felidéző kiállítással indul. Novemberben Jozef Jankovič szobrászatának elementáris erejű, utolsó korszakát mutatja be a Vaskor című kiállítás.

Játékos mackóvilág

Márciusban a komáromi Duna Menti Múzeumban Szénássy Árpádra emlékeznek a Világaim című kiállítással. A tárlat igyekszik minél többet felmutatni a gazdag életműből; a széles körű írói tevékenység szemléltetése mellett érzékelteti Szénássy Árpád sokrétű gyűjtőszenvedélyét – ízelítőt ad bélyeg- és numizmatikai, valamint régikönyv- és pecsétestégla-gyűjteményéből.

A Mackóvilág című, ugyancsak tavaszi kiállítást Szóda Anna tokodi nyugalmazott óvópedagógus gyermeket és felnőttet egyaránt elvarázsoló gyűjteményéből rendezik – mintegy 600 játékmackóból.

A magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából „Vívjatok, s ha kell, halni is tudjatok” címmel rendeznek emlékkiállítást az intézményben. A tárlaton – mely elsősorban a komáromi történésekre fókuszál – korabeli fegyverek és egyéb hadászati eszközök mellett igazi komáromi relikviák is helyet kapnak.

A komlótól a sörig

A Galántai Honismereti Múzeumban a jövő hónapban nyílik meg az Avarok és szlávok a Dunától északra című történelmi kiállítás. Nyárra egy igazi szomjoltó bemutatóval várják a látogatókat: A komlótól a sörig című kiállítás – a történelmi hátteret is felmutatva – bepillantást ad a folyékony kenyér gyártási folyamatába.

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban a jövő hónapban nyitnak új kiállítást, amely a Komáromban élő Molnár Wirt Rozália üvegkompozícióiból válogat. A Sárga kastély idén is otthont ad a nem hivatásos képzőművészek munkáiból válogató Képzőművészeti spektrum, valamint a nemzetközi gyermekrajzverseny díjazott alkotásait láttató Csallóközi színes ceruzák című tárlatnak, de nem marad el a Nyugat-szlovákiai Képzőművészek Társulásának Szalon című kiállítása sem. A fotóművészetet idén M. Nagy László munkái képviselik az intézményben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?