Kultúra

Missy Elliott a Dalszerző Hírességek Csarnokában

A karizmatikus és szókimondó Missy Elliott az első női rapper, akit beiktatnak a Dalszerző Hírességek Csarnokába.
Juhász Katalin

2019. január 14. 19:00

Missy Elliott (Fotó: TASR)

Missy Elliott sorrendben a harmadik rapper, aki a csarnokba kerül, az első Jay-Z volt két évvel ezelőtt, a második Jermaine Dupri tavaly. Elliott saját számain kívül többek közt Beyoncénak, Whitney Houstonnak és a fiatalon elhunyt Aaliyah-nak is szerzett slágereket.

A csarnok új hírességeit június 13-án iktatják be a New York-i Marriott Marquis szállodában tartandó ceremónián. Azok a dalszerzők kerülhetnek közéjük, akik legalább húsz éve írnak számokat.

Zenei szakemberek egész sora üdvözli ezt a döntést, szerintük örömteli tény, hogy a testület végre „halad a korral”, azaz figyelembe veszi a rap, a hiphop és a rokon stílusok jelentős előre törését. Amerikában az utóbbi években a hiphop-előadók a legnépszerűbbek, ez a tendencia lassan Európában is érzékelhető. Azok, akik minőségi, társadalomkritkus szövegeket, illetve a műfaj egészét meghatározó dalokat írnak, szerintük megérdemlik a „hivatalos” elismerést. 

A 47 éves Missy Elliott eddig mindössze hat önálló albumot jelentetett meg (az elsőt 1997-ben, a legutóbbit 2005-ben), ám női előadók ezreire volt hatással: a mai sztárok közül sokan említik első számú példaképükként, sőt, a férfi kollégákra is hatott, Damon Albarn brit zenész (Blur, Gorillaz) például az iránta való tiszteletből adta lányának a Missy keresztnevet. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?