Miről ír a Kalligram legújabb száma?

<p>A lap legújabb számát négy nagyobb területre osztották föl: az elsőben (Költészet/magyar) Kerber Balázs, Borbély Szilárd és Aczél Géza versei olvashatók, ezekhez társul két novella, Márius Kopcsayé (Mészáros Tünde fordítása) és Kálmán Gáboré.</p>

A másodikban (Költészet/angol) Leonard Cohen (Krusovszky Dénes) és Peter Porter (Gömöri György fordításai) versei; s ezeket is két novella követi, Kornéli Beáé és Palágyi Ildikó Brigittáé.

A harmadik DemóVerzó címen tanulmányokat közöl a digitális médiumok s irodalomtudomány (narratívák, játék, idő, videojátékok, digitális játék és marketing) témaköréből; szerzők: Fenyvesi Kristóf, Kiss Miklós, Markku Eskelinen (Kiss Gábor Zoltán fordításában), Raine Koskimaa (Gyuris Norbert fordításában), Kiss Gábor Zoltán és Gyuris Norbert. A tárgykörbe a blokk összeállítójának, Fenyvesi Kristófnak a dolgozata vezeti be az olvasót (Továbbra sem könnyű demokratikusnak lenni. Digitális történetmondás Kelet-Európában. )

A negyedik nagyobb blokkot tanulmányok és kritikák alkotják. A sort Tőzsér Árpád kezdi (Az emlékezés mint létmód Radnóti Miklós Bori noteszének néhány darabjában, különös tekintettel a Levél a hitveshez című versre). Lipták Katalin tanulmánya Az ajtó című Szabó Magda-regényt elemzi, Révész Annáé pedig e helyt is a Gyász című Németh László-regényt vizsgálja – a fokalizáció szempontjából. Puskinnak A kapitány lánya című regénye új magyar fordítását Kalavszky Zsófia tanulmánya értékeli (ennek a Puskin-műnek ugyanis két eredetije, két alapszövege van). Lengyel Imre Zsolt a legújabb Kiss Noémi-prózakötetet (Rongyos ékszerdoboz. Utazások keleten.) értékeli, Fogarassy Miklós a Lilla és a Prof című Kiss Mirella-verseskötetet („bolondos szellemű, szerelmes tamatikájú, alapvetően epikus klipek sorozata”), Vince Ferenc a Német–magyar irodalmi együttélések a Kárpát.medencében című Balogh F. Tamás tanulmánykötetet, Szilágyi Zsófia pedig A koronázás című Akunyin-krimit.

A lap fenti blokkjait két regényrészlet vezeti be, Németh Gáboré és Brenzovics Marianné. (Somogyi Juhász Péter)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?