Kultúra

Mint egy nagy család

Somorja | Harmadszor zajlik Somorján a DUNART.com szimpózium. A nemzetközi művésztelep idén a Transzvízió címet viseli. A szervezőket az érdekelte, hogyan reflektálnak a művészek a somorjai református templom atmoszférájára, illetve hogyan látják és láttatják napjainkban az égi és földi szféra kapcsolatát.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. augusztus 25. 17:33

A művésztelep kitalálója, fő szervezője, egyben kurátora Mayer Éva Munkácsy-díjas képzőművész szeretné a rendezvény által gazdagabbá tenni a helyi kulturális életet, egyúttal megalapozni a város és a művésztelep kortárs képzőművészeti gyűjteményét. A szimpózium célja, hogy a közös alkotói folyamat során a társadalmi és kulturális kérdésekre egy tágabb körben keressen és találjon választ. A művésztelep résztvevői különböző kultúrák és korosztályok képviselői, az alkotói folyamatban azonban elmosódnak ezek a határok, a résztvevők segítik egymást, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján szoros személyes és szakmai kapcsolatok szövődnek a Somorján eltöltött idő alatt. A feldolgozott téma pedig általában tovább él bennük, visszaköszön későbbi munkásságukban.
„Szíven talált az idei tematika, hiszen gyakran foglalkozom az élet és halál, az elvonulás, az öregedés kérdésével” – mondta Szőke Erika kiskéri képzőművész, aki már a kezdetektől a csapat tagja. Idén a guminyomatot és a cianotípiát vegyíti alkotásában, azt a hangulatot próbálja megragadni, amelyben nagyapja mint lélek még mindig jelen van.
 
Reshat Ameti macedón festő szerint is nagyon jó az idei központi téma, hiszen mindannyian töprengünk az élet értelmén, keressük az istent, a transzcendenciát, próbálunk rájönni, kik vagyunk. Szerinte a művész privilégiuma, hogy kapocs, közvetítő legyen a két szféra között. A macedón művészt lenyűgözték a középkori templom freskói, oszlopai.
 
Így van ezzel Blahó Borbála budapesti grafikusművész is, aki saját bevallása szerint nagyon kíváncsi volt a templomra, és sokkal szebbnek találta, mint amilyennek elképzelte. Idén a monotípia technikáját szeretné kipróbálni alkotásában.
 
Majoros Áron Zsolt budapesti szobrász szerint a templom igazán különleges, spirituális és inspiratív helyszín, érezni lehet az isteni közelséget, a transzcendencia szétáradását. Oszlopai olyanok, mint egy fa, amelynek gyökerei a hagyományok, a múlt, lombjai pedig az Isten felé nyitnak. Úgy gondolja, érdekes lehet, ahogyan megjelenik az Isten az anyagban, az ember(i)ben.
 
Pézman Andrea pozsonyi grafikusművész a templom különlegességét abban találja, hogy egyszerre az emberek, azaz a közösség találkozóhelye, illetve az Istennel való találkozás helyszíne is. Nagy hatással vannak rá a karzaton talált, egymásra írt monogramok, hiszen gyakran dolgozik szövegekkel, és ezek a régi titkokat rejtő írások beindítják a művész képzelőerejét.
 
Gayle Tustin amerikai keramikus első alkalommal érkezett a művésztelepre, úgy érzi, ez jó lehetőség számára megnyílni, olyan nyitottá válni, mint az univerzum. Az egyik legszebb élménye, hogy barátságos és lelkes emberek veszik körül, akik igazán baráti és családias miliőt teremtettek Somorján. Mind a tizennyolc művész arcán mosoly, mindenki beszélget, kérdez, tanácsol, mesél. A rendezvény Reshat Ameti és Sergej Andreevski macedón képzőművészek önálló kiállításának megnyitójával indult augusztus 19-én. A kiállítás, melynek a Somorjai Városi Művelődési Központ ad otthont, szeptember 1-ig tekinthető meg. A megnyitón a közönséget Bárdos Gábor somorjai polgármester köszöntötte, közreműködött Németh Imre előadóművész. A kiállítást Gyenes Gábor grafikusművész nyitotta meg, aki maga is alkot a művésztelepen.
 
Tegnapi Szalay Zoltán és Száz Pál író, az Irodalmi Szemle főszerkesztője és szerkesztője tartott irodalmi estet Weöres Sándorról.
A Somorján született alkotások a helyi református templomban láthatók, amely nemcsak a művésztelep helyszíne, hanem az ihletet is adta. Az alkotók kiállítását holnap Szegedy-Maszák Zsuzsanna budapesti művészettörténész nyitja meg.
Koncz Csilla
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mitrovits Miklós

Lengyelország számára ez a háború olyan, mintha Oroszország őket támadta volna meg – Interjú Mitrovits Miklós történésszel, polonistával

Prékop Mária

Tanítani itt húzós művészet

Boris Kollár

További osztogatásra készül a kormány

időjárás meleg

Hétfőn beüt az igazi kánikula – másodfokúra emelik a hőségriasztást

Milák2022.100p

Milák Kristóf: Elégedett vagyok a saját teljesítményemmel

Djoko

Rajt Wimbledonban, oroszok, fehéroroszok és ranglistapontok nélkül

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.