Kultúra

Mint egy nagy család

Somorja | Harmadszor zajlik Somorján a DUNART.com szimpózium. A nemzetközi művésztelep idén a Transzvízió címet viseli. A szervezőket az érdekelte, hogyan reflektálnak a művészek a somorjai református templom atmoszférájára, illetve hogyan látják és láttatják napjainkban az égi és földi szféra kapcsolatát.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. augusztus 25. 17:33

koronavirus
A művésztelep kitalálója, fő szervezője, egyben kurátora Mayer Éva Munkácsy-díjas képzőművész szeretné a rendezvény által gazdagabbá tenni a helyi kulturális életet, egyúttal megalapozni a város és a művésztelep kortárs képzőművészeti gyűjteményét. A szimpózium célja, hogy a közös alkotói folyamat során a társadalmi és kulturális kérdésekre egy tágabb körben keressen és találjon választ. A művésztelep résztvevői különböző kultúrák és korosztályok képviselői, az alkotói folyamatban azonban elmosódnak ezek a határok, a résztvevők segítik egymást, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján szoros személyes és szakmai kapcsolatok szövődnek a Somorján eltöltött idő alatt. A feldolgozott téma pedig általában tovább él bennük, visszaköszön későbbi munkásságukban.
„Szíven talált az idei tematika, hiszen gyakran foglalkozom az élet és halál, az elvonulás, az öregedés kérdésével” – mondta Szőke Erika kiskéri képzőművész, aki már a kezdetektől a csapat tagja. Idén a guminyomatot és a cianotípiát vegyíti alkotásában, azt a hangulatot próbálja megragadni, amelyben nagyapja mint lélek még mindig jelen van.
 
Reshat Ameti macedón festő szerint is nagyon jó az idei központi téma, hiszen mindannyian töprengünk az élet értelmén, keressük az istent, a transzcendenciát, próbálunk rájönni, kik vagyunk. Szerinte a művész privilégiuma, hogy kapocs, közvetítő legyen a két szféra között. A macedón művészt lenyűgözték a középkori templom freskói, oszlopai.
 
Így van ezzel Blahó Borbála budapesti grafikusművész is, aki saját bevallása szerint nagyon kíváncsi volt a templomra, és sokkal szebbnek találta, mint amilyennek elképzelte. Idén a monotípia technikáját szeretné kipróbálni alkotásában.
 
Majoros Áron Zsolt budapesti szobrász szerint a templom igazán különleges, spirituális és inspiratív helyszín, érezni lehet az isteni közelséget, a transzcendencia szétáradását. Oszlopai olyanok, mint egy fa, amelynek gyökerei a hagyományok, a múlt, lombjai pedig az Isten felé nyitnak. Úgy gondolja, érdekes lehet, ahogyan megjelenik az Isten az anyagban, az ember(i)ben.
 
Pézman Andrea pozsonyi grafikusművész a templom különlegességét abban találja, hogy egyszerre az emberek, azaz a közösség találkozóhelye, illetve az Istennel való találkozás helyszíne is. Nagy hatással vannak rá a karzaton talált, egymásra írt monogramok, hiszen gyakran dolgozik szövegekkel, és ezek a régi titkokat rejtő írások beindítják a művész képzelőerejét.
 
Gayle Tustin amerikai keramikus első alkalommal érkezett a művésztelepre, úgy érzi, ez jó lehetőség számára megnyílni, olyan nyitottá válni, mint az univerzum. Az egyik legszebb élménye, hogy barátságos és lelkes emberek veszik körül, akik igazán baráti és családias miliőt teremtettek Somorján. Mind a tizennyolc művész arcán mosoly, mindenki beszélget, kérdez, tanácsol, mesél. A rendezvény Reshat Ameti és Sergej Andreevski macedón képzőművészek önálló kiállításának megnyitójával indult augusztus 19-én. A kiállítás, melynek a Somorjai Városi Művelődési Központ ad otthont, szeptember 1-ig tekinthető meg. A megnyitón a közönséget Bárdos Gábor somorjai polgármester köszöntötte, közreműködött Németh Imre előadóművész. A kiállítást Gyenes Gábor grafikusművész nyitotta meg, aki maga is alkot a művésztelepen.
 
Tegnapi Szalay Zoltán és Száz Pál író, az Irodalmi Szemle főszerkesztője és szerkesztője tartott irodalmi estet Weöres Sándorról.
A Somorján született alkotások a helyi református templomban láthatók, amely nemcsak a művésztelep helyszíne, hanem az ihletet is adta. Az alkotók kiállítását holnap Szegedy-Maszák Zsuzsanna budapesti művészettörténész nyitja meg.
Koncz Csilla
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Marián Kočner
Frissítve

Kuciak-gyilkosság: Az ügyész a korábbi ítélet megszüntetését kéri a Legfelsőbb Bíróságtól

Kuciak-gyilkosság

A ügyész azt állítja, tévedések történtek a Kuciak-gyilkosság kivizsgálása során

Tiltakozás

Folytatódik az állóháború Nagymegyeren

Alena Zsuzsová

Zsuzsová: Andruskó egy hazug

Marko Arnautovic

EURO-2020 - Vizsgálat indult Arnautovic gólöröme miatt

*

Nyitnak az országok, újra szabad az utazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.